Невідомий відомий Мамай

Серед загальновідомих символів України є один особливий, який ніби зажди ховається на самій межі зору. Ніби завжди поряд, але ви його не бачите, якщо не захочете побачити. Але якщо захочете, захочете насправді, то побачите його скрізь. Це козак Мамай. Будь-який українець зчитає всі символи швидше, ніж професор семіотики з «Коду да Вінчі». Але не всі у світі, як ми бачимо, розуміють один з прадавніх символів нашої землі. Хоча це і не просто символ. Це ніби дорожній знак. Попередження. Встановлення рамок правил. Погроза і запрошення водночас. «Я козак Мамай. Мене не займай».

Читати далі

Перший мобільний високотехнологічний комплекс оптоелектронної розвідки вирушає на фронт (фото, відео)

Аналогічні комплекси в арміях союзників коштують мільйони доларів, і до того ж їх заборонено продавати через ліцензійні обмеження. Вітчизняна розробка коштує понад два мільйони гривень. У комплексі є інтегрований БПЛА, камери з 50-кратним зумом і тепловізором мають здатність автономно працювати протягом тижня, а дані через Старлінк миттєво передаються просто в передовий пункт управління угрупуванням військ. «Цей комплекс називається Локі. Локі – це веселий скандинавський бог хитрощів та підступності. То я хочу сказати ворогам: готуйтесь. Ви цього не побачите, ви цього не будете контролювати, але ви все це відчуєте на собі», – попереджає ініціатор проекту Гліб Бабіч.

Читати далі

Кілька порад владі щодо полонених і їх родин

Мені часто телефонують родичі військовополонених. Думаю, за старою пам’яттю, просять передати інформацію про своїх дітей далі, включити в списки і т. д. Десь знаходять мій мобільний, плачуть. Терпляче пояснюю, що зараз цим займаються інші люди у владі, і просто говорю з цими людьми, іноді годинами. Теж плачу разом з ними. На жаль, це надовго. І тому відповідальна влада має спілкуватися з людьми. Не в форматі пропагандистського марафону, а реально, допомагаючи родинам пережити цей важкий час у розлуці.

Читати далі

Вести с фронтов. 10-11.06.2022

Противник продолжает на Донбассе оперативно-тактическую наступательную операцию с целью окружения и разгрома части Объединённых сил (ОС) ВСУ и полной оккупации Луганской и Донецкой областей Украины. На Херсонском направлении сегодня идут тяжёлые бои с переменным успехом. Противник отчаянно контратакует в районе Посад-Покровского и Снигуривки, а также пытается продвинуться на левом фланге нашего Ингулецкого плацдарма в районе Давыдова Брода. На Харьковском направлении противник задействует свои оперативные резервы в районе Казачьей Лопани и Терновой, контратакует в направлении на Борщевую и Байрак. На Запорожском направлении – дорога Васильевка – Орехов, в районе Щербаки и Малые Щербаки идут упорные бои, противник пытается сдержать продвижение ВСУ в сторону Нестерянки и Степового.

Читати далі

Санкції на часі. 11.06.2022

Вже застосовані санкції суттєво скоротили російський імпорт, підриваючи можливості економіки агресора до виробництва, розвитку і підтримки звичного для населення соціального стандарту. Нещодавно ухвалені пакети санкцій і ті, які зараз розробляються, мають обмежити надходження від експорту – чим і загнати рашистську економіку на дно.

Читати далі