Санкції на часі. 07.06.2022

Ростислав Павленко

Істерика дмітрія мєдвєдєва і цілої низки рашистських пропагандонів на тему «вони не виживуть без нашої нафти» означає – виживуть. Звісно, рф буде шукати нові напрями для експорту своєї нафти, але після введення нафтового ембарго це завдання ускладниться, і «сірі схеми» не допоможуть. У середньостроковій перспективі торгова та бюджетна позиція рф може зазнати серйозних змін, утягуючи агресора на дно.

1. BCS Global Markets (BCS GM) оцінює втрати російського бюджету на рівні $30-50 млрд у 2023 році через нафтове ембарго ЄС.

Згідно з останніми даними про торгівлю, на ЄС припадає близько 50% російської нафти та нафтопродуктів, що робить ЄС основним джерелом експортних доходів для рф.

За період із березня по квітень постачання нафти з рф скоротилося на 20%.

2. Опитування на росії засвідчили суттєве зростання цін на продукти харчування. В порівнянні з початком травня суттєве зростання цін відчули: на цукор – 50% росіян, на м’ясо та птицю – 46%, на молоко та молочну продукцію – 43%, на олію, рибу та морепродукти – 39%, на крупу та макаронні вироби – 37%, на плодоовочеву продукцію – 35%, на алкогольні напої – 20%.

3. Вантажні компанії на росії попередили про ризик банкрутств на ринку. Причина – заборона на поїздку російських фур до ЄС через санкції.

4. Інвестиції в онлайн-освіту в рф у 2022 році, на думку експертів, впадуть до 80%. Виручка найбільших платформ у першому кварталі вже знизилася на 13% — вперше за останні 2 роки.

5. На тлі санкцій росія різко скоротила експорт алмазів. Хоча санкції, накладені на АК «АЛРОСА», дозволяють їй постачати діамантову сировину до Індії, але виникають проблеми з оплатою.

У березні імпорт необроблених та непромислових алмазів, з яких виробляють діаманти, становив 209 тис. карат – удвічі менше, ніж у березні 2021 року. З січня по березень Росія поставила до Індії 718 тис. карат проти 1,3 млн за аналогічний період минулого року.

6. І з світу життя олігархів – суддя в Нью-Йорку підписав ордер про арешт двох літаків, що належать Роману Абрамовичу.

Далі буде!

 

Карикатура: DW