Світ 14 січня. Результати дня

Iliya Kousa

Кібер-атаки РФ на США, нова домовленість у Кот д’Івуарі, принцеса Лея та «Зоряні війни», загибель цивільних в Афганістані, екологічний скандал в Європі, масштабна демонстрація у Газі, битва за Дейр-аз-Зор в Сирії та багато іншого.

Африка:

– У США заявили, що вони скасують санкції проти Південного Судану, запроваджені через відновлення бойових дій між антиурядовими угрупованнями віце-президента Рієка Мачара та силами, лояльними президенту Сальві Кіїру.

– Повсталі солдати у Кот д’Івуарі досягли домовленості з урядом про вихід з кризи та розв’ язання проблеми з їхньою зарплатою. Угоду ухвалили під час переговорів між повсталими та делегацією уряду на чолі з міністром оборони Аленом-Рішаром Донвахі у місті Буаке.

Америка:

– Сенат США самостійно розслідуватиме кібер-атаки російських хакерів під час президентських виборів 8 листопада 2016 року. Для цього комітет з питань розвідки має створити спеціальну комісію для розслідування. Відповідно до спільної заяви голови комітету – республіканця Річарда Берра та лідера демократів Марка Уорнера – комісія планує допитати високопосадовців адміністрації президента Барака Обами та особисто новообраного президента США Дональда Трампа. Предметом розслідування стане підготовлений головами розвідок звіт, який вони представили під час слухань у комітеті Сенату з питань армії у грудні.

– Президент США Барак Обама підписав указ про продовження дії санкцій проти РФ ще на один рік – до 8 березня 2018 року. Також він оголосив про продовження санкцій проти Куби, Венесуели, Зімбабве, Ірану та Лівії. Водночас, новообраний президент США Дональд Трамп пообіцяв «зберегти санкції проти РФ принаймні на якийсь час» після свого вступу на посаду.

– Кінокомпанія «Lucasfilm» вирішила на відроджувати на телеекранах у нових частинах саги «Зоряні війни» принцесу Лею Органу за допомогою комп’ютерної графіки. Раніше, про таку можливість попереджали фанати та кінокритики. Однак компанія заявила, що через смерть акторки Керрі Фішер, яка грала цю роль, вони «витягувати її через комп’ютер» не будуть, а вона сама «назавжди залишиться частиною родини LucasFilm». Як відомо, акторка Керрі Фішер, яка зіграла принцесу Лею у «Зоряних війнах», померла 27 грудня 2016 року на 61 році життя. Наступного дня пішла з життя її 84-річна мати – акторка та співачка Деббі Рейнольдс.

– Державна Скарбниця США вперше в історії зробила монету, на якій зображений портрет Свободи у вигляді темношкірої жінки. Монета присвячена 225-й річниці створення Скарбниці США.

– Міністерство юстиції США повідомило, що проведе розслідування стосовно діяльності ФБР у справі про пошту Хіларі Клінтон. Тоді, під час президентських виборів 8 листопада, директор ФБР Джеймс Коумі двічі відкрив та закривав розслідування проти Клінтон у цій справі – про недбале поводження з конфіденційною інформацією, коли вона була державним секретарем США.

– Номіновані Дональдом Трампом на посади директора ЦРУ та голови Пентагону – Майкл Помпео та Джеймс Меттіс – підтримали тих, хто стверджує, що Росія навмисно атакувала систему виборів США під час президентських перегонів 8 листопада 2016 року.

– Палата представників США ухвалила рішення про початок процедури скасування закону про охорону здоров’я «Obamacare». «За» відповідне рішення проголосували 227 конгресменів, «проти» – 198. Відтепер, профільні комітети мають розпочати роботу над написанням законів, які почнуть замінювати систему «Obamacare» на іншу.

Азія:

– Сполучені штати визнали, що їхній спеціальний антитерористичний рейд північніше міста Кундуз в Афганістані минулого року призвів до загибелі 33 цивільних. Ще 27 осіб – були поранені. Тоді, група американських піхотинців розстріляла будинки людей у селищі Буз-е-Кандагарі під Кундузом. Спеціальна слідча комісія заявила – це була «самооборона». Мовляв, військові відповіли на вогонь з боку терористів «Талібану», які ховалися у будівлях. Командувач сил США в Афганістані, генерал Джон Ніколсон вибачився за інцидент.

– У Малайзії поліція затримала сина лідера терористичної організації «Ісламський фронт звільнення моро», який діє на півдні Філіппін. 26-річного Мухаммеда Абдулджабара підозрюють у причетності до теракту в філіппінському місті Давао у вересні 2016 року, який забрав життя 15 людей та поранив 69 осіб.

