Звинувачення в корупції переслідують соратників Зеленського – Reuters

Руслана Горбачук / Дзеркало тижня / Reuters

У Києві відбуваються гучні звільнення і затримання, але деяких сумнівних чиновників це досі не стосується.

У роки, коли Олег Майборода був генеральним директором однієї з найбільших будівельних компаній України, він зберігав пачки доларових купюр у сейфі за своїм робочим столом.

Ці гроші, як розповів Майборода агентству Reuters, призначалися для підкупу державних чиновників, щоб ті схвалили будівельні проекти. За його словами, передача готівки була доручена юристу на ім’я Олег Татаров, який зараз є старшим радником президента України Володимира Зеленського.

«Татаров вирішував усі питання з правоохоронними органами», – сказав Майборода під час інтерв’ю у Відні, де він оселився, щоб уникнути кримінального переслідування в Україні за свою ймовірну роль у корупційних схемах за участю будівельної компанії ТОВ «Укрбуд Девелопмент».

Майборода сказав, що хабарі проходили через Татарова з 2014 по 2019 рік. Контакти адвоката з поліцією, судами та прокуратурою робили його ідеальним посередником. Він платив за отримання дозволів на будівництво і щоб згладити процес затвердження проектів владою.

«Він давав їм гроші, щоб ці домовленості були досягнуті», – додав він.

Reuters пише, що розповідь Майбороди може розбурхати суперечку, яка переслідує президента Володимира Зеленського навіть у воєнний час. Йдеться про звинувачення з боку політичних опонентів і борців з корупцією в тому, що впливові люди захистили Татарова від кримінального переслідування.

Інформаційне агентство визнає, що Майборода не надав жодних доказів своїх звинувачень. Але вони перегукуються зі звинуваченнями проти Татарова з боку українських антикорупційних органів в тому, що він організував хабарницьку схему. Прокуратура закрила справу у квітні 2022 року з процесуальних підстав.

Татаров, який обіймає посаду радника президента з питань правоохоронних органів і безпеки з 2020 року, заперечує свою провину і наголошує, що він не був визнаний винним у скоєнні злочину. Він вважає, що його обвинувачі намагаються звести політичні рахунки. Раніше Зеленський заявляв, що корупції немає місця в його адміністрації.

«Хочу підкреслити: якщо тих, хто працює зі мною, будуть підозрювати в корупції, ці люди будуть звільнені. І я поки що не бачив таких прикладів у своєму Офісі», – сказав він в інтерв’ю в грудні 2020 року українському журналу Forbes.

Reuters нагадує, що з початку вторгнення Росії в Україну Зеленського неодноразово хвалили як лідера воєнних часів. Проте дехто ставить під сумнів його готовність виконати свою обіцянку боротися з хабарництвом. У червневому звіті МВФ підкреслив, що донори й іноземні інвестори «без зволікань» повинні побачити реформи, спрямовані на поліпшення управління, підвищення прозорості та боротьбу з корупцією. В оцінці шансів України на членство в ЄС, опублікованій у червні 2022 року, Єврокомісія назвала корупцію «серйозним викликом, який потребує постійної уваги». Опитування двох київських соціологічних компаній, оприлюднене 11 вересня, показало, що 78% українців покладають на Зеленського відповідальність за корупцію в уряді. В останні місяці президент України робив кроки, щоб відповісти своїм критикам.

У січні він звільнив понад десяток високопосадовців на тлі публічних звинувачень у хабарництві та неправомірних діях. Reuters нагадує і про звільнення Олексія Резнікова з посади міністра оборони після низки звинувачень в тому, що Міноборони закуповувало товари за завищеними цінами.

Але попри кадрові перестановки Татаров залишився на своїй посаді. Кілька політичних інсайдерів, опитаних Reuters, назвали його ключовою фігурою, яка допомагає Зеленському контролювати розгалужену систему безпеки та правоохоронних органів України.

«Татаров став символом толерантності Зеленського до корупції в його найближчому оточенні», – писала на початку цього року газета Kyiv Independent, посилаючись на звинувачення у хабарництві.

Виконавча директорка громадської організації «Центр протидії корупції” Дар’я Каленюк вважає, що у здоровій демократії будь-який чиновник, звинувачений у корупції, має бути відсторонений від посади доти, доки він не буде виправданий.

