Пророцтва з 1945-го

Віталій Гайдукевич

Наприкінці бойових дій в Європі в 1945 Захід вже відчував – знищення Рейху не принесе спокою, скоріше, виграє якийсь час перед тим, як доведеться зіткнутися з проблемою Союзу. Про те, що «краще потиснути руки якомога східніше», говорив Черчилль. Але були й ті, хто прямим текстом наголошував: Росія – це зло.

„… Складність в розумінні росіян полягає в тому, що ми не усвідомлюємо факту їх приналежності не до Європи, а до Азії, а тому вони мислять в інший спосіб. Ми не здатні розуміти росіян, як не можемо зрозуміти китайців чи японців, і, маючи багатий досвід спілкування із ними, маю зауважити, що в мене немає особливого бажання розуміти їх, якщо не враховувати розуміння кількості свинцю і заліза, що знадобиться для їх знищення. На додачу до інших азійських рис їх характеру, росіяни не поважають людське життя – вони сучі діти, варвари і хронічні алкоголіки…», з листа до дружини Беатрис Айєр Паттон.

«Мені сумно від того, що побачив в Берліні. Ми знищили те, що могло бути хорошою расою і збираємося замінити їх монгольськими дикунами. І вся Європа стане комуністичною. Кажуть, в перший тиждень після падіння Берліну усіх жінок, які тікали – розстрілювали, а тих хто не тікав – гвалтували. Я міг заволодіти Берліном (раніше совє’тів), якби мені це дозволили».

«Росія знає, чого прагне. Світового панування. І вона будує свої плани відповідно. Ми, з іншого боку, і в меншій мірі Англія і Франція, не знаємо, чого хочемо. В результаті ми отримуємо менше, ніж нічого. Якщо нам потрібно битися із ними (СРСР) , то це потрібно робити зараз. Відсьогодні ми будемо слабкішими, а вони – сильніші. Не будемо вдаватися до полірування чобіт і багнетів, давайте явимо росіянам картину сили і міці. Це єдина мова, котру вони розуміють і поважають. Якщо ми не зробимо цього, то я б сказав, що ми перемогли німців і роззброїли їх, але війну ми програли…».

«Чого я не міг сказати публічно, так це те, що мій головний інтерес у встановлені ладу в Німеччині полягав в тому, щоб не допустити, аби Німеччина стала комуністичною. Я боюся, що наша недоумкувата і абсолютно дурна політика відносно Німеччини, напевне змусить їх (німців) приєднатися до росіян і тим самим створить комуністичні держави в усій Західній Європі. Ми знищили те, що могло б бути хорошою расою людей, і ми збираємося замінити їх монгольскими дикунами, а усю Європу – комунізмом».

«Польща знаходиться під владою Росії, Угорщина, Чехословаччина і Югославія; а ми щасливо сидимо і думаємо, що усі люблять нас. Мені здається, що Росія має певну сферу впливу в Кореї, Маньчжурії і Монголії…».

«Ми обіцяли європейцям свободу. Було б гірше ніж безчесно не бачити, що вона у них є. Це може означати війну із росіянами, і що з того? У них (СРСР) немає ВПС, а запаси бензину і боєприпасів вичерпуються. Я бачив їх жалюгідні каравани із припасами, вони складалися переважно із возів, що їх тягнули побиті старі шкапи і воли. Я скажу це – 3-тя армія самотужки із бо біса малими втратами могла би змести те, що лишилося від росіян за шість тижнів. Зафіксуйте ці слова. Ніколи не забувайте їх. Колись нам доведеться битися із ними, але тоді це забере шість років і коштуватиме нам шість мільйонів життів».

«Росіяни – це монголи… …від Чингізхана до Сталіна вони не змінилися».

«Я дуже боюся, що Європа стає більшовистською. Якщо це станеться, він (більшовизм) може в кінцевому результаті поширитися і на нашу країну».

«Я розумію ситуацію. Їх (радянська) система постачання недостатня для серйозних дій, що я міг їм нав’язати. Вони мають кур в курнику і велику рогату худобу – це й уся їхня система постачання. Вони б могли протриматися проти мене не більше п’яти днів. Після того було б байдуже, скільки у них мільйонів людей, якби ви захотіли дати вам Москву, я б зробив це. Вони йшли по розореній землі і у них мало лишилося на зворотню дорогу. Давайте не дамо їм час на відновлення… Якщо ми це зробимо, то вийде що ми перемогли і роззброїли німців, але зазнали невдачі у звільненні Європи. Ми програли цю війну!».

«Як на мене, американська армія в нинішньому стані могла б легко перемогти росіян, бо хоча у них (росіян) є гарна піхота, але їм бракує артилерії, авіації, танків і навичок застосування загальновійськових сил. Тоді як ми переважаємо по усіх пунктах. Якщо доведеться воювати із росіянами, чим скоріше ми це зробимо, тим краще».

«Можливо я потраплю у заголовки раніше, аніж Ви це отримаєте (лист), позаяк преса намагається цитувати мене як людину, котра більше зацікавлена у відновленні порядку в Німеччині, аніж в пошуку нацистів. Я не можу сказати їм правду – якщо ми не відновимо Німеччину, комунізм гарантовано захопить Америку».

«Що ми робимо, це руйнуємо єдину напів-сучасну державу в Європі, щоби Росія могла захопити все…».

Кажуть, усі ці уривки належать Джорджу Паттону, 4-зірковому генералу, командувачу 3-ої армії США. Генерал був різкий на характер і гострий на слово, але в пророчості оцінок йому не відмовиш.

 

Цитати по: Patton to Beatrice Ayer Patton, APO 403 New York, August 8, 1945, Patton Papers.