Туризм зеленосяйного за державний кошт

Елена Подгорная

Я сутки просидела в изоляции от фейсбука, наказанная за пост о судьях. Там была фраза про то, что я не призываю к расправе, но не знаю, что делать с этой системой. И это фейсбук посчитал языком ненависти.
Мне сложно молчать сегодня. Но писать пост языком любви вряд ли получится.

20 июля 2020 года. Новости.

ПреЗедент Зеленский отдыхает на острове Бирючий. Это пятый полноценный отдых преЗедента Зеленского за год работы президентом Украины.

Уж очень устало наше новоизбранное туловище на гособеспечении. Мы со своими проблемами его утомляем.

Впервые туловище поехало на Одесский пляж, когда прошло чуть больше месяца с момента инаугурации. Оно так устало хотеть, жаждать и алкать булаву, что срочно потребовалось отдохнуть и восстановить силы. Фоточки на пляже с мальчиками в красных труселях прилагались.

Потом в декабре, после встречи в Нормандском формате, задержался в Париже потусить недельку. Почему-то за государственный счёт. За наш с вами.

На Новый год туловище уехало отдыхать в резиденцию Гута в Карпатах. Но неожиданно для всех оказался в Омане, в самом дорогом отеле. Объяснить, что он там делал и за чей счёт летал, так никто и не смог. Да и не старался. Пресс-служба заявила, что визит рабочий, Зеленский потом сказал, что жена захотела съездить. Замёрзла с зимних Карпатах и захотела в шлёпках по песку побродить.

Где туловище окажется в этот раз – сложно предсказать. Это в Киеве его хоть как-то можно контролировать. Хотя тоже не особо. Закрылось оно себе в комнате, видосов написало на две недели вперёд и умотало по делам своим загадочным. Ну а на отдыхе – то вообще.

Возьмём, к примеру, Бирючий. Там до Крыма рукой подать. 25 километров. Наделал фоточек с тарелками и счастливой сытой е*учкой, а сам умотал у рамзана прощение отрабатывать. Тем более что апартаменты в Крыму остались. Да и вообще, оккупированная территория – идеальное место для неофициальных встреч с “той стороной”. Тем более, что именно сегодня путин будет в Керчи. Присутствовать на закладке новых кораблей, которые построят на нашем украинском заводе, отжатом россиянами вместе с полуостровом.

Зацените ситуацию. И подумайте – а возможно ли такое было при президенте Порошенко? Все эти отдыхи, жалобы, что он не видится с детьми… Приезд на работу к 11-ти и уезд с неё в 19-ть?

И самый трешевый треш – фоточки с дачки на морьке перед тарелками с хрючевом в то время, когда в серой зоне умирает боец. От раны, голода, жажды и отсутствия помощи.

ПреЗедент Зеленский пообещал взять это неотложное по всем признакам происшествие под личный контроль и уехал на дачку. Ну а чё торопиться? Поставим этот сериал на паузу, время отдохнуть и дела свои важные порешать. Умер? Та ладно. 4 дня прошло. В кино так не бывает.

Я пишу и мне на голову это никак не налазит.

Где-то там умирает наш боец, медик, вышедший на эвакуацию по договорённости, в белой каске и светоотражающем жилете. Его обстреляли россияне, а потом держали место на прицеле, делая невозможной эвакуацию и ждали смерти раненого.
И преЗедент ждал. Не поднял мировую общественность на уши. СМИ не кипишуют. Армия не постреливает.

Раненый продержался четверо суток. И умер.
ПреЗедент продолжает отдыхать. Прилетел на часок, представил нового главу Нацбанка, пнул доллар и полетел обратно.

Нет. Я не буду писать на языке ненависти. Я буду думать. Мы будем думать. Мы умеем. Давайте надумаем нашему преЗеденту, что бы он отдыхал до конца жизни так, как провёл 4 своих последних дня раненый боец в степи.
Это не ненависть. Это справедливость.

P.S. Извините за сумбурность, но мне больно даже думать о том, что произошло.


Андрій Смолій

Кажуть, Зеленський махнув на так звану «дачу Хрущова» або морську резиденцію Януковича. Це будинок в Азово-Сиваському заповіднику, де знаходиться державна резиденція. До речі, чергова з тих, які обіцяв віддати Зеленський дітям. Але тепер він в Конча-Заспі, і на морі, і в решті резиденцій, що знаходяться в управління ДУСі.

