«Податкова реформа – це не про зменшення ставок податків»

ХТО проти 🤔.

Допоки заступник голови ОП Шурма розповідає про ймовірну податкову реформу міжнародним делегаціям, голова профільного комітету Верховної Ради просуває тезу, що «податкова реформа – це не про зменшення ставок податків».

За його словами, Кабмін, Мінфін і профільний комітет ВР (вперше чую, хоча є членом комітету) мають спільне бачення майбутнього фіскальної політики та податкової системи, яке ляже в основу Національної стратегії доходів (НСД).

Зокрема, резервами збільшення надходжень до держбюджету є митниця, ринки підакцизних товарів (паливо, тютюн, алкоголь), поліпшення адміністрування ПДВ.

Щодо адміністрування «куратор» податкової вважає, що його зараз не можна покращити, оскільки діє мораторій на перевірки, запроваджений на початку повномасштабної війни. (Тобто перевірки покращують адміністрування – ОГО, щось новеньке!). Тому короткострокові цілі в податковій сфері – це повернення до оподаткування, яке існувало до початку війни (законопроєкт №8401 про повернення перевірок та штрафів у сфері РРО, скасування єдиного податку у розмірі 2% та ін.).

Не знаю навіть, чи варто продовжувати про середньострокові цілі, однією з яких є його ж ідея перезавантаження податкової, яка фактично нібито зробить недоторканним до політичних віянь нового керівника служби (ну, а як же кураторство, без нього ніяк, це ж очевидно).

Тобто того, про що раніше говорив Шурма (підвищення податків зараз і зниження їх потім як кроків, що не залежать один від одного), очікувати не варто. Вірніше, другого кроку очікувати не варто. Голова податкового комітету такого навіть не припускає.

Це все, що потрібно знати про реалістичність анонсованої раніше податкової реформи від влади.

 

Фото: Василь Артюшенко / ZN.UA

Автор