Європа:

– Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що питання виведення турецьких військ з території Кіпру поки що не обговорюється на переговорах про об’єднання острова, які нині тривають у Швейцарії. Вони розпочалися у Женеві у понеділок за посередництва ООН. Зараз у північній частині Кіпру, яка окупована Туреччиною, служать близько 30 тисяч турецьких військовослужбовців. Острів Кіпр був розділений у 1974 році після вторгнення турецьких військ, яке було спричинене спробою Греції інспірувати переворот, який привів би до влади лояльну до Афін адміністрацію. З того часу острів розділений на дві частини – південну, яка населена греками, та північну, окуповану Туреччиною та населену турецькими кіпріотами.

– Сполучені Штати оголосили, що розпочинають кримінальне провадження проти двох великих автовиробників – французької компанії «Renault» та італо-американської корпорації «Fiat-Chrysler» – за порушення норм екологічного законодавства. Компанії звинувачують у фальсифікації тестів із викидами шкідливих газів в атмосферу. Раніше, в центрі подібного скандалу опинялася компанія «Volkswagen». Акції обох підприємств різко впали після заяви Вашингтона.

– Переможець праймеріз правої партії «Республіканці», колишній прем’єр-міністр Франції Франсуа Фійон – офіційно став кандидатом на посаду президента країни від правих сил на виборах у квітні 2017 року. Фійон очолював уряд країни при президенті Ніколя Саркозі у 2007-2012 роках.

– У Ватикані пройшла зустріч між Папою Римським Франциском та лідером Палестини Махмудом Аббасом. Останній подарував понтифіку камінь з гори Голгофа та дві ікони із зображенням Ісуса Христа та святого сімейства. Також Аббас оголосив про відкриття посольства Палестини при Святому престолі.

Близький Схід:

– Близько 2 мільйонів мешканців палестинської Гази вийшли на вулиці міста та влаштували протест перед будівлею електричною компанії, яка постачає в місто світло. Вони вимагали припинити віялові відключення електроенергії. Також звучали гасла проти лідерів партії «ХАМАС» та «ФАТХ» Ісмаїла Ханійя і Махмуда Аббаса. Демонстрація стала наймасовішою за останні десятиліття з того часу, як рух «ХАМАС» взял під контроль сектор Газа. Через внутрішньополітичні чвари між «ФАТХ» та «ХАМАС», постачання електроенергії в Газу постійно переривається. Світло дають лише по 2-3 години на день. А блокада з боку Ізраїлю ускладнює ситуацію. Більшість мешканців міста – бідні, і не можуть дозволити собі купити приватні генератори.

– Один з лідерів терористичної організації «Аль-Каїда» Абд Аль-Гані Аль-Расас був знищений ударом американського БПЛА на півдні Ємену.

– Постійний представник США в ООН Саманта Пауер заявила, що Вашингтон не міг застосувати силу в Сирії у відповідь на хімічні атаки в Гуті у 2013 році. За її словами, повітряні удари не змогли б знищити всі склади з хімічним арсеналом і це призвело би до величезних жертв серед населення. Також вона зауважила – реалізація «силового сценарію», який просував Джон Керрі, потребувала б «довготривалої військової кампанії», ресурсів на яку в США не було, як і підтримки з боку Конгресу.

– У Мосулі іракська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» п’ять кварталів на сході міста вздовж річки Тигр та розбила сили «ІД» у битві за Університет Мосула. Таким чином, іракські війська контролюють 3 з 5 мостів через річку Тигр. Водночас, до 30 цивільних загинули внаслідок повітряних ударів сил коаліції по позиціях бойовиків.

– Терористи «Ісламської держави» розпочали найбільш масовий за останні 2 роки наступ на позиції сирійської армії у провінції Дейр-аз-Зор. Там сирійські війська вже 4 роки перебувають у блокаді та тримають оборону від сил джихадистів. Бойовики здійснили атаки на урядові сили у кварталах Аль-Рашидійя та Аль-Багилійя, у гірському масиві Аль-Сарда на півдні та пішли на штурм аеродрому Дейр-аз-Зор зі східного флангу. Станом на зараз сирійська армія відбила всі напади. Бої тривають. Понад 30 терористів були знищені.

– Сирійські війська у складі 18-ї танкової дивізії, 800-ї бригади Республіканської гвардії, елітних підрозділів «Тигрів», сил спецпризначення «Пустельні яструби», загонів ополчення «Сили національної оборони» та щойно сформованого «П’ятого легіону» розпочали масштабну наступальну операцію проти терористів «Ісламської держави» на сході провінції Хомс убік Пальміри. Перша фаза операції передбачає звільнення від бойовиків гірського масиву Аль-Джазаль та нафтогазового родовища «Аль-Махр» західніше Пальміри.


На фото: новообраний президент США Дональд Трамп під час його першої прес-конференції у Вашингтоні 12 січня

Автор