Світ 18 червня. Результати дня

Iliya Kousa

«Великий світанок» у Сирії, напад терористів у Малі, вибух у Колумбії, пожежі в Португалії, парламентські вибори у Франції, Марш рівності в Києві, початок битви за Старий Мосул в Іраку та багато іншого.

Африка:

– У Малі група бойовиків здійснила напад на популярний туристичний комплекс «Le Campemante» поблизу столиці Бамако. За даними місцевих ЗМІ, на території комплексу чутно стрілянину та вибухи. Бойовики захопили заручників. Щонайменше двоє людей загинули. До місця інциденту прибула регулярна армія та французький антитерористичний контингент. Відповідальність за напад взяли на себе терористи «Аль-Каїди в ісламському Магрибі».

Америка:

– Щонайменше троє людей загинули в результаті вибуху в торговельному центрі в Боготі в Колумбії. Ще 11 людей поранені. Влада кваліфікувала інцидент як теракт. Серед загиблих – громадянка Франції. Президент Колумбії Хуан Мануель Сантос відвідав місце трагедії та пообіцяв знайти винних. Поки що жодне угруповання не взяло на себе відповідальність за вибух.

– Президент Венесуели Ніколас Мадуро звинуватив соціальну мережу «Twitter» у навмисній інформаційній кампанії з цькування прихильників венесуельської влади та «потуранні фашизму». Його заява прозвучала після того, як у соціальній мережі заблокували десятки проурядових акаунтів з Венесуели.

– Американська компанія-виробник літаків «Lockheed Martin» готується продати велику партію бойових багатоцільових літаків F35 в 11 країн світу. Планується продати 440 машин, кожна коштуватиме 85 мільйонів доларів. Загальна сума контракту – 35 млрд. доларів. Ці літаки мають технологію «стелс» та можуть нести ядерні боєзаряди.

Азія:

– Тіла сімох американських моряків знайдені на борту американського есмінця «Фіцджеральд» біля берегів Японії. Корабель був пошкоджений внаслідок зіткнення з контейнеровозом у морі. Спершу, тіла не могли знайти, а моряків оголосили зниклими безвісти. Втім, зараз їх виявили у затоплених каютах у тому місці, де контейнеровоз вдарив есмінець. Бойовий корабель «Фіцджеральд» базується на військовій базі США в японському порту Йокосука.

– На сході Афганістану зникли безвісти двоє пакистанських дипломатів. Вони працювали у генеральному консульстві Пакистану в Джелалабаді у провінції Нангархар. Цей регіон є базою для терористів «Ісламської держави».

Європа:

– 62 людини стали жертвами масштабної лісової пожежі в Португалії. Десятки автомобілів людей опинилися у вогняній пастці на дорозі в центральних регіонах країни. Епіцентр займання був у лісі над дорогою. Через його швидке поширення дороги були заблоковані, а люди не змогли виїхати. Деякі намагалися пішки вирватися з палаючого лісу. Понад 60 зазнали опіків, в тому числі пожежники. Кілька тисяч рятувальників намагаються евакуювали людей з цих регіонів.

– У Франції проходить другий тур парламентських виборів. Очікують, що перемогу отримає партія президента Еммануеля Макрона «Вперед, Республіка!». Вона лідирувала у першому турі з великим відривом. Перемога дозволить главі держави зміцнити свої позиції у парламенті та створити базу для проведення реформ відповідно до політичної програми партії. За даними екзит-полів, партія Макрона отримує більшість у парламенті.

– Традиційна «тронна» промова королеви Сполученого Королівства Єлизавети II, яка завжди відкриває нову сесію парламенту, не відбудеться у 2018 році. Причина – вихід Британії зі складу ЄС. Через цей процес парламентська сесія триватиме два роки, а не один, як завжди. Таким чином, промову скасували, щоб дати депутатам більше попрацювати над проектом виходу країни з Євросоюзу. Це третій випадок у новітній історії Сполученого Королівства, коли тронну промову монарха скасовували. Раніше, так було лише двічі – у 1949 та 2011 роках.

– Понад 2500 людей взяли участь у Марші рівності в Києві в Україні. Це рекордна кількість учасників за останні роки. Марш рівності пройшов за безпрецедентних заходів безпеки. Поліція затримала шістьох людей, які намагалися напасти на учасників Маршу. Втім, серйозних сутичок під час заходу не відбулося. Марші рівності традиційно організовують ЛГБТ-спільноти щороку.

