Фейки тижня пропаганди рф

Інформаційний спротив

Група “Інформаційний спротив” продовжує відстежувати поширення пропагандою російської федерації фейкових повідомлень про війну проти України та спростовувати їх. У рамках рубрики “Фейки тижня пропаганди рф” ми публікуємо нову підбірку фейків, які російська пропаганда поширювала у інформаційному полі протягом минулого тижня.

Дестабілізація Дагестану

Минулого тижня російська пропаганда поширила фейк про те, що в Україні через платформу OLX нібито шукають дописувачів, які залишатимуть обурливі коментарі у російських соцмережах і на онлайн-форумах на адресу володимира путіна для дестабілізації ситуації в росії через теракти у дагестані 23 червня. Таку інформацію тиражують пропагандисти у Telegram-каналах та боти у соцмережі Х, повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Насправді ж пошук на OLX за ключовими словосполученнями «гнівні/обурливі коментарі» не показує нічого, окрім оголошення, яке стосується продажу книжок, а не пошуку вакансій для ботоферм.

У коментарі фактчекерам «Укрінформ» автор справжньої публікації на OLX – Артем з Харкова, повідомив, що скріншот повністю фейковий.

Тож пропагандисти просто взяли справжнє оголошення з OLX, що стосувалося надання послуг з розкрутки акаунтів у соцмережах, і за допомогою графічного редактора змінили зміст опису послуги.

“Брудна” бомба ЗСУ

Російська пропаганда поширює фейк, що Україна нібито готує ядерну провокацію у Європі із застосуванням «брудної бомби», яку створюють зі звичайної вибухівки і невеликої кількості ядерного матеріалу.

Такі заяви фейкоробів і представників Міноборони рф – це частина інформаційної спецоперації, яку росія проводить проти України з кінця 2021 року. Тоді це був інформаційний супровід підготовки до повномасштабного вторгнення, нагадує Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

“Вже з 2022 року «вкиди» про «брудну бомбу» стали частиною операції з прикриття і відволікання уваги від злочинів рф проти міжнародної ядерної безпеки. Саме росія неодноразово погрожувала застосувати ядерну зброю, окуповувала ЧАЕС і зараз лякає світ провокаціями на ЗАЕС, здійснює переміщення ядерної зброї до білорусі, проводить та активно «рекламує» навчання з тактичною ядерною зброєю поблизу кордонів краї НАТО”, – йдеться у повідомленні.

“Нинішні заяви про нібито розробку Україною «брудної бомби» – це також частина російського ядерного шантажу світу, завуальовані погрози з метою змусити західних партнерів знизити рівень підтримки України”, – наголосили у Центрі.

Колумбійські найманці

У Центрі протидії дезінформації повідомили про те, що ворожі TG-канали поширюють фейки про те, що на Харківський напрямок начебто перекинули «колумбійських найманців». Як доказ пропагандисти демонструють відповідний відеозапис від першої особи, яка начебто веде вогонь з бліндажа.

Зазначено, що у відео відсутні будь-які прямі докази або символи, що вказують на приналежність людини до колумбійських найманців. Немає ні документів, ні символіки, ні свідчень, які могли б підтвердити цю інформацію. Також не видно обличчя особи, яка веде зйомку.

У ЦПД звернули увагу, що людина на відео розмовляє з акцентом, який не схожий на колумбійський, а місце зйомки не вказує на те, що це саме Харківський напрямок.

“Враховуючи всі вищевказані факти, Центр повідомляє, що поширюваний відеозапис — це зрежисований фейк російської пропаганди в рамках інформаційної кампанії щодо «іноземних найманців» у лавах Збройних Сил України”, – наголосили у ЦПД.

Доноси на сусідів

У соціальних мережах пишуть, що в Україні запустили бот «Знайти порушника». Основна мета боту — збирати «доноси» на сусідів. Тобто кожен, у кого відсутня електроенергія, може написати у бот інформацію про сусіда, у якого цілий день горить світло або працює пральна машинка.

Фактчекери проєкту VoxCheck проаналізували кейс й визначили, що жодні офіційні органи не повідомляли про запуск такого бота. Бот не перевіряє адресу, яку вводить користувач, та не запитує особисті дані, зокрема місто або принаймні область”, – повідомляє Детектор медіа.

Зазначено, що у телеграмі справді існує бот «Знайти порушника». Однак він створений, ймовірно, росіянами, для висміювання українців, або іншими користувачами у гумористичних цілях. А пропагандисти це подали наче такий бот створили якісь офіційні служби.

Нелегітимний Зеленський

Також минулого тижня пропаганда рф поширила наратив про те, що путін і кремлівська еліта нібито мають рацію в тому, що вважають Україну не тільки вмираючою державою, а й такою, що не має політичного керівництва, адже всі документи, які підписує Зеленський, – безглузді. Про це з посиланням на екс-офіцера ЦРУ Скотта Беннета пишуть пропагандисти кремля у Telegram, повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Насправді, всі заяви Беннета – це частина рекламної кампанії до пропагандистського фільму «Дневник американского офицера», знятого пропагандистами з rt на окупованих територіях України.

Беннет вже не перший рік працює на російську пропаганду і є зброєю в інформаційній війні. Він служив не в ЦРУ, як представляють його пропагандисти, а в армії США.

У 2011 році його засудили до трьох років в’язниці за підробку документів, незаконне проникнення на базу ВПС США та незаконне носіння військової форми.

Після звільнення з в’язниці «викривальні» заяви Беннета про «американські змови» почали регулярно з’являтися у російських та іранських державних ЗМІ та ресурсах, що поширюють пропаганду та дезінформацію.

Джерело

Автор