«Якщо Зеленський не позбудеться Татарова, його не сприйматимуть як серйозного борця за очищення країни від корупції», – сказала вона в інтерв’ю Reuters.

Союзники Татарова кажуть, що він став жертвою власної ефективності як контактної особи Зеленського з питань правоохоронних органів.

«Вони зроблять усе можливе, щоб знищити цього хлопця, тому що він – вістря списа», – сказав Нікола Мірто, італійський підприємець і колишній клієнт Татарова. Мірто сказав, що Татаров заслужив гнів впливових груп, «підтримуючи антикорупційну боротьбу України проти олігархів».

Сумнівна діяльність

Зеленський став президентом у травні 2019 року, пообіцявши покінчити з кумівством і корупцією, які десятиліттями руйнували Україну. Урядова кар’єра Татарова почалася кількома роками раніше. Він був чиновником за часів Віктора Януковича, режим якого повалили в 2014 році після масштабних протестів.

Тоді Татаров викликав сумніви своєю заявою про те, що у загиблих під час Майдану протестувальників нібито були вогнепальні поранення в потилицю. Це, за його словами, свідчить про те, «що постріли були зроблені десь поблизу, особами, які перебували в натовпі». Після повалення Януковича Татаров зайнявся приватною адвокатською практикою. Він також став юридичним радником будівельної компанії, яка входить до складу державної корпорації «Укрбуд».

Британські та українські реєстри компаній і судові документи показують, що тодішній голова корпорації «Укрбуд» Максим Микитась отримав контроль над 75% акцій приватної фірми під назвою ТОВ «Укрбуд Девелопмент», яка має ліцензію на використання логотипу державної корпорації. Микитась перебуває у в’язниці за звинуваченням у ще одній схемі хабарництва, пов’язаній з контрактом на будівництво метрополітену, яку він заперечує.

За словами Майбороди, Микитась використовував Татарова для виконання складних завдань, в тому числі для виплати хабарів від імені «Укрбуд Девелопмент». Він розповів Reuters, що регулярно отримував від Микитася вказівки передавати Татарову певні суми готівки. Сам Микитась в коментарі Reuters звинуватив Майбороду в «неправдивих свідченнях» і в тому, що він поводиться «як загнана в кут тварина» після того, як його самого звинуватили в корупції. Він сказав, що контакти і вплив Татарова були «сильно перебільшені».

Майборода зазначив, що Татаров був спритним оператором, працюючи поза офісом у смарт-кафе, де він зустрічався зі своїми контактами, і використовуючи зашифровані додатки для комунікації.

«Він знав про правоохоронні органи і попереджав нас бути обережними і не говорити майже нічого по телефону», – сказав Майборода в інтерв’ю Reuters.

За його словами, Татаров або сам збирав готівкові платежі, або відправляв для цього водія. Майборода показав Reuters список хабарів, занесених до електронної таблиці, на загальну суму 1,8 мільйона доларів, виплачених Татаровим. Він також показав три підписані грошові квитанції, які збігаються з записами у списку. Майборода сказав, що підписантом був Татаров, а список хабарів – з рахунків «Укрбуд Девелопмент». Агентство Reuters не змогло самостійно перевірити це.

Журналісти показали квитанції Микитасю і Татарову. Перший з них сказав, що це підробка. Татаров не відповів. У НАБУ сказали журналістам, що потрібна експертна перевірка.

Видання нагадує, що Зеленський призначив Татарова радником з питань правоохоронних органів і безпеки в серпні 2020 року. Тоді президент сказав, що було б несправедливо вважати всіх чиновників, які працювали за часів Януковича, представниками старої гвардії. Незабаром після цього НАБУ розпочало розслідування проти Татарова за підозрою в тому, що він організував передачу хабара чиновнику МВС у 2017 році від імені компанії «Укрбуд Девелопмент». Хабарем тоді було безкоштовне паркувальне місце, яке чиновник МВС отримав в обмін на занижену оцінку державної землі. За даними НАБУ, недооцінка землі коштувала державі 81 мільйон гривень (3,1 мільйона доларів на той час). Сам чиновник міністерства запевнив Reuters, що купив паркомісце за ринковою ціною і взагалі ніяку оцінку не проводив.

