Чи для України викуплені літаки з Казахстану?

Олександр Коваленко / Інформаційний спротив

Ще у жовтні 2023 року мою увагу привернула ініціатива Міністерства оборони Казахстану, яке виставило на продаж винищувачі зі зберігання. Продаж проводився через “Казспецекспорт”, а запущені літаки, виведені з бойового складу Сил повітряної оборони Казахстану, призначені для утилізації.

Усього на продаж було виставлено 81 літак, серед яких Су-24, МіГ-23, МіГ-27 та МіГ-29. Покупцем же всієї авіаційної техніки стала одна й та сама особа. Одразу ж виникла теорія, що ці літаки були викуплені для України, що відразу ж породило цілу низку питань, зокрема, навіщо ПС ЗСУ стільки літаків, більша частина з яких є небоєздатною? Тим більше що ПС ЗСУ начебто чекають на F-16! Навіщо цей радянський мотлох?

Я не можу ні підтвердити, ні спростувати інформацію про те, що казахські літаки були викуплені для України, але припустивши, що це насправді так, відповімо на запитання – навіщо?

Насамперед, щодо радянської спадщини та F-16. Так, ми отримуватимемо F-16, але хіба це означає, що ми того ж дня, коли буде відправлена ​​в Україну перша пара-трійка цих винищувачів, маємо позбутися десятків МіГ-29, Су-24, Су-25, Су -27?

Коли отримали перші арт-системи 155-мм, за такою логікою речей, ми повинні були відмовитися від арт-систем 152-мм і 122-мм? Коли в Україну були поставлені перші західні ББМ та ОБТ, ми мали забути про сотні одиниць бронетехніки радянського зразка? Гадаю, логіка зрозуміла.

Далі. Самі собою літаки, продані Казахстаном, небоєздатного рівня, але є базою запчастин. При цьому їх можна не тільки використовувати для ремонту та обслуговування діючої техніки, але й за певних умов методом канібалізму відновити небоєздатну бойову машину.

Найцікавіша функція – це використання порожніх фюзеляжів як фальш-цілей. Вилучивши з літака все необхідне і корисне, випатраний фюзеляж розміщувати для відволікання уваги російських засобів поразки.

А тому, виходячи з усього вище викладеного, є сенс. Ось тільки незрозуміло, чи в Україну ця авіація піде чи в якусь іншу країну… Нічого незрозуміло і нічого невідомо.

Джерело

 

На заставці: Винищувачі МиГ-31 ВПС Казахстану на стоянці, листопад 2016 року. Фото з відкритих джерел

Автор