На часі лікування від хвороби самозабуття

Віталій Гайдукевич

Соцмережі обговорюють, що «Війна і мир» із пучком імперських рефлексій випаде зі шкільної програми. А які зміни мають статися із предметом «Історія»? При чому як світової, так і України…

Ресурс «Локальна історія» місяць тому торкнувся теми, і опитані фахівці одразу порвали палету шаблонів, які широкий загал (а особливо «прості люди») зустрінуть ступором. Олексій Сокирко від початку матеріалу задав рамку:

«Ми здебільшого відтворюємо постколоніальний погляд на свою історію, який значною мірою сформулював російський історичний наратив і схеми в імперській або радянській редакціях». ©

І це факт.

Питання чи готові лідери думок консолідовано рухати в маси український історичний наратив?

Наприклад, посил, що Велике князівство Литовське й Річ Посполита були не загарбниками, а своїми?

«Їхніми будівничими стали руська світська й церковна еліти. Ця елітна верства конструювала їх у своїх інтересах і була виразником протонаціональної ідентичности». ©

Що час правління в Києві Володимира і Ярослава був час не розквіту держави Русь (бо любима імперією централізація, сильна рука і т.д.), а лише початком того цвітіння (котре знищив Батий).

Що акцент на православності спотворив історичну реальність, загубивши баланс із використанням віри кримських-татар, юдеїв, українців греко-католиків і католиків.

Що українська шляхта – важливо і вагомо, як національні еліти в принципі. Акценти на “класовості” селянських повстань – лівацька маніпуляція…

Ми готові визнати – наше уявлення про минуле є наслідком переписаної реальності?

Якщо від 1701 року, коли Петро Перший велів вилучити з архівів України та Білорусі писемні джерела, процес нищення, викрадення і написання фальшивок не припинявся н і к о л и, уявляєте, наскільки криве дзеркало?

Катерина Друга визнала – історія Московії починається лише з ХІІ століття, є блідою та бідною в порівнянні з яскравістю київської держави Русь. Імперія потребувала барв і слави. Свого нема – вкради чуже. Від 10 грудня 1783 року і створення «Комісії о составлєнії запісок о дрєвнєй історії, переважно російської» з писак товаріща Шувалова, московити мародерили українську історію як російська армія унітази і пральні машини в Бучі.

За 9 років тотального фальшування, видалення небажаного, натягування сови на глобус.. тобто доведення спорідненості Суздальских висілок і Київської держави, було створено шаблон. І від 1792 липова минувшина вкачувалася в літературу, шкільні програми, свята, політичні обґрунтування експансій імперії. Царі, генсеки, президенти – усі культивували і доповнювали неосяжну матрицю.

Невже ми, як суспільство, доросли і готові це зупинити?

«Маємо переосмислити роль імперій в історії України, особливо російської та радянської. Вони були асиміляційними та уніфікаційними щодо українців і фактично працювали над їх винищенням. Застосовували й геноцидні методи – голодомори, переселення, гарматне м’ясо для армій. Застосовували і “м’яку силу” – інтеграція еліт до загальноімперського класу, русифікація».  © Сокирко знову.

Чи готові ми в голос сказати – російська імперія і СРСР були окупацією? Визнати, що наші батьки і діди народилися в окупації, співпрацювали з режимом, підлаштовувалися, щоби вижити… Що ми, ті, кому 30+ і хто пам’ятає піонерію, комсомол, дефіцит, паперову ковбасу і т.д., народилися в окупації… Чи готові ми визнати – більшість населення після 1921 року (початок радянської окупації України) не мала альтернативи. А ті, хто її бачив і за неї боровся, був знищений або зламаний, або ледь повернувся з таборів… Готові?

Для окреслення ідентичності без минулого ніяк. Початок лікування від хвороби самозабуття починається з визнання проблеми. Це як в гуртку анонімних алкоголіків, тільки не анонімно: «…я Віталій, я народився в радянській окупації на території колонії – УРСР».

А яка Ваша думка – готові, правильно чи «не на часі»?


Локальна історія: Що не так з уроками історії у школі? Пояснюють історики

Міністерство освіти та науки оголосило про наміри змінити шкільну програму з історії. Потреба в таких змінах зумовлена впливом, який чинить теперішня російська війна на історичну пам’ять та тотожність українців. Як повідомили в парламентському комітеті з питань освіти, найближчим часом спеціальна експертна група перегляне програму.

“Локальна історія” запитала в істориків, що б вони змінили у шкільній програмі. Окремо ми поцікавилися думкою фахівців про три пласти нашої минувшини, які є або надто міфологізованими, або інформація про них надто розмита – Русь, Велике князівство Литовське/Річ Посполита, Друга світова війна. Висновок: наша програма досі узалежнена від радянських і російських наративів. До того ж вона зіткана із суперечностей, немовби Франкенштайн.