Петро Порошенко взяв участь у дебатах на Європейському Фінансовому Конгресі у Польщі (фото, відео)

Порошенко на Європейському Фінансовому Конгресі пояснив, де взяти кошти для відбудови України

 

Петро Порошенко під час дебатів на Європейському Фінансовому Конгресі у Польщі пояснив, з яких джерел має фінансуватися відновлення та модернізація української економіки. У дебатах, які модерував депутат польського Парламенту Павло Коваль, також взяли участь віце-канцлер та міністр закордонних справ ФРН (1998-2005) Йошка Фішер та провідний економіст Asian Infrastructure Investment Bank, Директор Інституту глобальних справ Лондонської школи економіки та політичних наук Ерік Берглоф.

Порошенко вважає, що джерелами відновлення української економіки мають бути заморожені російські активи, а також допомога союзників та приватні інвестиції.

«За це розплачуватиметься росія. Минулого тижня Лондонська школа економічних і політичних наук організувала дуже хорошу зустріч з аналітиками, які підготували наукове обґрунтування того, що я хочу бачити. Представники Міжнародного валютного фонду, Світового банку, Єврокомісії. І вони вже підготували деякі результати, відповідаючи на питання, хто буде платити», – пояснив Порошенко.

«Платитиме росія замороженими рахунками і золотовалютними резервами. Платитимуть і російські олігархи, які будуть щасливі запропонувати половину своїх рахунків, щоб зняти з себе санкції, що є не найкращим варіантом. Але це однозначно мають бути репарації від росії. Як пропозиція, можемо поговорити про спеціальний податок на російський газ чи нафту. Отже, найбільшу частину – 3 чи 4 сотні мільярдів доларів – заплатить росія», – наголошує Порошенко.

«Ми знайдемо шлях домогтися правосуддя, включаючи і судові рішення. Наприклад, коли росія атакувала нас у Керченській протоці, ми пішли в Гамбурзький трибунал і отримали рішення про негайне звільнення українських військових кораблів і солдат. І це було зроблено за місяць, ми мали судове рішення. Чому б нам так не зробити зараз? Ми маємо міжнародні суди, і я як президент маю два кейси проти росії, де йдеться про російську агресію в Криму та фінансування тероризму», – вважає Порошенко.

«Частина грошей буде від Європи, яка буде донором, щоб допомогти нам. І вони будуть спрямовані не на відбудову, а на реформи і модернізацію, щоб відповідати критеріям ЄС», – пояснює п’ятий Президент.

Порошенко також зазначив, що потрібно надати механізми для захисту приватних іноземних інвестицій в українську економіку. «Чому ми не можемо, наприклад, застрахувати їх в Україні від політичного, безпекового та військового ризиків? Це стимулюватиме гроші не лише платників податків», – також пропонує Петро Порошенко.

«Дивіться, у нас є всі механізми, які нам потрібні, у нас є цілий світ. Ми маємо завдання депутінізувати Росію. І ми маємо діяти швидко. Це стосується і надання статусу, а також майбутнього членства в ЄС, і Плану дій щодо членства в НАТО», – резюмує Порошенко.

Джерело

 

Порошенко під час дебатів на Європейському Фінансовому Конгресі: Для депутінізації Європи потрібне повне ембарго на російську нафту і газ

Петро Порошенко під час дебатів на Європейському Фінансовому Конгресі у Сопоті закликав до повного ембарго на російські енергоносії. У дебатах, які модерував депутат польського Парламенту Павло Коваль, також взяли участь віце-канцлер та міністр закордонних справ ФРН (1998-2005) Йошка Фішер та провідний економіст Asian Infrastructure Investment Bank, Директор Інституту глобальних справ Лондонської школи економіки та політичних наук Ерік Берглоф.

На думку Порошенка, росія тисне на Європу через газове питання, поширюючи тези, ніби ембарго матиме руйнівний вплив на економіку ЄС. Порошенко наголосив: у такий спосіб путін намагається зруйнувати єдність проукраїнської коаліції.

«Ми потребуємо добре прорахованих і продуманих рішень, щоб врятувати Європу і світ, а не лише Україну. Коли ми кажемо про депутінізацію, ми маємо врятувати Європу від впливу путіна. Тобто від політичної корупції, хабарницьких експертів», – наголосив Порошенко.

«Усе це базується на експорті, який підтримують путінські експерти всередині ЄС. Нині вони розповсюджують інформацію про те, що не потрібно накладати ембарго на нафту, «це зруйнує Європу». «Не накладайте ембарго на газ – це зруйнує Польщу». Це неправда, це російський наратив. Це путінський інструмент, яким він намагається розколоти нашу єдність», – вважає Порошенко.

«Тому, якщо збираєтеся депутінізувати Європу, відріжте путінський вплив завдяки демократичним інституціям та інструментам», – говорить п’ятий Президент.

«Ми маємо депутінізувати й Украну, бо ми маємо п’яту колону, і путін намагається грати важливу роль в українській політиці. І врешті-решт одного дня ми маємо депутінізувати росію. І це надзвичайно важливо», – важає Петро Порошенко.

