НАТО підпише з Україною угоду про посилення кіберспівпраці

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг засудив кібератаку на сайти українських держорганів і запевнив, що НАТО продовжить “рішучу політичну та практичну підтримку України”. “Найближчими днями НАТО та Україна підпишуть угоду про посилення кіберспівпраці, що включає доступ України до платформи НАТО з обміну інформацією про шкідливі програми”, — сказав генсек НАТО.

Читати далі

Росія готує спецоперацію на Донбасі під чужим прапором – CNN

Про це заявив американський радник із національної безпеки Джейк Салліван в п’ятницю, 14 січня. “Наша розвідувальна спільнота отримала інформацію про те, що Росія закладає основу, щоб мати можливість сфабрикувати привід для вторгнення”, — сказав Салліван. Чиновник також наголосив, що Росія готується повторити сценарій 2014 року. “Ми бачили цю п’єсу у 2014 році. Вони знову готують цю п’єсу, і в нас буде, адміністрація матиме додаткові подробиці, про які ми розповімо через 24 години”, — підсумував він.

Читати далі

Євросоюз скликає безпековий комітет через кібератаку на урядові сайти України

«На жаль, я маю сказати, що цього ранку ми прокинулися із новинами про ще одну атаку проти України. Цього разу це була кібернетична атака на урядові веб-сайти. Такі дії спрямовані на дестабілізацію України та спрямовані на подальшу ескалацію вже й без того напруженої ситуації. Ми готові надати Україні подальшу пряму допомогу, якщо надійде такий запит», – повідомив Жозеп Боррель. Загалом було атаковано понад 70 державних веб-сайтів, 10 з яких зазнали несанкціонованого втручання.

Читати далі

Запуск супутника «Січ-2-30» як дзеркало нинішньої влади

13 січня відбувся запуск українського супутника «СІЧ-2-30» з пускового майданчика компанії SpaceX у США за допомогою ракетоносія Falcon-9. У інформаційних повідомленнях робиться акцент на тому, що це «перший» запуск українського супутника за 10 років. Але не варто забувати про історію створення супутника. Розробку супутника «Січ 2-1» (так він тоді називався) розпочали у 2013 році в рамках Національної космічної програми України, і він мав бути запущений у 2017 році. Однак через початок війни з Росією та відповідно розрив співпраці, запуск довелося відкласти. Після зміни влади було багато піару та обіцянок, але на загал апарат був завершений на ентузіазмі та за значною мірою за гроші КБ «Південне» та навіть всупереч діям влади.

Читати далі

5 копійок до тривожної валізки. Частина 1

Про тривожну валізку і про те, що робити, якщо таки повномасштабний наступ. Перед тим, як витягати з верхніх полиць рюкзака, сядьте, повільно вдихніть і повільно видихніть. А тепер тверезо подумайте: якщо наступ, що саме ви будете робити? Якщо завтра війна: залишатись чи ставати біженцем? Така валізка – це не лише на випадок війни, а й на випадок стихійного лиха чи іншої біди, яка може статись будь-якої хвилини.

Читати далі

Нищівний удар по зелених мріях про «державу в смартфоні»

Не виключено, що сьогодні Росія почала активну кібервійну в рамках можливого нового нападу. Хакери змінили перші сторінки 16 провідних урядових сайтів і зробили написи, в тому числі польською мовою. Останнє може бути прикриттям, щоб заплутати сліди. Постраждали сайти Кабміну, МЗС, ДСНС, Міносвіти, Мінмолодьспорту, Міненерго, Мінагрополітики, Мінветеранів, Мінзахисту довкілля та Держказначейства. Виглядає так, що влада загралася в утримання самої влади і у підготовку до виборів. Цей випадок ще раз підтвердив: просувати онлайн-вибори в наших умовах – це дуже, дуже небезпечна маячня.

Читати далі

Влада «слуг» – влада інфляції

За даними державної служби статистики, у минулому році зростання цін прискорилося вдвічі і стало найбільшим за останні 4 роки, а зростання цін у промисловості стало рекордним за 25 років. Таким чином виконавча влада, яку сформував Президент Володимир Зеленський разом зі своїми аж ніяк не народними «слугами» є причиною рекордної інфляції та злету цін у промисловості.

Читати далі

Конституция Украины. Ликбез

Давайте проанализируем, чем занимался тот, кто называет себя президентом, в последние две недели. И то делает за эти же две недели тот, кого четырежды уклонист дал команду посадить правдами и неправдами. Если строго следовать букве Конституции, кто является реальным, а кто номинальным президентом Украины? Кого нужно привлекать к уголовной ответственности за саботаж, измену родине и самоустранение от выполнения своих конституционных обязанностей? Именно потому, что ответы на эти вопросы очевидны, номинальный президент очень хочет посадить реального.

Читати далі

14.01.2016. За Порошенка було краще

Цього дня Президент Петро Порошенко в прямому ефірі затвердив Закон про Національне Антикорупційне бюро. Голова держави зробив це під час прес-конференції – першої у новому році. Реформа, якої стільки років чекали небайдужі українці, просувалася вперед. НАБУ повинне було стати лише першою ланкою в системі антикорупційних органів – далі «клієнти» новоствореного Бюро повинні були потрапляти до антикорупційної прокуратури та антикорупційного ж суду. На жаль, повністю запустити цю систему вдалося лише навесні 2019-го. А нова влада, яка прийшла через пару тижнів на президентських виборах, урочисто пообіцяла систему зламати. Судячи з усього, будь-яку систему: правоохоронну, судову, міжнародну, систему стримувань і противаг. Ну, й антикорупційну, само собою.

Читати далі

СЗР України: Огляд терористичної активності та зон нестабільності у світі станом на 14.01.2022

Найбільш резонансні події минулої доби в огляді Служби зовнішньої розвідки України. Єменський проіранський рух «Ансаруллах» встановив 15 морських мін у Червоному морі. Вісім мін було виявлено біля узбережжя провінції Хаджа, п’ять з яких вже знешкоджено. У столиці Судану місті Хартум тисячі людей вийшли на вулиці з протестом проти минулорічного державного перевороту та вимогою передати владу цивільному уряду, який має керувати країною у перехідний період.

Читати далі

Новости из США. 12-13 января 2022 года

О событиях, связанных с переговорами США и Запада с Россией, а также громких внутриполитических и судебных новостях.

Читати далі