Фактор «Новічка»

Дмитро Вовнянко

Знаєте, я не маю ані найменшої симпатії до Навального. Я знаю, що це за політик – свого часу він виправдовував «Русскіє марши» і просторікував про засилля кавказців. Я пам’ятаю, як Навальний критикував Путіна (!) за м’якотілість у відстоюванні «інтересів русскіх» (!!) Я не забув оце його «Крим – не бутерброд». Я взагалі переконаний, ніякої іншої опозиції Путіну, крім такої самої імперської, в сучасній Росії бути не може за фактом, просто тому що Росія заражена вірусом неоімперіалізму. Проукраїнська опозиція там з’явиться, лише коли її там виростить сама ж Україна, для лобіювання наших інтересів. По факту протистояння між Навальним і Пуйлом – це лише вибір між тим, будуть нас з Москви гнобити під гаслами про «суверенну демократію» чи під гаслами «демократії для всіх і без меж» – за лекалами часів веселого алкоголіка Борі Єльцина. Але.

От те що Навального травонули «Новічком» (як Скрипалів) саме собою говорить про таке. По-перше, Навальний для Пуйла – таки ворог, такими штуками як «Новічок» не жартують. Там якщо навіть не померти, стати можна інвалідом на все життя. По-друге, реальна ситуація в самій Росії НАБАГАТО гірша, ніж нам говорять їхня статистика і наші Х-перди – у першу чергу в економіці. Отруєння «Новічком» – це не просто замах. Зрештою Навального могли просто підірвати і знайти кримінальний слід. Це – погроза всім противникам Пуйла. Це – послання. Дивіться, мовляв – змажемо десь ручку дверей, і може, не помрете, але ласувати салом та оселедцем і жінок/чоловіків кохати не зможете до кінця життя. Якщо взагалі з ліжка встанете. Це – послання, змісту «жарти скінчилися, пацюк загнаний у кут і шлях до життя прокладатиме через вас». А ще це говорить про те, що Кремль неймовірно налякали події у Білорусі. Там реально перетремтіли, що те саме може зараз перекинутися на Москву і Пітер – а там і регіони вибухнуть. Благо – прецеденти вже є.

Що це все означає для України? Що Росія – слабка. Це означає, що удача нарешті нам посміхнулася. Саме зараз треба упиратися, відновлювати коаліцію союзників і давити Росію як тільки можна. На фронті – ані кроку назад. У політиці – горлати про нові санкції, висувати нові й нові вимоги, і тему Криму піднімати через раз. Якщо Москва пішла на тривале замирення через проблеми всередині Росії – значить цим треба користуватися. Російська армія? Та ладно. У вересні 1917 року Росія мала найбільшу армію у світі і була в кроці від перемоги над Німеччиною – її це врятувало?

Але всього цього не буде. З багатьох причин. Серед іншого – бо на Банковій теж почули послання Пуйла. Там так само злякалися «Новичка» на ручці дверей. Там гарно знають – намазати знайдеться кому.

Автор