МОЗ, віддай ліки хворим!

Дмитро Вовнянко

Міністерство охорони здоров’я похвалилося досягненням – оновлено перелік препаратів за програмою «Доступні ліки». Тепер у переліку 199 препаратів, а не 157 як було раніше. І я би безумовно порадів би за успіхи МОЗ, якби не мав перед очима даних про закупівлі ліків для хворих на хворобу, яка уже становить загрозу національній безпеці – на туберкульоз. Про туберкульоз я вже писав.

На момент приходу в МОЗ команди тво міністра Супрун ситуація з закупівлею протитуберкульозних препаратів була жахлива. За даними Рахункової палати, МОЗ не забезпечив раціонального використання лікарських засобів закуплених за кошти державного бюджету у 2011 – 2014 рр. Результат – термін наявних у лікувальних закладах протитуберкульозних препаратів ЗАВЕРШИВСЯ, і ці препарати НАКРИЛИСЯ. Ідеться про 1 мільйон 323 тисячі гривень.

Подобається сума? Так це – не все. Тепер ще треба витратити державні кошти на утилізацію всього цього непотребу.

З приходом в МОЗ команди реХВорматорів ситуація не поліпшилася, а геть чисто навпаки, позаяк на кінець травня рахункова палата вже звітувала про втрати ліків на 3 мільйони 418 тисяч грн., при чому отриманих як гуманітарна допомога від Глобального лікарського фонду. Ну, не моє – не шкода.

Далі – більше. У 2016 обсяг замовлених у 2016 р. підрозділами з питань охорони здоров’я обл. і міськдержадміністрацій протитуберкульозних препаратів виявився на 7,8 мільйонів менший, ніж обсяг коштів передбачених на їхню закупівлю, тобто якщо не надати додаткових заявок, ці гроші просто пропадуть. Чому так сталося? Рахункова палата дає цілком конкретне пояснення – внаслідок відсутності контролю збоку МОЗ.

Ви скажете, до чого тут нинішня команда? Замовлення ж робилися у 2016 р., а нинішня команда працює лише з 1 серпня 2016 р. Так?

Ні, шановні, не так. Справа в тому, що номенклатура закупівель ліків у 2016 р. була затверджена 23 серпня 2016 р. – вже за нової команди. Угоди з міжнародними організаціями ПРООН, Crown Agents і ЮНІСЕФ були укладені у жовтні. Гроші надійшли у листопаді. А поступати ліки почали лише у грудні. Так що тут новій команді – не відкрутитися.

І ще. Від 2015 р. МОЗ самостійно ліків НЕ закуповує. Їх закуповують через міжнародні організації – ті самі ПРООН, Crown Agents і ЮНІСЕФ, мовляв – так дешевше. Гроші держави економляться. Все б гарно, але угоду на 2015 р. МОЗ з цими організаціями уклав наприкінці 2015 р. А тепер уявіть собі очі аудиторів, коли вони побачили, що з коштів 2015 р., станом на квітень 2017 р. протитуберкульозних препаратів ПРООН було недопоставлено на суму у 17,2 мільйони грн.!

Гадаєте за реХВорматорів щось змінилося? Фіг вам. З бюджету 2016 р. на той самий квітень 2017 р. ПРООН було недопоставлено препаратів на 229,1 млн грн.

Економія, кажете? Ліки дешевше купуємо?

І це ще фігня. Станом на червень 2017 р., МОЗ з міжнародними організаціями не те що угоди ще не уклало – воно ще й номенклатуру ліків не затвердило.

Чому так? Відповідь та сама – МОЗ не забезпечив контролю за виконанням контрактів.

А тепер зважте – саме ці люди готують нам реХВорму, згідно якої «гроші йдуть за пацієнтами» і «пацієнти отримують гарантований перелік послуг». Шановні, а ви упевнені що гроші підуть саме за пацієнтами, а не на… ? А ви переконані, що за той самий «гарантований перелік послуг» ви не платитимете з власної кишені, так само як платите зараз? Хто вам сказав, що все це фінансуватимуть краще, а порядку там буде більше ніж в системі закупівлі ліків проти туберкульозу, який, хай йому грець, становить національну небезпеку?!

Під тим самим «рапортом» про оновлення переліку «Доступних лік» безліч коментів-ремств, про те що так, перелік ліків МОЗ оновив, та тільки препаратів тих немає не те що в установах МОЗ, а й в аптеках за гроші. Це нагадує старий анекдот про те, що «радянський танк по ворогу може стріляти і з зупинки, і з ходу, і з підскоку, і з перевороту – бо стріляти і влучати то речі принципово різні». Оновити список «Доступних лік» – не штука, а от забезпечити ними…

Шановний МОЗ, може наведення ладу, за порадами професора Преображенського, починати треба не з перебудови світу, а з власного сортиру? З оновлення та поліпшення кадрів та реформування структури організації самого МОЗ, з метою підвищення ефективності його роботи? А вже потім – реХВорми?

Хоча – я готовий запропонувати МОЗ тест на їхню здатність вирішувати проблеми. Є таке ТОВ «Фалбі» яке визначено відповідальним за зберігання та поставку протитуберкульозних засобів. В результаті всього попереднього господарювання в МОЗ, на складах цього ТОВ на травень поточного року ліків зібралося на 46,2 мільйони грн. З них на суму 21,38 мільйони грн. ліків або стали непридатними уже, або стануть такими протягом найближчого часу. На травень місяць терміну придатності їм залишилося 2-4 місяці. Мені цікаво – зробить МОЗ щось з цими вельми цінними препаратами, чи дасть їм просто героїчно померти на складах?

Я би на місці МОЗ просто відкрив би ворота складів і сказав би хворим: «Забирайте. Скільки хочете – стільки беріть». Просто тому, що коли ці препарати зіпсуються – знову таки доведеться витрачатися на їхню утилізацію.

МОЗ, чуєш? Віддай ліки хворим. На шару віддай. Самому дешевше вийде.

Автор