МОЗ і туберкульоз

Дмитро Вовнянко

Перебираючи матеріали по роботі МОЗ, я суто випадково наткнувся на тему туберкульозу і спершу навіть не придав уваги. Але коли зіткнувся вдруге й втретє… Коли усвідомив…

Сказати, що я був в шоці – не сказати нічого.

Знаєте є така форма життя, яка існує стільки ж, скільки й історія людства, і за цей час вона людей убила більше, ніж Атілла, Чингіз-хан і Петро І разом узяті. Форма життя ця – бактерії Mycobacterium tuberculosis, а хвороба, яку вони викликають, відома була як чахотка, золотуха, сухотка, а нині – туберкульоз.

Колись ця пошесть косила цілі райони і катувала всю Європу. Картину “Народження Венери” Ботічеллі бачили? Знайте, приваблива дівчина зображена там – хвора на туберкульоз. Молода пані, з якої писали цю картину, не дожила і до 25 років.

А тепер – у сучасну Україну. Мінімум 22 роки фахівці у нас б’ють на сполох – в Україні існує епідемія туберкульозу. З 2012 по 2016 р. включно в Україні діяла Загальнодержавна цільова соціальна програма протидії захворюванню на туберкульоз.

Які її результати?

На виконання програми було спрямовано 3,2 мільярди гривень, з яких 2,1 мільярди – кошти наших платників податків, а 1,1 мільярд – міжнародна допомога.

Так от, майже 82% цієї програми, дія якої завершилася на 1 січня нинішнього року, або реалізовані частково або НЕ ВИКОНАНІ взагалі. Як наслідок, серед дітей віком до 14 років захворюваність підскочила на 8,6%, а на туберкульоз та поєднану інфекцію (ВІЛ-інфекція/СНІД) – на 25,7%.

Статистика убиває. У 2016 р. вимогам інфекційного контролю відповідало 72,6% закладів первинної лікувально-профілактичної допомоги і 66,8% протитурберкульозних (!!!) закладів.

Привід бити на сполох? Як на мене – неабиякий. А чим зайняте наше Міністерство охорони здоров’я? А воно реформи для нас розробляє.

Але програма діяла у 2012-2016 рр., скажете ви. Нинішня команда в.о. міністра Супрун працює лише з серпня 2016 р., тобто по факту мусила розгрібати наслідки роботи попередників, правильно?

Так от пристебніться, аби не впасти. Незважаючи на те, що дія програми завершилася якраз за чинної команди МОЗ, міністерство НЕ вжило відповідних заходів для затвердження концепції та розроблення проекту нової загальнодержавної програми протидії захворюванню на туберкульоз. Тобто по факту програми по боротьбі з цією пошестю в Україні немає. Прямо як в Московії часів Петра І.

МОЗ цим не займався – він у нас звітує про закупівлі ліків через міжнародні організації. Про МОЗ і ліки від туберкульозу я ще писатиму.

Готуйтеся, буде моторошно.

Автор