Санкції на часі. 15.03.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 15.03.2024.

1. Російський алюмінієвий гігант Русал повідомив про падіння чистого прибутку більш ніж у шість разів у 2023 через зниження цін, незважаючи на зростання продажів після переорієнтації в Азію.

– Русал, найбільший виробник алюмінію у світі, не потрапив під прямі санкції Заходу.
– Незважаючи на відсутність західних санкцій щодо Русалу чи російського алюмінію, деякі західні споживачі уникають нових угод із металом російського виробництва після дій росії в Україні.

2. Прибуток російської компанії «Газпромнефть» у 2023 році впав на 15% і склав 641 млрд рублів.

– При цьому виторг досяг 3,52 трлн рублів, що навіть вище на 3,2%, ніж у 2022 році.
– Цифри говорять про те, що у нафтової компанії зростають операційні витрати.
– Закуповувати та обслуговувати обладнання, що забезпечує її діяльність, стає дорожчим. Тому на тлі зростання виручки знижується прибуток.
– Більше того, компанія, схоже, готується до подальшого зростання витрат. Її короткостроковий борг зріс майже на 40%, а капітал вона наростила на 10%.

3. Найбільша в минулому вантажна авіакомпанія росії AirBridge Cargo почала повертати імпортні літаки власникам після зупинки польотів.

– Перевізник відправив до Шанхаю перший Boeing 747 китайському лізингодавцю ВОСА (Bank of China Aviation).
– Найближчим часом до Китаю вирушить і другий Boeing, що знаходиться в парку авіакомпанії.
– До початку війни в Україні AirBridge Cargo вважалася найбільшою вантажною авіакомпанією росії. 2021-го на її частку припало 43% російських авіаційних вантажоперевезень, або 639 тис. тонн вантажів.
– У 2022 році США ввели санкції щодо 12 бортів AirBridge Cargo, які заборонили обслуговувати їх за кордоном.

4. Російські нафтові танкери, які обходять західні санкції, покладаються на страховку, за якою неможливо пред’явити претензії.

– Вона може бути легко анульована у разі катастрофи.
– Московська страхова компанія Інгосстрах надає страхове покриття, необхідне її клієнтам для заходу в порти по всьому світу.
– Але у договорі дрібним шрифтом прописано «положення про виключення санкцій», яке анулює претензії до більшості танкерів, які перевозять російську нафту.
– У договорі «Інгосстраху» міститься чітка вимога, що експорт російської нафти має здійснюватися «відповідно до законів США, Великобританії та (або) ЄС», а також пряме посилання на постанову ЄС, що включає обмеження цін.
– Страхові угоди російського тіньового флоту з Інгосстрахом потенційно піддають прибережні держави Європи та Азії величезним потенційним витратам на очищення у разі розливу нафти.

5. Іноземні виробники побутової техніки блокують паралельний імпорт у рф.

– Виробники побутової техніки Electrolux, Tefal, Braun та Rowenta почали активно блокувати постачання продукції в рф через паралельний імпорт.
– За словами рітейлерів, це може призвести до повного зникнення цих брендів з продажу в росії.

6. США можуть вжити заходів щодо спостерігачів на виборах президента росії в окупованих росією Донецькій, Луганській, Запорізькій та Херсонській областях, а також у Республіці Крим та Севастополі. Про це заявив керівник прес-служби Держдепартаменту Меттью Міллер.

“США продовжать використовувати всі доступні інструменти, щоб закликати до відповіді тих хто вживає дій для підриву суверенітету, територіальної цілісності або політичної незалежності вільних країн”, – сказав Міллер.

7. Індія призупинила закупівлю російської нафти сорту ВСТО.

– Найбільший покупець морських партій російської нафти – Індія – вже два місяці не купує нафту російського преміального сорту ВСТО.
– Перед цим країна різко скоротила відвантаження іншого преміального сорту нафти — Sokol — із сахалінських родовищ. Це було пов’язано з розбіжностями у розрахунках за нафту.
– Крім того, індійські імпортери бояться посилення стелі цін на російську нафту.
– Постачання нафти сорту ВСТО до Індії протягом 2023 року в середньому становило 95 тис. б/д, у другій половині 2022-го – 60 тис. б/д.

8. Сейм Литви ухвалив резолюцію із закликом до Єврокомісії заборонити імпорт до Євросоюзу зерна з росії та білорусії. За резолюцію проголосували 107 членів парламенту.

“Цією резолюцією ми прагнемо консолідувати парламенти всіх країн ЄС, щоб можна було ухвалити загальноєвропейське рішення без необхідності окремих країн вводити заборону”.
– Зараз російське та білоруське зерно не перебуває під санкціями ЄС і вільно надходить до Литви для подальшого транспортування та внутрішнього користування.

9. Компанія Hindenburg Research звинуватила польського ритейлера LPP (магазини Cropp, Sinsay, Mohito, Reserved) у фіктивному виході з росії. Свої аргументи компанія виклала у великому розслідуванні на своєму сайті.

– До початку повномасштабної російсько-української війни росія була найбільшим міжнародним ринком LPP, на який припадало 20% виторгу.
– Компанія мала 553 магазини й планувала відкривати нові.
– У 2022 році LPP оголосила про продаж російського бізнесу китайському консорціуму за $382 млн.
– Попри це загальний виторг LPP у 2022-2023 фінансовому році все одно збільшився на “нечувані для роздрібної торгівлі одягом” 40,5%, а акції вийшли на історичні максимуми.
“Ми вважаємо, що LPP змогла показати такі видатні результати, тому що її відмова від російського бізнесу була суцільним обманом”, – йдеться в розслідуванні Hindenburg.

Автор