Санкції на часі. 26.04.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 26.04.2024.

1. Китайські автовиробники підривають бізнес російського АвтоВАЗу.

– На китайські автомобілі припадає вже 60% машин, що продаються в росії.
– Але в грошах ситуація ще гірша: частка китайських марок у виручці від продажу нових автомобілів минулого року перевищила 80%.
– АвтоВАЗ залишається лідером за кількістю проданих автомобілів, але за виручкою він лише третій.
– У 2023 році частка виручки АвтоВАЗу склала близько 10,8% у загальному грошовому обсязі ринку нових автомобілів у росії, а в I кварталі цього року впала нижче 10%.
– АвтоВАЗ далеко відстає від деяких китайських компаній-лідерів продажу.
– Десять найбільше продаваних китайських брендів у 2023 році в рази збільшили обсяг російського бізнесу.
– Наприклад, виручка ТОВ «Чері Автомобілі», що представляє в росії продукцію китайського держконцерну Chery, зросла в 3,8 рази до 556 млрд рублів – мінімум в 1,5 рази більше за ймовірну виручку АвтоВАЗу.

2. Російські авіакомпанії знизили на 11% перевезення вантажів на міжнародних лініях.

– Перевезення вантажів і пошти російськими авіакомпаніями на міжнародних повітряних лініях (МПЛ) у I кварталі 2024 року знизилися на 11% рік до року до 30 057 т.
– Частка МПЛ у загальному вантажообігу у січні-березні 2024 року знизилася до 29% проти 33% роком раніше.
– Загальні вантажоперевезення російських авіакомпаній протягом трьох місяців скоротився на 1% рік у рік до 102 843 т.
– Основним чинником зниження вантажопотоку на МПЛ стали запроваджені 2022 року західними країнами обмеження для російської авіагалузі.
– Крім заборон на постачання повітряних суден і запчастин під удар потрапила найбільша у рф вантажна авіакомпанія «Волга-Дніпро».

3. Нові власники активів західних компаній, що пішли з росії, не змогли впоратися з управлінням.

– Нові власники компаній, куплених у іноземців, що виходять з росії, почали розглядати їх перепродаж, оскільки вони не можуть впоратися з KPI (ключовими показниками ефективності).
– Збереження показників ефективності було однією з умов схвалення угоди щодо викупу бізнесу в іноземців з боку уряду рф.
– Ряд нових власників швидко зрозуміли, що не можуть виконати цю вимогу, та шукають варіанти для перепродажу.

4. Відвантаження російського дизпального у портах Бразилії зросло майже у 4 рази.

– Відвантаження російських газойлів і дизпального у порти інших країн за тиждень 15-21 квітня зросло на 36% і становили 821 тисяча тонн (з 603 тисяч тонн).
– Зокрема, порти Бразилії прийняли пального у 3,7 раза більше, ніж тиждень тому.
– Найбільшими за обсягами країнами, куди надходили російські газойлі й дизпальне, були Бразилія, Туреччина й Марокко. На них припадає 75% постачань.

5. Індія почала приймати російські танкери з нафтою після короткочасної зупинки.

– Судно «Совкомфлоту» (SCF) вивантажило мазут у західному індійському порту в п’ятницю, що свідчить про відновлення використання суден СКФ для постачання.
– SCF Baltica, яке перевозить 90 000 тонн мазуту для компанії Reliance Industries (оператора найбільшого у світі нафтопереробного комплексу в Джамнагарі) має залишити порт після повного вивантаження пізніше у п’ятницю.
– Раніше індійські нафтопереробні компанії, включаючи Reliance, почали побоюватися приймати вантажі на судах «Cовкомфлоту» після того, як 23 лютого США ввели санкції проти російського судноплавного гіганта.
– Однак під час візиту до Індії на початку цього місяця американські офіційні особи заявили, що Вашингтон хоче стабільного світового постачання нафти і не просив Індію скорочувати імпорт російської нафти.
– Судно SCF Baltica не входить до 14 суден, проти яких Вашингтон ввів санкції в останні місяці. Судно знаходиться під управлінням компанії Stream Ship Management з Об’єднаних Арабських Еміратів, а його власником значиться Ashbourne Navigation.
– Інший танкер “Володимир Тихонов”, прибуття якого з російською нафтою очікується наступного тижня, також знаходиться під управлінням Stream Ship Management і вказаний на сайті SCF як частина флоту.
– Індія є найбільшим споживачем російської морської нафти, яка продається зі знижкою після того, як західні країни відмовилися від закупівель у Москви через війну в Україні.
– Reliance переважно купує російську нафту, але також імпортує мазут для переробки на своєму коксохімічному заводі для виробництва очищеного палива.

6. ЄС розглядає можливість запровадження санкцій на реекспорт щодо російських проектів з виробництва та перевалки ЗПГ.

