Фантазій купа, але є проблема – грошей немає!

Володимир Омелян

А пригадуєте у 2020 році таку президентську програму за кошти платників податків «Велике Будівництво»? Ні, Ви її ніде не знайдете в документах, бо її де-юре не існує. Зате про неї багато написано, знято і розпіарено. Здавалося навіть, що бігбордів виготовили на порядок більше, аніж відремонтували самих доріг.

Що й не дивно, бо за ті самі гроші у 2020 відремонтовано чи, як каже Зеленський, «оновлено», утричі менше і удвічі дорожче, аніж за період 2016-19 рр. Щоправда, злі язики стверджують, що мін 40% зі 120 млрд грн пішло кудись «не туди».

До речі, про гроші.

Ще в грудні 2020 року гучно розповідали, що в 2021 році на дорожню галузь буде виділено чергові рекордні кошти у 150 млрд грн, за які повинні «оновити» 6500 км. І ця цифра дійсно фігурувала у першому читанні проекту бюджету на 2021, хоча вже тоді було очевидно – джерела фінансування відсутні, 71 млрд грн під державні гарантії отримати нереально.

Державний бюджет затверджено, президентом підписано – і неприємний сюрприз. На ремонт доріг цьогоріч передбачено всього 81,3 млрд грн! Замість запозичень у 70 млрд грн під держгарантії передбачено лише 10 млрд!
А через непродуману політику Укравтодору минулоріч, коли замість наполяганні на 100% фінансуванні Дорожного Фонду, повноцінному фінансуванні затвердженої ще нами 50-мільярдної програми відбудови територіальних доріг вони вхопилися за дорогі комерційні банківські кредити, щоб показати рекордний результат. І тепер Укравтодор замість 5 млрд грн на обслуговування боргів має у 2021 віддати вже 10 мільярдів.

Отже, на дороги цьогоріч залишається грубо 70 млрд. А якщо відняти 3,9 млрд грн, які пішли з ДФ на фінансування залізниці, то ще менше.

Звичайно, можна мріяти, що бюджет переглянуть, фінансування доріг збільшать, але коли 62% держбюджету йде на обслуговування боргів, коли суму субсидій для населення через підвищення тарифів необхідно збільшити мінімум на 7 млрд грн, коли медицина наполовину непрофінансована, а дірка на енергетичному ринку сягає десятків мільярдів, знайти такі кошти нереально, не викликавши суспільного обурення.

Можна, звісно, пофантазувати, що ці 70 мільярдів до останньої копійки витратять лише на дороги і в 2021 році тоді «оновлять» стільки ж кілометрів, як і в 2020. Але, я не певен, чи Зеленський, Шефір і Тимошенко погодяться з такою математикою.

А плани на цей рік були грандіозні: і 10 млрд щоб завершити міст у Запоріжжі, і 10 мільярдів на добудову до існуючої GO Highway відтинку до Луганська (М-30), і 10 млрд на бетонку в Дніпропетровській області, і перша черга Київської обхідної дороги на 12 млрд грн…
Фантазій купа, але є проблема – грошей немає!
Фактично, фінансування галузі скорочено удвічі.
Це так виглядають пріоритети Зеленського в реальності: одна річ – язиком ляпати, інша – руками робити і системно будувати.

П.С. Якщо Вам розповідатимуть, що Україні нарешті міжнародні фінансові інституції дали нові кредитні лінії, які ще ми готували, не вірте! На ці кошти ще треба провести купу підготовчих процедур, самі тендери. В найкращому випадку, в цьому році за кошти МФО компанії-переможці почнуть мобілізації, а фізичне будівництво розпочнеться в 2022. І це оптимістичний сценарій. І це знову кредит, який потрібно буде повертати.

Автор