The Jamestown Foundation: Путінський режим в біді – і має намір створювати неприємності для сусідів

Вибори в РФ – це великий крок у поточній трансформації путінського режиму від популістського авторитаризму до диктатури, що трактує будь-яку незгоду як виклик безпеці. Про це йдеться у колонці «Фальшиві вибори та войовнича зовнішня політика Росії» професора Інституту досліджень миру (Осло) Павла Баєва для Eurasia Daily Monitor – аналітичного ресурсу The Jamestown Foundation.

Динаміка внутрішніх репресій має продовжуватися безперервно, орієнтуючись на невдоволення громадськості через недоліки національного управління, економічну стагнацію, непомірну соціальну нерівність та деградацію системи охорони здоров’я, що посилилася пандемією COVID-19.

Нині лише 32 відсотки населення Росії бажають бачити її «Великою державою», тоді як 66 відсотків виступають за країну з пристойним рівнем добробуту.

Путінські олігархи та силовики не можуть втілити в життя таку зміну суспільних уподобань, але вони можуть перебільшити масштаби зовнішніх загроз і суворо критикувати «ворожий» Захід за нібито втручання у внутрішні справи РФ.

Кремль розглядає Європейський Союз як головного спонсора «іноземних агентів», тому звіт про «Напрямки політичних відносин між ЄС та Росією» (схвалений Європейським парламентом 16 вересня) роздратував експертів Москви.

Характеристика зовнішньої політики Росії як «агресивної та ревізіоністської» є точною і буденною, але опис путінського режиму як «застійної авторитарної клептократії» зайшов занадто далеко, вважають більшість коментаторів з РФ.

Одна з рекомендацій доповіді полягає у прискоренні цілеспрямованіших санкцій, але найбільше дратує російських чиновників вимога тіснішої координації двосторонніх відносин із загальним курсом стримування, визначеним ЄС.

Ще одна ключова рекомендація – зменшити залежність Європейського блоку від імпорту природного газу з Росії. Ціни на європейському ринку газу досягли рекордних показників, і «Газпром» готується отримати хороший прибуток. Однак Кремль може бути менш зацікавленим у доходах, а більше – у геоекономічному тиску. Перехід Європи до «зелених» джерел енергії прогресує, і поточний стрибок попиту на газ є однією з останніх можливостей для Москви «озброїти» свою роль головного постачальника енергії на континент.

У російській стратегії поділу та примусу Європи до псевдомирного співіснування енергетичний тиск супроводжується воєнними залякуваннями. Але головною метою, безумовно, є не Німеччина як основний ринок збуту російського газу, а, радше, Україна, яка втратить роль ключової транзитної країни.

Демонстративне залучення до російських виборів українців, які проживають в окупованих районах Донецької та Луганської областей і деяким з яких видали російські паспорти просто на виборчих дільницях, довело, що Москва не має наміру будувати мир на Донбасі виконанням Мінських угод.

Масштабні навчання «Захід 2021» були представлені як спільний російсько-білоруський контрнаступ проти вторгнення сил НАТО. Але в реальному стратегічному плануванні центральний задум – це стримування Альянсу від реагування на нову агресію Росії проти України.

Російський генштаб випробовує можливості одночасно діяти на кількох театрах. Північний флот проводив навчання паралельно із «Захід-2021». В Узбекистані, Таджикистані та Киргизстані проведено кілька позапланових навчань проти нових загроз, що виходять з Афганістану. Російські бази в Центральній Азії посилюються. Російські літаки продовжують завдавати авіаударів в підконтрольній повстанцям провінції Ідліб.

Рішуче відхилення Європарламентом фальшивих виборів у Росії викликає не лише обурення з боку псевдопарламентарів Державної думи, а й новий сплеск бажання залякати. Для московських політиків стає обов’язковим довести, що Росія готова взяти на себе більші ризики, ніж європейці та американці.

Пропаганда, орієнтована на війну, може мати менший вплив на росіян, стурбованих цінами та робочими місцями. Однак політичні класи усвідомили ідею того, що війна з по суті ворожим Заходом уже триває в різноманітних «гібридних» зіткненнях і локальних конфліктах. Путінський режим в біді – і має намір створювати неприємності для сусідів, близьких і далеких.

Джерело

 

Джеймстаунський фонд (англ. The Jamestown Foundation) – американська неурядова дослідницька організація, заснована в 1984 році. Початково створювалася для роботи з перебіжчиками, особливо з числа дипломатів і інтелектуалів, їх нормальної соціалізації в американське суспільство і благополучного існування. Засновниками виступила група чиказьких бізнесменів спільно з представниками розвідспільноти. Своєю місією після розпаду СРСР фонд називає «інформування розробників політики і більш широке політичне співтовариство про події та тенденції в тих суспільствах, які стратегічно або тактично важливі для США і які часто обмежують доступ до такої інформації».