Влада не має створювати хибних очікувань у суспільстві

Іванна Климпуш-Цинцадзе

Перемовини про вступ до ЄС – дуже довгий і складний процес. На тлі популістської ейфорії щодо його початку (чомусь відлік офіційними органами ведеться виключно з 28.02.2022) хочеться застерегти владу від створення хибних очікувань у суспільстві. Ми не вступимо в ЄС ні за рік, ні за два, ні за п’ять. Це станеться пізніше і лише, якщо по-справжньому візьмемося за реформи і повернемося обличчям до засадничих європейських цінностей.

Треба розуміти, що країну, якою керує одна особа за допомогою “5–6 менеджерів”, не візьмуть ні в ЄС, ні в НАТО.

І також треба вже подорослішати й усвідомити, що початок перемовин про вступ – це заслуга не влади, а, на жаль, великої війни. Саме через війну і нашу відчайдушну боротьбу країни ЄС змінили своє ставлення до майбутнього України, стали готові враховувати нашу трансформацію і таки дали статус кандидата та офіційно оголосили перемовини.

Це не через якісь прориви у реформах останніх років. Більшість законів, необхідних для того, щоб нас взагалі розглядали як кандидата, ухвалило попереднє скликання Верховної Ради. Нинішній склад в турборежимі знищив купу напрацювань, включно з реформою державної служби, без якої ніяка реальна європейська інтеграція неможливо навіть технічно.

Більше дивіться на моєму каналі.


Ірина Геращенко

Впевнена, що абиякби до переговорної команди з Євросоюзом входила Іванна Климпуш-Цинцадзе, багатьох небезпечних для України позицій вдалося б уникнути.

Та, на жаль, «нові обличчя» мислять не професійними критеріями, а виключно категоріями «свій-чужий», тому голову профільного комітету не запросили в офіційно затверджену переговорну групу. Й ця дрібʼязковість не грає на користь країні.

Ми вітаємо початок офіційних переговорів з ЄС, хоча вже всі експерти визнають, що переговорна рамка могла бути більш сприятливою для України, якби наш уряд не погоджувався на все підряд поспіхом. Аби системно працював над реформами, боровся з корупцією і не давав жодного приводу україноскептикам.

Затвердженню переговорної рамки передувала довга робота багатьох команд та інституцій, урядовців, дипломатів, депутатів, громадських організацій, професійних спілок і бізнесу, влади нинішньої і попередньої. Ми пишаємося внеском нашої команди в євроатлантичну інтеграцію. Але головним нашим переговорником є і залишаються ЗСУ. Саме їх героїзм і звитяга відкрили нам переговорну рамку в 2024 році.

Зараз важливим є виконання першого кластеру – реформа державного управління, демократія, імплементація Копенгагенських критеріїв.

Й це аж ніяк не корелюється з автократією, політичною цензурою і руйнуванням парламентаризму.

Автори
,