СЗРУ: «Не купуйте хліба, вкраденого в України»

На тлі вивезення окупантами з Херсонщини та інших регіонів України пшениці, овочів, іншої продукції та сільськогосподарської техніки до росії доволі актуальною є «Відозва Вищої Ради української еміграції», оприлюднена в Парижі у червні 1930 року, яка зберігається в архіві розвідки. Вона є ще одним ствердженням того, що політика московії як сьогодні, так і в минулі часи була такою самою у ставленні до України – загарбницькою, мародерською, варварською.

Читати далі

На часі лікування від хвороби самозабуття

Соцмережі обговорюють, що «Війна і мир» із пучком імперських рефлексій випаде зі шкільної програми. А які зміни мають статися із предметом «Історія»? При чому як світової, так і України… Від 1792 липова минувшина вкачувалася в літературу, шкільні програми, свята, політичні обґрунтування експансій імперії. Царі, генсеки, президенти – усі культивували і доповнювали неосяжну матрицю. Питання чи готові лідери думок консолідовано рухати в маси український історичний наратив? Ми готові визнати – наше уявлення про минуле є наслідком переписаної реальності?

Читати далі

Ключовий розподіл Заходу та не-Заходу

Знаєте, що є ключовою цивілізаційною, якісною та ціннісною відмінністю Заходу та не-Заходу? Вміння розділяти суспільне та приватне. Навіть в дрібницях. Схід виходить з постулату, що можна втручатися в чуже особисте, якщо це справа блага, правильна, якщо ти наставляєш на шлях істинний (себто, на той, на якому ти сам). Захід виходить з постулату, що саме залізання до чийогось privacy – справа вже настільки неблага, що далі нема про що говорити.

Читати далі

З війни не повертається ніхто

Ніхто з нас вже ніколи не зможе остаточно повернутися з війни, навіть ті, хто був у тилу. Повернутися у «до» неї. Повернути того себе, що був тоді. Все змінилося. Всі змінилися. Просто хтось змінився менше, а хтось змінився більше. Змінився цілий всесвіт, і не помічати це – дурість. Навіть коли шматки металу перестануть вражати людські тіла, війна не скінчиться. Ви будете знати, що вона тут. Що вона поряд. Що вона чекає. Ви будете бачити війну щодня у дзеркалі. Тому що війна – це не про метал в тілі. Це про метал в очах.

Читати далі

Українська наука під прицілом окупанта. Частина 2 (фото)

Це лише в уяві невігласів складається думка, що українська наука – то зайві витрати, а не інвестиції, але потім виявляється, що російські гармати мають ресурс більший за українські аналоги. І подолати цей розрив можна лише завдяки спільній роботі інженерів, конструкторів та науковців. Тримайте історію про нанесення ракетного удару по Інституту надтвердих матеріалів ім. В.М. Бакуля НАН України в Києві – мінус 13 будівель, 2 з них капітально. Інститут буде вдячний всім друзям та колегам, організаціям та підприємствам в Україні та за кордоном за будь-яку посильну допомогу.

Читати далі

Вести с фронтов. 07.06.2022

В Харьковской операционной зоне противник продолжает вести оборонительные действия с целью удержания своих позиций в районе государственной границы Украины на север и северо-восток от Харькова. Инициатива действий и выбор их дальнейшего способа реализации тут явно за командованием украинских войск. Военно-политическое руководство Беларуси продолжает повышать уровень эскалации и военной угрозы в пограничной с Украиной полосе. Угроза вторжения вооружённых формирований республики Беларусь на территорию Украины на сегодняшний момент оценивается как маловероятная.

Читати далі

Новости из США. 6-7 июня 2022 года

Государственный секретарь Тони Блинкен выступил в понедельник на международной видеоконференции «Проблемы продовольственной безопасности, вызванные российским вторжением в Украину».

Читати далі

PROстими словами – 07.06.2022

Росіяни вирішили звільнити Україну від бензину, зерна, сонячних електростанцій, спортивних споруд, шкіл, лікарень, солі і далі за списком. Натомість Україна звільняє росію від армії. Бо нащо майбутній росії армія? В Україні народ відбудує і нерухомість, і сіль знайде, і бензин. Бо ми живі. Бо наша країна – величезний працюючий вулик. Бо в нашій річці вода оновлюється та кристально чиста на відміну від російського болота, яке зветься “стабільністю”. Болото бурхливу річку не перевершить. Ніколи. Болото буде смердіти скільки може – але ж річка тече й далі.

Читати далі

Санкції на часі. 08.06.2022

Після запровадження кожного з пакетів санкцій важливо, щоб ухвалені рішення неухильно виконувались. А паралельно відслідковувались і перекривались усі лазівки і «сірі схеми», які активно вишукують рашистські спритники. Тоді економіка агресора невпинно йтиме на дно, які б надходження від енергоносіїв вони поки не отримували.

Читати далі