НАБУ готувалося видати ордер на арешт Татарова, – розповіли Reuters двоє правоохоронців. Але Генеральний прокурор Ірина Венедіктова, яка також входила до партії Зеленського, внесла зміни до команди, яка займалася цією справою. На початку грудня 2020 року вона залучила більше прокурорів включно з собою. Через три тижні її офіс передав справу до СБУ, розслідування якого з часом зайшло в глухий кут. Потім суд у Києві відмовився надати слідчим більше часу, і в квітні 2022 року прокуратура закрила справу на цих підставах.

«Зелений кардинал»

Татаров – не єдиний член найближчого оточення Зеленського, який викликає суперечки. Це стосується і керівника офісу президента Андрія Єрмака. Син радянського дипломата, Єрмак раніше працював у сфері кіно- і телепродукції. Сьогодні він часто буває поруч із Зеленським на засіданнях уряду та публічних заходах. Серед іноземних дипломатів він відомий як «зелений кардинал» через свій вплив і через те, що, як і його бос, він почав носити хакі.

У березні 2020 року, через місяць після призначення на посаду голови офісу президента України, з’явилися відеозаписи, на яких брат Єрмака, Денис обговорює призначення на державні посади і пропонує допомогу в цьому. Денис Єрмак підтвердив, що на записі він, але додав, що що перевіряв кандидатів та ідеї для проектів, які він пропонував уряду через звернення громадян. А відео нібито було відредаговане з метою дискредитувати його брата.

Записи зробив колишній поліцейський інструктор Дмитро Штанько, який загинув під час бойових дій на сході України в жовтні 2022 року, про що розповіла його вдова Людмила Бєлєвцова. Вона сказала Reuters, що метою Штанька було викриття хабарництва на високому рівні і що її чоловіком керувало почуття обов’язку.

«Він хотів, щоб Україна була нормальною країною», – сказала вона.

Питання щодо самого Зеленського виникли в жовтні 2021 року, коли з’ясувалося, що він використовував офшорні компанії для управління своїми статками. І що незадовго до свого обрання він передав частку у фірмі на Британських Віргінських островах своєму партнеру. Цей партнер, Сергій Шефір, згодом став головним помічником Зеленського, працюючи на громадських засадах безоплатно. У жовтні 2021 року Зеленський заявив телеканалу ICTV, що офшорна угода мала на меті захистити його телевізійний бізнес від політичного тиску з боку уряду Януковича. Перевірка НАЗК проведена у жовтні 2021 року, не виявила «жодних доказів незаконного збагачення».

Адміністрація Зеленського також зазнала критики за закупівлю товарів за цінами, вищими за ринкові. Reuters нагадує про те, що Міноборони України закуповувало яйця за завищеною більш ніж у двічі ціною, а картоплю – втричі дорожче. Депутат від «Голоса» Ярослав Железняк сказав Reuters, що західні донори повинні взяти до уваги повідомлення про корупцію. До сьогодні Україна отримала цивільну і військову допомогу на близько 140 мільярдів доларів від 41 країни.

В інтерв’ю Железняк сказав Reuters, що якщо корупція не буде подолана, західні донори ризикують втратити значні суми.

«Зараз вони крадуть наші гроші. У майбутньому вони можуть вкрасти ваші гроші», – сказав депутат про українських чиновників, які толерують хабарництво.

Земля, гідна героїв

Думка про те, що корупція зберігається у воєнний час, широко поширена серед кількох десятків жителів, опитаних Reuters під час візиту в міста на північ від Києва, які були охоплені боями минулого року. Існує також надія, що після жертв війни країна досягла переломного моменту.

Вказуючи на провулок в Ірпені, де російські солдати застрелили волонтерів, які розносили їжу місцевим жителям, 44-річна місцева жителька Галина сказала, що тепер, коли вона має справу з місцевими чиновниками, «немає жодного натяку на хабарі».

Каленюк вважає, що війна створила незворотній тиск на реформи. “Все змінилося» з моменту вторгнення Росії, – сказала вона.

«Попит на зміни в суспільстві величезний. Так само, як і вимоги проведення реформ для досягнення того, чого хочуть люди: інтеграції в НАТО і Європейський Союз», – додала Каленюк.

Переклад

Джерело

 

Колаж: УП

Автор