– Заборони на закупівлю палива для використання всередині блоку ЄС не буде.
– Європейський Союз обговорює з країнами-членами пропозиції про введення санкцій щодо ключових російських проектів з виробництва зрідженого природного газу та заборони використання портів ЄС для реекспорту поставок.
– Мета цих заходів – завдати додаткового удару по російському ланцюжку поставок ЗПГ та майбутнім доходам від таких проектів , як «Арктик ЗПГ 2», термінал ЗПГ у Лузі та мурманський завод.
– США раніше запровадили санкції проти деяких із цих проектів.
– Згідно з планом, портам країн-членів ЄС буде заборонено імпортувати російські поставки, які потім реекспортуються до третіх країн.
– Але заборони на закупівлю палива для використання усередині блоку не буде.
– Серед інших обговорюваних заходів 14-го пакету, санкції щодо більше ніж десятка компаній, які продовжують закуповувати в ЄС товари з обмеженим оборотом та постачати їх до росії, а також обмеження щодо судів російського тіньового флоту .
– ЕС, особливо країни Центральної Європи, як і раніше, залежать від постачання газу з росії: до початку війни в Україні імпорт із Москви становив близько 40% попиту в ЄС.
– Обсяги трубопровідного газу значно скоротилися, зараз росія постачає близько 18 мільярдів кубометрів ЗПГ до європейських портів – переважно до Франції, Іспанії та Бельгії, – з яких близько 1 мільярда кубометрів реекспортується, згідно з даними енергетичного регулятора блоку.

7. США вводять додаткові санкції проти Ірану, націлені на безпілотники.

– Сполучені Штати в четвер запровадили нові санкції проти Ірану, спрямовані проти іранських безпілотників, включаючи їх використання росією у війні в Україні, оскільки Вашингтон прагне посилити тиск на Тегеран.
– У заяві Мінфіну США зазначено, що ці дії, вжиті в координації з Великобританією та Канадою, спрямовані на понад десяток організацій, фізичних осіб і суден, які звинувачуються в тому, що вони відіграють ключову роль у сприянні та фінансуванні таємного продажу іранських безпілотних літальних апаратів, Міністерство оборони та матеріально-технічного забезпечення збройних сил Ірану (MODAFL).

8. “Якщо Пекін не вживатиме заходів щодо вирішення проблеми підтримки агресивної війни рф, це зробить Вашингтон”, — держсекретар США Ентоні Блінкен під час візиту до КНР.

“Китай є провідним постачальником верстатів, мікроелектроніки, нітроцелюлози, яка має вирішальне значення для виготовлення боєприпасів і ракетного палива, які Москва використовує для нарощування своєї оборонно-промислової бази, яка випускає ракети, безпілотники, танки та іншу зброю, яку путін використовує для вторгнення в суверенну країну.
– росія не змогла б продовжувати агресію проти України без підтримки Китаю, чи не так?
– Я зустрічався з союзниками по НАТО на початку цього місяця і з нашими партнерами по G7 минулого тижня, і почув ту саму думку, що підтримка російського ОПК загрожує не лише українській, а й європейській безпеці.
– Пекін не може покращити відносини з Європою, підтримуючи найбільшу загрозу європейській безпеці з часів закінчення холодної війни.
– Як ми вже говорили Китаю протягом певного часу, забезпечення трансатлантичної безпеки є основним інтересом США. У наших сьогоднішніх дискусіях я чітко дав зрозуміти, що якщо Китай не вирішить цю проблему, то це зробимо ми”, — сказав Блінкен.

9. Пропозиція США щодо використання відсотків, отриманих від заморожених російських активів на 300 мільярдів доларів, для допомоги Україні може отримати широку підтримку країн, які стурбовані прямою конфіскацією активів. Про це заявила в четвер міністр фінансів США Джанет Єллен.

“Це підхід, який може бути широко підтриманий країнами, що стурбовані конфіскацією активів, і частина відсотків може бути виплачена, наприклад, у вигляді кредиту”, – сказала Єллен.
– Вашингтон, як і раніше, переконаний, що повна конфіскація російських активів є виправданою з точки зору міжнародного права, але інші підходи, ймовірно, будуть більш прийнятними для деяких партнерів по G7.

10. Азербайджан може збільшити можливості експорту газу до Європи на 5 мільярдів кубометрів.

– Розвиток “зеленої” енергетики в Азербайджані дозволить скоротити використання газу щонайменше на 5 млрд кубометрів, які можна буде експортувати до Європи. Про це заявив президент Азербайджану Ільхам Алієв.
“Згідно з нашими планами, до 2027 року в Азербайджані буде введено в експлуатацію 9 сонячних і вітряних електростанцій сумарною потужністю 2 ГВт. Ми впевнені в цьому, оскільки укладено контракти для цього. До 2030 року додатково будуть введені в дію ще 10 ВЕС і СЕС потужністю 5 ГВт. В результаті цього скоротиться використання газу, і ми зможемо мінімум 5 млрд кубометрів додатково спрямовувати до Європи”, – заявив він.
– Президент наголосив, що сьогодні близько 50% азербайджанського газу експортується до Європи. Це становить 12 млрд. кубометрів.

Автор