PROстыми словами – 10.01.2021

В 2014-м планировалась спецоперация украинского десанта в Крыму. Участвовать в ней должны были 25 воздушно-десантная бригада и 79 аэромобильная. Сорвалась из-за того, что одна из самых боеспособных украинских частей в Крыму была сдана россиянам ее командиром. Но сначала тот передал россиянам технику. По приказу командира части Стороженко техника была оставлена за полтора километра от казарм. Но Крым “сдал” Турчинов, конечно же. Эта версия удобна как Зеленскому, так и оппоблоку. А местные предатели здесь совершенно ни при чем. Давайте судить своих же, и тогда от боеспособности страны ничего не останется.

Читати далі

Фантазій купа, але є проблема – грошей немає!

Ще в грудні 2020 року гучно розповідали, що в 2021 році на дорожню галузь буде виділено чергові рекордні кошти у 150 млрд грн, за які повинні «оновити» 6500 км. І ця цифра дійсно фігурувала у першому читанні проекту бюджету на 2021, хоча вже тоді було очевидно – джерела фінансування відсутні. Державний бюджет затверджено, президентом підписано… І неприємний сюрприз: на ремонт доріг цьогоріч передбачено всього 81,3 млрд грн! Фактично, фінансування галузі скорочено удвічі. Одна річ – язиком ляпати, інша – руками робити і системно будувати.

Читати далі

О чем умолчал Юрий Витренко

Поднимать тарифы необходимо, и конкретно на Юрия выпала нелегкая доля объявить об этом решении нариду, выхватывая негодование ото всех. Подъем тарифов – это неизбежное зло. Точка. Но… Хотелось бы и объективности в аналитике Юрия. Да, ему пришлось имплементировать непопулярное решение, но хотелось бы, чтобы он и объяснил, почему мы до(кати)лись до мышей с энергосистемой Украины. Может, Юрий вспомнит. Хотя с учетом того, что за его назначение топила вся депутатская группа Коломойского, почему-то кажется, что все же Юрий не вспомнит. Но хотелось бы верить в лучшее.

Читати далі

Які держави експерти вважають «дружніми», а які ні, та чи остаточно Україна відвернулася від Росії?

Наприкінці 2020 року Рада зовнішньої політики «Українська призма» провела традиційне опитування експертів щодо міжнародної політики України. 111 експертів – представників аналітичних центрів і академічної спільноти, а також журналісти-міжнародники відповідали на запитання щодо здобутків і провалів зовнішньої політики. А також визначали «дружні» до України держави та такі, які можна назвати навіть «ворожими».

Читати далі

НІСД: Публічна дипломатія США в добу холодної війни. Як США завойовували «серця та розум людей»

В аналітичній доповіді Національного інституту стратегічних досліджень висвітлено еволюцію становлення організаційної системи публічної дипломатії США з початку 60-х і до середини 80-х років ХХ століття – моменту найбільш гострого протистояння з Радянським Союзом. На базі розсекречених документів показано, як відбувався цей процес, які організації були до нього долучені, як вибудовувалася система координації різних відомств, та якою мірою до публічної дипломатії було залучене розвідувальне товариство. Подано висновки для української управлінської практики та надано рекомендації щодо можливостей імплементації цього досвіду при становленні системи публічної дипломатії в Україні.

Читати далі

Трамп – не один у полі воїн, або Спецоперація «Наши в Белом доме»

Події в США 6 січня – не просто фінальний акорд трампізму. Трампізм – явище багатофакторне. Але це той випадок, коли внутрішньо-американські проблеми, тенденції та вади розвитку були використані ворогом для удару по США зсередини США. Цей удар готувався довго. І справа тут не в тому, що за кадром при штурмі Капітолію звучала російська мова. Це, звісно, характерна ознака – наявність польового інструктора, але не в ній суть. Ключова річ тут, яка дедалі більше проявляється, – омріяна радянськими/російськими спецслужбами спецоперація з посадки у найвищі владні кабінети західних держав своєї людини.

Читати далі