Санкції на часі. 10.05.2022

Ростислав Павленко

Війна – це завжди долання протидії ворогові. Боротьба, яка розгорнулась навколо шостого пакету санкцій ЄС (найбільше – щодо нафтового ембарго, використання танкерів і, несподівано, гундяєва), штовхає Євросоюз до визначення механізмів ефективного ухвалення і впровадження рішень.

Будапешт чи ще хтось зриває консенсус? У Союзу мають бути відпрацьовані важелі, як із тим дати раду.

«Експерди»-путінферштенди залякують 100500ними втратами Європи від санкцій? Хай згадають досвід України, яка у 2013-2014 не дала себе обдурити азіровим і іншим мунтянам. А громадянське суспільство і його експерти дуже можуть себе проявити для спростування рашистських казок.

Економіка певних держав справді не готова отак відразу відмовитись від рашистських нафти і газу? Важливо знаходити нелінійні рішення. Інтерконнектори для постачання газу, СПГ-термінали, інші джерела енергії… Головне – не сидіти, склавши руки, а знаходити спосіб вирішити проблему.

За часів Порошенка існувала робоча група, яка аналізувала практику застосування санкцій, віднаходила лазівки, якими рашисти намагалися їх обійти, і пропонувала варіанти перекриття цих лазівок. Час використати цей досвід.

Євросоюз із цієї війни має вийти сильнішим, згуртованішим і солідарнішим – і, звісно, з Україною у складі. 9 травня, зрештою, ЄС святкує День Європи якраз як день початку об’єднання. Вступ України робить це об’єднання повним. Похід Бату-хана нарешті завершиться поразкою, і Русь-Україна повернеться до європейської сім’ї. А рашисти підуть на дно.

1. Міністерство фінансів росії прогнозує скорочення ВВП на 12% через санкції, що може знищити “десятиліття економічного зростання”. Навіть дефолт 1998 року коштував країні скорочення ВВП на 5,4%. Раніше голова Рахункової палати РФ заявив, що в офіційному прогнозі зниження ВВП Росії становитиме понад 10%.

– Ці прогнози – поки дуже скромні на тлі падіння ВВП України внаслідок російської агресії. І заморожені рашистські кошти мають надходити на відбудову України. А прогнози щодо занепаду рф уже жорсткішають і ще жорсткішатимуть – услід за реальністю.

2. Міжнародний газовий союз (МГС), членом якого з боку росії є Газпром і Новатек, призупинив будь-яку участь компаній рф у своїй діяльності. До МГС входить 160 асоціацій та корпорацій газової галузі, що представляють понад 95% світового газового ринку.
Польська “дочка” найбільшої приватної газової компанії РФ “Новатек” – Novatek Green Energy – заявила, що з 25 квітня (дата запровадження Польщею санкцій проти “Новатек”) через настання форс-мажорних обставин не може виконати свої договірні зобов’язання. Санкції щодо “Новатек” передбачають заморожування економічних ресурсів, активів і виключення із процедур держзакупівель.

3. Франція обіцяє відмовитись від російських енергоресурсів.
Японія погодилась на нафтове ембарго проти росії. У рамках рішення країн Великої Сімки щодо протидії вторгненню росії до України Японія погодилась запровадити ембарго на російську нафту. Японія поступово відмовлятиметься від імпорту російської нафти, зберігаючи при цьому свої інтереси у нафтогазових проектах на далекому сході рф.

4. Велика Британія оголосила новий пакет санкцій проти росії та білорусі. Він стосується торгівлі на 1,7 млрд фунтів — імпортне мито торкнеться товарів на 1,4 млрд фунтів, зокрема платини та паладію. Розмір мита становитиме 35%. Також заборона на експорт стосуватиметься товарів на 250 млн фунтів, у тому числі хімікатів, пластмас, гуми та машинного обладнання. Це близько 10% всього британського експорту до росії за підсумками 2021 року.
Канада запроваджує санкції проти 40 фізосіб із росії, включаючи бізнесменів та осіб, пов’язаних з оборонним сектором, а також 5 російських організацій за “непряму або пряму підтримку” російських військових.
Фінські енергетичні компанії відключили дата-центр “Яндекс” від електропостачання. Фінські енергетичні компанії відмовляються підписувати контракти з російською пошуковою системою “Яндекс”, яка має дата-центр поблизу Гельсінкі, через підозри в розповсюдженні військової пропаганди.

5. США на рік призупиняють експортні тарифи на українську сталь. Міністерство торгівлі США оголосило про призупинення дії 232 експортних тарифів на українську сталь на один рік.
Канада на рік скасує всі мита на українські товари. “Скасувавши мита на один рік, Канада продовжить підтримувати економіку України, забезпечивши безмитне ввезення українських товарів до Канади”, – зазначається у повідомленні канадського Міністерства фінансів. Раніше Велика Британія та ЄС скасували всі мита на імпорт товарів з України.

Далі буде, поки існуватиме рашизм.

Карикатура: VoxEurop

Автор