Банки у перший місяць війни – операційна ефективність

Показник Cost to Income Ratio для українських банків у березні склав 66%. Це добре чи погано, багато чи мало, що це взагалі означає? 66% – високий показник. Це рівень найбільших європейських банків. Як так сталося, що під час війни українські банки показують таку високу ефективність? За бажанням, легко можна зробити дещо хибний висновок, що нібито українська банківська система навіть під час відкритої війни нічим не гірша від європейської системи у мирні часи. Це не так. На банківську систему «лягла» війна, це збитки й величезна невизначеність, і в якому стані банки вийдуть з війни, не знає, мабуть, ніхто.

Читати далі

Хроники Харькова. 02.05.2022

Сегодня в Харькове обстрелов немного больше, чем в предыдущие два дня. По области обстрелов много. Есть жертвы, много разрушений. В городе и области, где это возможно, продолжаются активные работы по восстановлению инфраструктуры. Активно продолжаются дорожные работы. А в центре города уже все больше налаживается какой-то быт и какая-то жизнь. Все больше людей на улицах просто гуляет. Все больше (хотя еще и очень мало, конечно) людей нашли себе какое-то занятие и способ заработка. Все больше машин. Город выглядит уже совсем не так, как две-три недели назад.

Читати далі

Война на истощение. Третий месяц

Никаких окружений и котлов в «матери всех битв за Донбасс», объявленной кремлевскими пропагандистами,  с 18 апреля не наблюдается. А только  продавливание за счет массирования сил и средств, преимущества в авиации и количества стволов на километр фронта. Тяжелые кровопролитные бои. Главный вопрос — как долго Российская Федерация сможет терять за месяц годовое производство танков, выводить из строя о подготовленную оборону в лоб треть армейского корпуса и быть в состоянии продолжать войну? Как надолго хватит ее стратегических запасов?

Читати далі

Стратегія і тактика мовчання

Не втихає срач з приводу поста Ганни Маляр щодо “швидкої насті” в деяких дописах з приводу «скоріше розповісти всьому світу гарні новини». Вже закидають Маляр, що вона пересмикує, тому що ворог не може дізнаватися, що втратив населений пункт з постів блогерів та журналістів. Насправді, може. Коли про “зайшли та звільнили” пише блогер/журналіст з великою аудиторією, це тиражують ЗМІ. Всі наші ЗМІ та військових блогерів/волонтерів моніторять навчені люди. Тому саме розумне – то брати тактичну паузу на 12-24 години. Твоя аудиторія тебе все одне прочитає. Це не зрада. Це просто помилка. Але ми всі навчаємось. 

Читати далі

Санкції на часі. 02.05.2022

Всі бачили стратегічні рішення Вільного Світу про постачання нам важких озброєнь. Зараз замість утвердження монополії на владу і змагань у славослов’ї слід звернути увагу на те, що має бути виправлене. Щоб усе необхідне доходило до воїнів без затримок і перепон. Щоб допомога йшла максимально швидко, а на всі порушення була миттєва реакція. Щоб з корінням видиралися носії рашистської отрути – від московських попів, якщо вони допомагають агресору, до корумпованих посадовців, які наживаються на постачаннях. От у цьому буде справжнє єдність, яка допоможе Україні перемогти і відправити московію на дно, де їй, власне, і місце. А допоможе «другий фронт» санкцій, які продовжують руйнувати спроможність до війни рашистської орди.

Читати далі

Пікапи та спорядження для десантників вже на Сході (фото, відео)

У підрозділи Десантно-штурмових військ на фронті передали нові автомобілі, а також 7 тонн необхідного спорядження – бронежилети, шоломи, бензопили, амуніцію, турнікети та ІПП. З 18 автівок, які були придбані коштом Фонду Порошенка та волонтерів ГО «Справа громад» і «Res_Publika. Брати по Зброї», 16 передали десантникам, ще 2 – у підрозділи тероборони. І один кунг на 95-ту бригаду. Проста математика поїздки – 8 240 679 гривень вартість вантажу. Більше половини цієї суми сплатив Фонд Порошенка. І таких сум, таких платежів, таких вантажів – лише за останні два місяці було десятки. Вантаж доставлений, друзі обійнялися, каву випили.

Читати далі