«путін вбиває, руйнує росію. путін знищує росіян. Чому я настільки песимістичний щодо можливого компромісу між Україною і росією у дипломатичних переговорах і стосунках? Бо немає сірого кольору. Є чорне і біле. Як можна знайти компроміс, якщо путін хоче вбити нас? Ми просто хочемо жити. путін не просто руйнує Україну, він хоче стерти її зі світової мапи. Він у своїй божевільній підсвідомості думає, що Україну створив Ленін. Це тема його звернень. Я сумніваюся, що такі звернення могли бути придумані кимось, крім ментально хворих людей, однак з ядерною зброєю в руці. Мені здається, ви уже вивчили термін «депутінізація». Тепер давайте підготуємося для іншого терміну – денуклеаризація Росії. Бо ядерні бомби в руках путіна завжди будуть небезпекою для існування світу», – наголосив Порошенко.

Джерело

 

Порошенко у Сопоті закликав надати Україні статус кандидата в ЄС: Ми не можемо дозволити путіну виграти війну

Статус кандидата у члени Європейського Союзу буде для України потужним стимулом – про це сказав Петро Порошенко під час дебатів на Європейському Фінансовому Форумі у Сопоті. У дебатах, які модерував депутат польського Парламенту Павло Коваль, також взяли участь віце-канцлер та міністр закордонних справ ФРН (1998-2005) Йошка Фішер та провідний економіст Asian Infrastructure Investment Bank, Директор Інституту глобальних справ Лондонської школи економіки та політичних наук Ерік Берглоф.

«Це ще не членство. Це лише мотивація для українців, які платять найвищу ціну, платять кров’ю десятків тисяч цивільних, які стали жертвами агресії», – говорить Порошенко. П’ятий Президент також наголосив, що йдеться перш за все про безпеку Європи, а вже потім про економіку чи фінанси.

«Я не згоден, що це лише про гроші, чи економіку або бізнес. Є різниця – європейці говорять про цінності. росія – про гроші. І якщо хтось запропонує Польщі порахувати, скільки вона витратила, моя відповідь буде – дуже багато. Бо якщо Україна програє, Польща буде наступною. І якщо на неї нападе росія, ніхто уже не буде рахувати гроші. Нині так в Україні», – зауважив Порошенко.

«Я говорив з Урсулою фон дер Ляєн на конгресі в Роттердамі. Я намагався знайти хоч когось, хто був проти. І не зміг знайти. Дайте нам статус кандидата, і в той же час ми будемо готові обговорювати будь-який спеціальний статус у перехідний період. Але, будь ласка, пам’ятайте про майбутнє і про відповідальність. І голосуйте за статус кандидата. Ми платимо зависоку ціну. Простими словами, допоможіть нам врятувати Європу», – говорить Порошенко.

«Майбутнє членство в ЄС і статус кандидата – це про безпеку. Нині на рахунку – кожен день, ми не можемо чекати. Друге: в цей же час, на саміті в Мадриді – надання Плану дій щодо членства в НАТО. Однозначно. І третє: ембарго, санкції і поставка зброї зупинять війну», – зазначив Порошенко.

«Лише комбінація цих трьох факторів призведе до успіху. Якщо відмовлять зі статусом або зброєю – це буде відповідальність не лише європейських політиків, а наша спільна. Ми не можемо дозволити путіну виграти війну», – резюмує Порошенко.

Джерело

 

Порошенко: Не вигадуйте велосипед, у світі немає іншого механізму безпеки, окрім НАТО

 

 

НАТО – це єдиний реальний механізм безпеки, і Україна має отримати ПДЧ на найближчому саміті Альянсу у Мадриді. Про це сказав Петро Порошенко під час дебатів на Європейському Фінансовому Форумі у Сопоті. У дебатах, які модерував депутат польського Парламенту Павло Коваль, також взяли участь віце-канцлер та міністр закордонних справ ФРН (1998-2005) Йошка Фішер та провідний економіст Asian Infrastructure Investment Bank, Директор Інституту глобальних справ Лондонської школи економіки та політичних наук Ерік Берглоф.

«Зараз потрібно розглядати питання, як врятувати Україну, як врятувати Європу, врятувати світ. Будь ласка, не намагайтеся придумати велосипед. Це лише трата часу. Після Другої Світової війни існувала повоєнна система безпеки, яка гарантована ООН. Навіщо вони його створили? Для безпеки. Але коли постійний член Ради Безпеки почав агресію, він повністю зруйнував цю повоєнну систему безпеки», – констатує Порошенко.

«У світі залишився лише один механізм безпеки – це НАТО. Хочу нагадати: у 1991 році Україна мала третій за розміром арсенал ядерної зброї у світі. Як гадаєте, якщо Україна б зараз мала такий ядерний арсенал, росія б напала? Моя відповідь – ні. Але Україна віддала ядерний потенціал і отримала замість нього Будапештський меморандум. Нуль. Шматок паперу коштує дорожче, ніж Будапештський меморандум», – нагадав п’ятий Президент.

«Коли путін атакував Україну, вона мала нейтральний статус. Ми лише мали дискусії, і вступ в НАТО підтримувало 16 відсотків населення України. Коли мій президентський термін завершився, було 65 відсотків. Знаєте, чому? Через путіна. Немає більше ніякого механізму безпеки, окрім членства в НАТО», – резюмує Порошенко.

Джерело