Проте, цікаве інше.
Який це за рахунком відпочинок? Десятий? Одинадцятий. І це в час, коли на кордонах з Україною Путін брязкає зброєю – агресор проводить «раптові навчання», а в Крим терміново перекидається військова техніка.
В той час, як Кадиров погрожує самому президенту. Звісно, реакції ні на що не буде. Це не цікаво. І навіть якщо завтра відбудеться ескалація чи раптовий наступ Кремля, схоже, для Зеленського весь світ зачекає.

Ще одне «до речі». Завтра в Криму буде Путін, тому треба думати над тим, як зараз укріплювати обороноздатність, а не релаксувати по резиденціях.


Тарас Чорновіл

Ой! Наш вічно потерпілий перепрацювався! Туризм за державний кошт областями – це ж так виснажливо. Мусив у Одесі купатися та задом біля лавочки крутити, в Луцьку замкову вежу з 200-гривневою купюрою порівнювати, якихось аборигенів вислуховувати. Зараз їде в чергову (позачергову) відпустку… Цього разу, щоправда, не в Оман, а в державну резиденцію на острів Бірючий. Я навіть раніше не знав, що така існує.

Ми, звісно, мали б усі розчулитися: який патріотизм – відпочине нарешті на Батьківщині. Та щось мене благодушність від цього не охоплює. Бірючий входить до дуже цікавого вітчизняного Азово-Сиваського заповідника, який належить не міністерству екології, а Державному Управлінню Справами (знаменита ДУСя, яку він понад рік назад обіцяв ліквідувати, як і кортежі та численні резиденції). Цей відпочинок, отже, відбудеться за державний кошт. А оскільки дана резиденція багато років не використовувалася для прийому найвищих гостей і перебувала в законсервованому стані, а наш зеленосяйний звик до комфорту, то я пробую прорахувати, скільки коштів за останній місяць уже пішло на її підготовку до такого візиту та облаштування помешкань для усієї свити. А взагалі, щодо місця відпочинку, то для нас воно взагалі значення не повинно мати, якби посадовець платив зі своєї кишені, з оподаткованих прибутків і відобразив ці витрати в змінах до електронної декларації у визначений законом термін. Бо приховування цих видатків від НАЗК після вояжу в Оман – це вже кримінальний злочин. Не більше й не менше.

Ну і нюанс із тематики, яку я не дуже люблю розбирати, але це, коли стосується будь-якої простої людини. Вибачайте, президент країни має на весь термін каденції забути таке слово, як «приватність». Знав, на що йшов… За тими даними, які проскакують із ДУС, очікують там Володимира Зеленського без першої леді. А їй після хвороби (якщо така насправді мала місце) морське повітря вкрай необхідне. Якби дещо раніше не випливли підозрілі факти про чи то поділ майна, чи то переписування іноземних активів на рідну сестру новопризначеної голови АМКУ, на таку деталь навіть уваги не звернув би. А зараз матримоніальні проблеми першої пари країни стають питанням іміджу держави, бо щось там пішло не так, і італійська влада заблокувала оборудку через ознаки фіктивності та поставила вимогу особистої явки у відповідний орган продавця. Тому ми маємо право знати всю правду.

Це вже не їхні особисті справи. Так, як не були особистими справами родини Клінтонів обставини адюльтеру пана президента з Монікою Левінскі. Тому виявом поваги до країни було б повідомлення таких обставин через офіційний сайт президента. На те, що там згадають, чи буде супроводжувати Зеленського на відпочинку Юлія Мендель, а здається, таки буде, я якось не сподіваюся. Після всіх скандалів нам ще тільки цієї ганьби на весь світ бракувало… А краще зробив би те, що справді зобов’язаний кожен відповідальний президент та ще й воюючої країни, коли покидає столицю – взяти зі собою офіцера спеціального зв’язку, бо в Омані Верховний головнокомандувач, якщо й користувався спецзв’язком, то хіба в російському посольстві в Маскаті. А це вже питання не тільки іміджу, але й безпеки держави.

Автор