Євросолідарність закликає владу зупинити підвищення акцизів на пальне (брифінг, відео)

Порошенко закликає владу зупинити підвищення акцизів на пальне: це удар по кожному українцю і по селу, яке заходить в посівну

Петро Порошенко закликає владу скасувати заплановане підвищення акцизів на бензин та дизпальне, оскільки це стане ударом і по кишенях українців, і по залежних від пального виробникам – перш за все аграріях. Про це Порошенко заявив на брифінгу.

Він також зауважив, що уряд намагається «прикритися» директивами Європейського Союзу, в яких нібито йдеться про зобовʼязання підняти акцизи до європейського рівня. Але це неправда, наголошує пʼятий Президент, бо такі вимоги існують тільки відносно держав-членів ЄС, до того ж вони мають право імплементувати ці норми впродовж 10 років (тут і тут).

«Як нам стало відомо, уряд прийняв відповідне рішення, воно вже проголосоване, про наближення ставок акцизного збору до мінімального рівня, встановленого в ЄС. За декілька років акциз за планами уряду має зрости в 1,7 рази – з 213 до 359 євро на бензин, і на дизпаливо в 2,5 рази – зі 139 до 330 євро. Тобто в середньому мова йде про підвищення акцизу майже вдвічі за декілька років. Вже з 1 липня за планами уряду ціна на бензин має зрости мінімум на 1,5 гривні, якщо для цього будуть визначені лише акцизні прорахунки. Додатково до цього, щоб перестрахуватися, нафтотрейдери закладуть курсову різницю, закладуть збільшені видатки на заморожені кошти, і ситуація зі зростанням може стати неконтрольованою і непередбачуваною», – застерігає Порошенко.

Він зауважив, що подібні рішення мають ухвалюватися не підкилимно, а лише після ретельного обговорення з експертами та бізнесом, щоб мінімізувати негативні наслідки.

«Споживчий кошик українця суттєво зменшився. Грошей вистачає в основному на комунальні послуги і їжу. Вплив на інфляцію, на рівень життя буде визначальний. Фізично після цього українські громадяни стануть значно біднішими. Цього не можна допустити, тому що війна має дуже негативні наслідки», – наголошує Порошенко.

«Ще одне питання – це конкурентноздатність української економіки. Бо вартість пального, вартість енергетики – в ціні всього, а перші, хто підпаде під вплив підвищення цін, будуть підприємства аграрної промисловості. Це викличе здорожчання всіх продуктів харчування, а пенсії і зарплати не зростуть, тому що для цього фізично, як стверджує влада, немає джерел», – констатує Петро Порошенко.

«З 2022 року частка аграрного сектору у структурі експорту зросла з 41% до 62%. Це тому що зупинилася металургія, зупинилася хімія, зупинився експорт з територій, які зруйновані або окуповані. Різко зросла роль аграрного сектора для надходження валюти. І це відбувається в умовах, коли були заблоковані порти, а зараз заблокована західний кордон України. Це означає, що витрати аграріїв і собівартість продукції значно зросла, прибутки впали, в першу чергу у значної кількості фермерів. Вони першими зазнають збитків, і не буде за що посіяти. До чого це призведе? До зростання вартості життя в Україні», – застерігає Порошенко.

«Звісно, для нас нічого важливішого за фінансування армії не існує. Ви хочете забезпечити зростання видатків, наприклад, на будівництво фортифікаційних споруд? Сьогодні Рахункова Палата оприлюднила інформацію про те, що шістдесят мільярдів гривень було знайдено зловживань, в першу чергу, при фінансуванні оборонки», – говорить Порошенко.

«Ми не можемо допустити, щоби зібрані з таким величезним трудом гроші державного бюджету були спрямовані на непрозорі типи видатків. Ви забрали ПДФО з місцевих бюджетів – спрямуйте їх на будівництво фортифікаційних споруд. Забрали значну частину коштів з освіти і культури – спрямуйте виключно на армію. Ніяких інших напрямків видатків ми як «Європейська Солідарність» не підтримуємо і будемо блокувати їх проведення», – зазначив лідер партії.

Джерело

 

Ніна Южаніна порадила владі замість подорожчання пального пошукати десятки мільярдів серед ігорного бізнесу та ринку нелегальних сигарет

Народна депутатка з фракції «Європейська Солідарність» Ніна Южаніна вважає напівтаємне рішення уряду про підвищення акцизів на пальне неприпустимим, оскільки воно призведе до кумулятивного негативного ефекту для економіки і рівня життя людей. Про це вона заявила на брифінгу. Южаніна також порадила владі пошукати додаткові ресурси в бюджет серед ігорного бізнесу та нелегального ринку сигарет.

«Інфляційні процеси обов’язково почнуться. І ми вже бачимо це сьогодні. Тому що в ціні кожного товару буде закладено збільшення ціни на пальне», – констатує депутатка.

«Чи є це єдиний ресурс? Тому що, я впевнена, будуть говорити, так це ж гроші в державний бюджет, вони будуть використані на армію. Але якщо вже говорити про європейські директиви, то якраз європейська директива щодо ставки акцизного податку на тютюнові вироби вже давно вимагає збільшити його на 30%. Навіть для боротьби з контрабандою цигарок. І якщо уряд цього зараз не зробить, він втратить 32 мільярди гривень», – наголошує Южаніна.

«Друге велике джерело – організатори азартних ігор. 3,5 роки як легалізовані азартні ігри. В минулому році вони пішли на домовленість з владою і заплатили частину в бюджет. Але є розрахунки, я звернулася до Рахункової палати, щоб перевірили несплату в попередні роки, яка складає 23 мільярди гривень. Візьміть їх в бюджет, і це будуть гроші, які не нашкодять економіці, а дадуть додаткові можливості для фінансування Збройних Сил», – наголошує Ніна Южаніна.

«Я вважаю, що якщо зараз не побояться і бізнес, і суспільство заявити про те, що вони не погоджуються, надати свої розрахунки; експерти спрацюють з урядом – уряд, я впевнена, має відмінити ці ініціативи і навіть не вносити їх в зал парламенту. Тому що збільшення акцизу на паливо буде мати кумулятивний негативний ефект в економіці», – наголошує народна депутатка.

Джерело

Автор