Хроники Харькова. 10.05.2022

Обстрелов в Харькове сегодня было немного. Уровень угрозы резко снизился. И с каждым новым освобожденным селом к северу продолжает снижаться. В области ситуация обратная, обстрелов становится больше. В первую очередь в недавно освобожденных северных пригородах Харькова. В Харькове сегодня активно обсуждается завтрашнее переименование улиц. Мне сложно было представить себе полтора месяца назад, что это будет одной из самых актуальных городских тем. И если сравнить ситуацию в городе сейчас и в марте, то разница не просто ощутима. Харьков в марте и сейчас – это города из разных периодов войны. Разница между прифронтовым и фронтовым городом колоссальная.

Читати далі

Нам не выстоять без круговорота взаимопомощи

Волонтеры – они тоже люди. Иногда они смеются, иногда матеряться, иногда плачут. Иногда хамят, посылают нах, а иногда берут чью-то жизнь за уши и вытягивают ее практически с того света. Но ни один из них не сможет ничего без миллионов украинцев, которые могут сычать, плеваться ядом и материться на власть, прежнюю, настоящую или будущую, но всё равно отнесут донат волонтерам. К концу войны ни у кого из нас не останется денег, даже не надейтесь. Просто мы конвертируем их в безопасность. Меняем свою работу сначала на зарплату, а потом на шанс победить и при этом потерять как можно меньше наших людей.

Читати далі

Нафіг з мапи Києва проспект Героїв Сталінграда!

Сталінград нам повторюють прямо зараз – в Харкові, Лисичанську, Маріуполі. Повторюють ті люди, які так свято берегли пам’ять про перемогу над фашизмом, що самі перетворилися на фашистів. Їхня канонізація “Великої Вітчизняної” не тільки не запобігла їхньому повторенню усіх її помилок – вона йому значно посприяла. Бо ту війну, найстрашнішу трагедію людства, треба не канонізувати, а осмислювати. Не “увіковічнювати в пам’ятниках”, а вивчати, як так сталося і що пішло не так. Якщо мета була справді не повторити, а не просто попестити стару язичницьку емоцію “пам’яті предків”.

Читати далі

Жизнь после 9 мая

Мы вступаем в новую фазу с важными достижениями и множеством непростых проблем. Май надо пережить. Выжить. Июнь как-то просуществовать. А там будет видно. При всех сложностях: 1) многое в этот период зависит от нас; 2) есть системные процессы, которые работают в нашу пользу. Нет оснований впадать в уныние. Есть основания отбросить всё мешающее и работать исключительно на результат.

Читати далі

Пророцтва з 1945-го

Наприкінці бойових дій в Європі в 1945 Захід вже відчував – знищення Рейху не принесе спокою, скоріше, виграє якийсь час перед тим, як доведеться зіткнутися з проблемою Союзу. Про те, що «краще потиснути руки якомога східніше», говорив Черчилль. Але були й ті, хто прямим текстом наголошував: Росія – це зло. Один із них – Джордж Паттон (11.11.1885 – 21.12.1945), 4-зірковий генерал, командувач 3-ої армії США: «… давайте явимо росіянам картину сили і міці. Це єдина мова, котру вони розуміють і поважають. Якщо ми не зробимо цього, то я б сказав, що ми перемогли німців і роззброїли їх, але війну ми програли…».

Читати далі

Санкції на часі. 10.05.2022

Економіка певних держав справді не готова отак відразу відмовитись від рашистських нафти і газу? Важливо знаходити нелінійні рішення. Інтерконнектори для постачання газу, СПГ-термінали, інші джерела енергії… Головне – не сидіти, склавши руки, а знаходити спосіб вирішити проблему. Євросоюз із цієї війни має вийти сильнішим, згуртованішим і солідарнішим – і, звісно, з Україною у складі. 9 травня, зрештою, ЄС святкує День Європи якраз як день початку об’єднання. Вступ України робить це об’єднання повним. Похід Бату-хана нарешті завершиться поразкою, і Русь-Україна повернеться до європейської сім’ї. А рашисти підуть на дно.

Читати далі

Припиняйте гризтися з диванів!

Я сама закликала не гризтись, але мене просто розриває від того, що я дедалі частіше бачу в цьому чортовому фейсбуці. Бо коли всі нарешті усвідомлять, що ціна нашого з вами прожитого сьогодні дня – це тисячі життів тих, хто за нас помер. На що ми витрачаємо цей свій оплачений кров’ю тисяч день? На срач, на полювання на відьом серед своїх, на те, аби помірятись чий же патріотизм більший, ширший і красивіший?

Читати далі