Санкції на часі. 02.05.2022

Ростислав Павленко

Наближається 9 травня, а московити далекі від очікуваних успіхів в Україні. І від того шаленіють.

Історики майбутнього назвуть ті пару тижнів, які нині розпочинаються, чимось на кшталт Вирішальної оборони. Зараз дуже складний час: всі бачили стратегічні рішення Вільного Світу про постачання нам важких озброєнь. У ставленні союзників відбувся перелам – вони повірили у нашу Перемогу.

Але довезення, постачання, злагодження, розгортання потребують часу. Час цей купується мужністю наших воїнів і, на жаль, кров’ю.

І цей борг нам належатиме повернути нашим захисникам. Не допустивши відступу України від демократичних цінностей, бо вони і відрізняють нас так кардинально від московитів. Не дозволивши закатати у черговий асфальт ані копійку з коштів допомоги. Не відмовившись від самих себе, своєї ідентичності і місця в ЄС і НАТО.

А найбільше зараз замість утвердження монополії на владу і змагань у славослов’ї слід звернути увагу на те, що має бути виправлене. Щоб засоби захисту і усе необхідне доходило до воїнів без затримок і перепон. Щоб допомога йшла максимально швидко, а на всі порушення була миттєва реакція. Щоб з корінням видиралися носії рашистської отрути – від московських попів, якщо вони допомагають агресору або сіють розбрат серед українців, до корумпованих посадовців, які наживаються на постачаннях.

От у цьому буде справжнє єдність, яка допоможе Україні перемогти і відправити московію на дно, де їй, власне, і місце.

А допоможе «другий фронт» санкцій, які продовжують руйнувати спроможність до війни рашистської орди.

1. Експорт рашистського газу до країн «далекого зарубіжжя» за 4 місяці знизився на 26,9%, до 50,1 млрд кубів.

– Такі темпи роблять реалістичними прогнози щодо відмови від рашистських нафти і газу до кінця року. Санкції мали б зберегтись і після звільнення українських територій, наприклад, у вигляді спеціальних програм, коли кошти від продажу енергоносіїв з росії спрямовувались би на відбудову України.

2. У промисловому виробництві росії в поточному році спостерігається значне зниження, у порівнянні з 2021 роком.
Зокрема, автомобілі легкові -72% випуску; вантажні автомобілі -20%; ліфти -49%; машини пральні -50%; Холодильники -53% тощо.

3. За березень 2022 року в Росії було випущено 40 900 легкових автомобілів, що на 72,1% менше, ніж у березні 2021 року. За перші три місяці 2022 року в росії випущено 244 тис. легкових автомобілів, що на третину менше ніж у січні-березні 2021 року. Через відсутність імпортних деталей у росії вже зупинились майже усі заводи зі зборки автомобілів.
Продажі автомобілів у березні теж впали. Якщо у минулорічному березні було продано 149 тис авто, то у березні цього року було продано 55 тис авто.

4. Легпром також падає з прискоренням – і показники падіння, вже доволі помітні, дедалі зростатимуть. Наприклад, вироби панчішно-шкарпеткові трикотажні або в’язані, млн пар – падіння на 30%; шпалери – теж 30%; пряжа бавовняна -30%; полотна трикотажні або в’язані -28%; тканини бавовняні -17%.

– Прогнози московських пропагандонів про «мох і лопухи» можуть виявитись не такими вже й фантастичними.

5. Іноземні страхові компанії припиняють страхове покриття провідної російської судноплавної компанії Совкомфлот. Страхова компанія P&I West повідомляє,що відповідно до санкцій West повідомив «Совкомфлот» про анулювання договору за 30 днів, і покриття припиниться 4 травня 2022 року. У російському морському секторі відбувається згортання багатьох послуг, включаючи сертифікацію суден провідними іноземними постачальниками. Це життєво важливо для доступу до портів та забезпечення страховки.

Далі буде

Автор