В Україні немає кібервійськ

Костянтин Корсун

Давайте без ілюзій: ніц нема в Україні поки що кібервійськ.

Поняття «війська» передбачає певну кількість саме військовослужбовців, які виконують спеціалізовані задачі. А також єдине командування, структуру, ієрархію, чітку координацію дій, наявність інструментів та способів здійснення поставлених завдань. З відповідним фінансуванням, забезпеченням, логістикою, звітністю, субординацією. Ну і, звісно, дисципліна. А також правове та нормативне забезпечення.

«Сукупність профільних департаментів» різноспрямованих державних органів та інституцій, які одне одному не підпорядковані (на скрині), вибачте, не можна вважати кіберармією.

Тим більше що, наприклад, в міністерстві цифр і трансформацій нема (і ніколи не було) не те що «профільного департаменту» з кібербезпеки, навіть одного пристойного фахівця у штаті, який би розумівся на кіберзахисті або на чомусь з приставкою «кібер».

Слід зазначити, що немає «кібервійськ» і за порєбріком також. Там є гібридна суміш декількох десятків офіцерів спецслужб та плюс-мінус кількох сотень завербованих ними хакерів-злочинців. Спецслужби дозволяють їм грабувати західні банки та компанії, а натомість вимагають брати участь у кібератаках проти критичної інфраструктури ворожих кремлівському режиму країн. Працює все це приблизно як «жигуль», як, власне, все, що виробляється гордовитими нащадками совка. То їде, то не їде, то нема запчастин, то санкції, то «імпортозамєщанійє», але частіше за все – просто вкрали більшість грошей, а на залишки найняли якихось криворуких.

Я пишаюся нашими героїчними армійцями, високо ціную їхню мужність, з якою вони боронять нашу землю від навали варварської орди. Але того, що можна було б назвати «кіберармією», поки що немає в структурі ЗСУ. Не буду заглиблюватися у деталі під час війни (там є кілька близьких до теми підрозділів), але створення кіберармії в Україні знаходиться поки на дуже ранньому етапі, скажімо так.

Про доцільність створення саме такого окремого роду військ говорили давно, але від слів до діла почали переходити лише у серпні 2021, коли вийшов Указ Президента. І станом на кінець лютого 2022 той Указ так і залишився лише Указом. Сильно сумніваюся, що у перші місяці війни цей процес зрушив з місця.

Задля об’єктивності скажу, що справжні кіберармії є всього лише у кількох країн Світу, хоча не у всіх вони офіційно так називаються. Найпотужнішою є, безумовно, Кібер Командування США USCYBERCOM. Також визнають наявність власних Cyber Forces Збройні Сили Канади (CAF). Неофіційно кібервійська де-факто існують у Великій Британії та в кількох провідних країнах Західної Європи. Досить потужними вважаються кіберсили Китаю. РуZню з їхніми кібербандами я б поставив у другий десяток списку найвпливовіших у кіберпросторі країн. Десь на кілька пунктів після України 😉 .

Але давайте не пурхати у хмарах.

Якщо в Україні і буде колись справжня кіберармія, то почнуть її створювати не раніше нашої перемоги на полі бою та фізичного знищення ворожих солдат та офіцерів (принаймні на нашій території).

Я вдячний усім, хто так чи інакше долучився до протистояння окупантам у кіберпросторі, але майбутнє національної (у тому числі військової) кібербезпеки залежатиме від активності позиції учасників українського кіберспротиву після нашої Перемоги.

Чи й надалі толеруватимите ви технічно безграмотним, зате близьким до політичних лідерів призначенцям? Як і раніше, саркастично посміхатиметеся, дивлячись на надувні «кібер-центри» та гузіси-шмузіси? А буде вам знов пох на розпили $38-мільйонних бюджетів «на кібербезпеку критичної інфраструктури»? – «так то ж не наші гроші” ©. Й надалі терпітимете агресивне невігластво чиновників та їхні публічні заяви «роль кібербезпеки трохи перебільшена»?

Зараз у різних інформаційних та кіберопераціях беруть участь сотні тисяч українців. От якби після війни хоча б кожен сотий з них залишився на активних патріотичних позиціях та виступив проти корупції, кумівства, проти непрофесіоналізму та брехні у сфері національної кібербезпеки – ото вже був би чудовий початок.

Початок складного, але епічного шляху до створення справжньої української кіберармії. З CCDCOE та блек-джеком.

 

Ілюстративне фото з відкритих джерел.

Автор