Вісті з фронтів. 16.03.2024

Костянтин Машовець

1. У період 3-5.03.2024 р. командування противника здійснило ряд заходів щодо підтримання рівня інтенсивності застосування сил й засобів повітряного компонента своєї “Объединённой группировки вс рф на юго-западном твд”. Зокрема, ним була здійснена передислокація 2-х ланок винищувачів та бомбардувальників (по одній кожного типу) на авіабазу (АБ) Кущевська, Краснодарський край.

Хто забув, то нагадаю.

Саме з цієї АБ (близько 120 км до Державного кордону України\ДКУ) бомбардувальники противника типу Су-34\34М завдають авіаційні удари ФАБ-ми (фугасні авіаційні бомби) з УМПК (унифицированный модуль планирования и коррекции) по об’єктах Сил оборони України на Покровському та Курахівському напрямках.

Очевидно, після понесених втрат у авіаційній техніці на цьому напрямку противник прагне не знижувати рівень інтенсивності нанесення авіаційних ударів. Для чого, власне, й поповнює розгорнуте на цьому напрямку своє авіаційне угрупування.

Окрім цього, дана передислокація з АБ Майкоп, республіка Адигея (близько 250 км до ДКУ) на АБ Кущевська (близько 120 км до ДКУ) дасть можливість противнику скоротити підльотний час від оперативних АБ оперативно-тактичної авіації до рубежів пуску\скидання авіаційних засобів ураження, а також певним чином дозволить економити льотний ресурс авіаційної техникі.

Передислокацію здійснили:

– 4 одиниці винищувачів типу Су-35С 23-го винищувального авіаційного полку (вап) зі складу 303-ї змішаної авіаційної дивізії (змад) 11-ї армії ВПС та ППО;
– 4 одиниці фронтових бомбардувальників типу Су-34\34М, ймовірно, зі складу 968-го змішаного авіаційного полку (змап), раніше передислокованих на АБ Майкоп з АБ Липецк (я про це писав раніше).

Варто також відзначити, що винищувачі типу Су-35С, що оперують з АБ Кущевська, окрім супроводу та прикриття своїх бомбардувальників типу Су-34\34М в ході нанесення ними авіаційних ударів, активно залучаються командуванням противника також для виконання інших завдань у повітряному просторі над акваторією Азовського моря та територією Ростовської обл., зокрема, прикривають Керченський мостовий перехід, або літаки-ретранслятори\ВКП типу Ил-22 та літаки ДРЛВ типу А-50\50У, що чергують у повітряному просторі Ростовської обл. та Краснодарського краю.

Станом на ранок 12.03.2024-го на АБ Кущевська противником було розгорнуто у боєготовому стані:

– 5 одиниць винищувачів типу Су-35С;
– 6 одиниць бомбардувальників типу Су-34\34М.

Звісно, противник наносить авіаційні удари КАБ-ами (коректуємими авіаційними бомбами) не тільки з цієї АБ. Однак, у сенсі впливу втрат противника у авіаційній техніці на тому чи іншому напрямку цей маневр силами та засобами є достатньо показовим.

Зокрема, на ключовому напрямку (Донецький операційний район\ОР) йому таки, очевидно, знадобилося поповнення матеріальної частини.

2. Починаючи з 11.03.2024 р. у збройних силах республіки Білорусь розпочалася комплексна перевірка рівня бойової готовності визначених сил та засобів. В ході її проведення низка підрозділів і частин зс рб виконали(ють) ряд елементів бойової підготовки. Як-то, дії по надходженню сигналів бойової готовності (переведення у вищі ступені бойової готовності), здійснення маршу у визначені райони зосередження та розгортання, виконання навчально-бойових вправ, в тому числі з бойовою стрільбою, відпрацювання ряду тактичних елементів своїх дій. До участі у перевірці залучалися:

– полігон “Доманово” – зенітні ракетно-артилерійські дивізіони (зрадн) 6-ї та 11-ї окремих мотострілецьких бригад (омсбр) Західного оперативного командування, а також окремі підрозділи 147-го зенітного ракетного полку (зрп) впс та ппо зс рб;
– полігон “Обуз-Лесновський” – мотострілецький батальйон (мсб) зі складу 11-ї омсбр;
– полігон “Гожський” – мсб зі складу 6-ї омсбр, а також зенітний ракетний дивізіон (зрдн) зі складу 1-го зрп впс та ппо зс рб;
– полігон “Борисовський” – танковий батальйон (тб) та мсб зі складу 120-ї омсбр;
– полігон “”Осиповичський” – батарея управління та артилерійської розвідки (буар) 51-ї окремої артилерійської бригади (оабр);
– полігон “Лосвидо” – окремий парашутно-десантний батальйон (опдб) зі складу 103-ї окремої повітряно-десантної бригади (опдбр).

Звертає на себе увагу той факт, що комплексній перевірці в основному були піддані сили та засоби протиповітряної оборони та 3-х мотострілецьких бригад – 6-а, 11-а та 120-а, 6-а омсбр (пункт постійної дислокації\ппд – м. Гродно), 11-а омсбр (ппд – район м. Слоним), 120-а омсбр (ппд – район м. Мінськ).

Як на мене, маємо справу з черговим елементом “повсякденної діяльності” військ. Якби готувалось якесь чергове “вторгнення на Київ”, про яке продовжують волати не дуже розумні панікери, то ця комплексна перевірка білоруського війська виглядала би трохи по-іншому.

3. Наскільки я розумію, на Бердянському напрямку противник намагається також, як і на Токмацькому “відновити положення” шляхом “тиску на флангах”. Для цього ним “активовані” підрозділи 37-ї окремої мотострілецької бригади (омсбр) та 5-ї окремої танкової бригади (отбр).

Перша намагається північніше с. Новодонецьке просунутись у бік Времівки та Великої Новоселки з південно-східного напрямку. В свою чергу, підрозділи другої, введені у бій західніше Старомайорського, із завданням пробитися у загальній дирекції на північ.

60-а омсбр та 394-й мототсрілецький полк (мсп) 127-ї мотострілецької дивізії (мсд) “забезпечують” усі ці зусилля противника.

За моїми даними, спроби вказаних сил і засобів противника вести активні наступальні дії принаймні пару діб тому закінчились для них не дуже результативно.

Але, цілком можливо, що для “нарощування” зусиль на цих напрямках командування противника вирішить ввести додатково у бій окремі підрозділи 34-ї омсбр та 336-ї окремої бригади морської піхоти (обр МП), які раніше, очевидно, ротірували 5-у отбр у складі оперативного резерву УВ “Восток”.

 

Фото: 22 ОМБр

Автор