Українці незламні – від УПА до Азовсталі (відео)

Нам сьогодні корисним є не стільки практичний досвід УПА. Адже ця армія вела війну повстансько-підпільними методами, придатними нині хіба на тимчасово окупованих теренах. Для нас ключове – здатність вояків чинити опір у навіть, здавалося б, безнадійних умовах. Звернення незламних оборонців Азовсталі звучали дуже подібно до слів людей, котрі промовляли до нас із карпатських криївок у 1950-ті. Саме цей повстанський настрій, повстанський нерв, який знову прокинувся в українців, – в основі небаченого і неочікуваного для багатьох героїзму у війні з Росією. А ми віримо, що попри полон, вони вийдуть на волю. І ми робимо – і ми переможемо. Тому, що вміємо перемагати. Тому, що здатні чинити опір в обставинах, коли інші здаються.

Читати далі

Польща надасть Україні зброю на сотні мільйонів євро

Польща підписала з Україною найбільший для свого оборонно-промислового комплексу контракт за останні тридцять років. Як стверджувало видання Dziennik з посиланням на джерела, йдеться про угоду на суму майже 3 мільярди злотих (майже 630 мільйонів євро) на постачання близько 60 польських самохідних артилерійських гаубиць AHS Krab на додачу до тих 18, які вже передала Польща. Частину коштів на купівлю зброї у Польщі Україна отримала від Євросоюзу, частина буде направлена з українського бюджету.

Читати далі

Сон у польових умовах

Окреме мистецтво на війні – це сон. Той самий, який в мирному житті ми майже не помічаємо. Але тут… Те, що діюча армія визнає тільки один тип постелі – спальник+коремат, я думаю, уточнювати не треба. За спальник і коремат взагалі треба дякувати небесам, бо літні солдати люблять розповісти про часи, коли «спальником і корематом» були ворсиста ковдра і шинель. А сон… Тут важко. Неймовірно важко. Але ми вистоїмо. Бо попереду ворог, а за спиною у нас – Україна.

Читати далі

В Україні немає кібервійськ

Поняття «війська» передбачає певну кількість саме військовослужбовців, які виконують спеціалізовані задачі. Того, що можна було б назвати «кіберармією», поки що немає в структурі ЗСУ. Не буду заглиблюватися у деталі під час війни (там є кілька близьких до теми підрозділів), але створення кіберармії в Україні знаходиться поки на дуже ранньому етапі. Майбутнє національної (у тому числі військової) кібербезпеки залежатиме від активності позиції учасників українського кіберспротиву після нашої Перемоги на полі бою.

Читати далі

І після перемоги треба бути готовим до війни всім і завжди

Після кінця будь-якої війни будь-яка влада стикається з вибором з двох опцій. Рівно дві можливості. Не більше, не менше. Можливість номер раз. Забути про війну якомога скоріше і зробити так, щоб забув народ. І це означатиме, що війна повернеться. Але є і другий шлях. Друга можливість. Прийняти нову реальність. Зрозуміти, що війна точно буде ще. Може, за рік. Може, за сто. Але буде неодмінно. Що треба робити? Бути готовим. Мати армію сильнішу, ніж у них. Мати зброю краще, ніж у них. Мати розвідку краще, ніж у них. Мати економіку, мати науку, і головне – мати розуміння, що ти у небезпеці постійно. І робити висновки. Si vis pacem, para bellum.

Читати далі

Мы стали ужасно стандартны

Стандартные слова. Стандартные тексты. Стандартные диалоги. Стандартные важные разговоры. Сто двадцать пятое февраля отличается от двадцать четвертого только температурой, заполнившимся Киевом и бОльшими очередями за топливом, кризис которого власть обещала устранить к концу апреля. Ситуация на фронте… ситуативная. Украина, понимаешь. Новый уровень качества ведения войны. Этот длинный февраль опишут в учебниках и преподадут в академиях. Мы, это мы задали новый золотой стандарт. Помните об этом, пожалуйста, даже когда ведете стандартные… и такие важные разговоры. 

Читати далі

Дуже цікава інфа про європейські санкції

Багато з вас могло прочитати у ЗМІ, що шостий пакет санкцій ЄС накладав заборону на доступ РФ до хмарних (cloud) рішень. Європейські та американські хмари – це те, на чому побудовано в РФ багато чого, від банків та платіжних систем і до вКонтакта. Всі ЗМІ посилалися на відповідний прес-реліз ЄС, який був розміщений на офіціальному сайті Ради ЄС. Але прес-реліз було виправлено. Просто цей шматок санкцій в останній момент викинули. На практиці це приводить до того, що європейські та частина американських компаній працюють навіть з підсанкційними клієнтами в РФ. Це потрібно зупинити!

Читати далі

Петро Порошенко взяв участь у дебатах на Європейському Фінансовому Конгресі у Польщі (фото, відео)

У дебатах, які модерував депутат польського Парламенту Павло Коваль, також взяли участь віце-канцлер та міністр закордонних справ ФРН (1998-2005) Йошка Фішер та провідний економіст Asian Infrastructure Investment Bank, Директор Інституту глобальних справ Лондонської школи економіки та політичних наук Ерік Берглоф. Петро Порошенко під час дебатів на Європейському Фінансовому Конгресі у Польщі пояснив, з яких джерел має фінансуватися відновлення та модернізація української економіки, закликав до повного ембарго на російські енергоносії та найшвидшого надання статусу кандидата у члени ЄС та ПДЧ у НАТО для України.

Читати далі

Вести с фронтов. 06.06.2022

Противник продолжает свою оперативно-тактическую наступательную операцию в Восточной операционной зоне с целью окружения и разгрома частей и подразделений из состава Сил обороны Украины, оперирующих в районе Лисичанск – Северодонецк. Кроме того, очевидно противник начал ещё одну оперативно-тактическую наступательную операцию с целью разгрома и вытеснения частей и подразделений ВСУ из района агломерации Славянск – Краматорск.

Читати далі

Санкції на часі. 07.06.2022

Істерика дмітрія мєдвєдєва і цілої низки рашистських пропагандонів на тему «вони не виживуть без нашої нафти» означає – виживуть. Звісно, рф буде шукати нові напрями для експорту своєї нафти, але після введення нафтового ембарго це завдання ускладниться, і «сірі схеми» не допоможуть. У середньостроковій перспективі торгова та бюджетна позиція рф може зазнати серйозних змін, утягуючи агресора на дно.

Читати далі