– У Франції вперше за майже 100 років під час кориди загинув матадор. Це сталося на південному заході країни. Іспанський матадор Іван Фандіно був смертельно поранений биком під час кориди та помер у лікарні. Сам Фандіно – представник басків. Востаннє, смерть матадора на території Франції фіксували ще у 1921 році. Корида – популярний серед басків та іспанців вид спорту. Й до сьогодні це доволі неоднозначна подія. Її прихильники вважають, що це стародавня форма мистецтва. Втім, противники корид називають її «варварством» та вимагають припинити. У Франції щороку внаслідок корид гинуть понад тисяча биків. У 2012 році Верховний суд країни відмовив захисникам тварин в їх вимозі заборонити кориду. Саме явище з’явилося в Іспанії.

– Лідер Соціалістичної партії Франції Жан-Крістоф Камбаделіс подав у відставку у зв’язку з провалом на парламентських виборах. Соціалістична партія здобула лише 27 з 577 місць.

Близький Схід:

– Іракська армія розпочала довгоочікуваний штурм Старого Міста – останнього району в Мосулі, підконтрольного терористам «Ісламської держави». Штурм відбувається з двох боків одночасно. Загони Федеральної поліції штурмують Старий Мосул з півдня, а підрозділи Сил антитерористичних операцій з заходу. За даними ООН, у Старому місті лишаються заблокованими близько 100 тисяч цивільних. Протягом останніх 2 тижнів у боях в цьому районі загинули 260 осіб. Більшість – через авіаудари сил Міжнародної антитерористичної коаліції. Битва за Мосул триває вже 244 дні з жовтня 2016 року.

– Сирійські та іракські війська вперше зустрілися на спільному кордоні. Сирійська армія вийшла до іракського кордону на південному сході провінції Хомс. Іракські «Сили народної мобілізації» зустріли їх поблизу прикордонного переходу «Аль-Валід», який вони захопили від терористів «Ісламської держави» днем раніше. Обидві військові сили намагаються повернути під контроль весь сирійсько-іракський кордон, через який бойовики «ІД» переправляють зброю, боєприпаси, людей та техніку.

– Сирійська армія прорвала оборону терористів «Ісламської держави» на сході провінції Хама та вперше з 2015 року взяла під контроль чотири населені пункти на цьому напрямку. Всі вони розташовані вздовж стратегічної траси «Ісрійя-Ханасер-Алеппо». Це єдина дорога, яка пов’язує місто Алеппо на півночі Сирії з південними та центральними регіонами країни. Наступ на сході провінції Хама є частиною широкомасштабної наступальної операції сирійських військ та їх союзників під назвою «Великий світанок», метою якої є звільнення Східної Сирії та закриття сирійсько-іракського кордону.

– Понад 20 цивільних загинули в результаті двох авіаударів саудівської авіації у регіоні Аль-Машнак в провінції Саада в Ємені. Літаки скинули бомби на автоколону єменських біженців поблизу кордону з Саудівською Аравією.

– У Сирії у лікарні в місті Хадер помер лідер проурядового угруповання «Голанська Дивізія» Маджид Гайлюн. Напередодні, він зазнав важких поранень внаслідок замаху на себе з боку терористів «Аль-Каїди», які оперують в регіоні. Смертник підірвав себе біля його автомобіля. Двоє охоронців Гайлюна також загинули. «Голанська Дивізія» є одним з ключових проурядових угруповань на Голанських висотах. Більшість її членів – представники етнічної друзької меншини, яка проживає у регіоні. Урядові війська поблизу Голанських висот протистоять терористам «Аль-Каїди», які контролюють цей район з 2013 року. Маджид Гайлюн спершу був одним з лідерів місцевого опозиційного руху серед друзів. Втім, у 2013 році він звинуватив своїх союзників по антиурядовому руху в «радикалізації» та «засиллі Аль-Каїди» і перейшов на бік уряду, де став командувати проурядовим ополченням.

– Сирійська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» 14 населених пунктів на заході провінції Ракка та впритул підійшла до основного оплоту бойовиків у регіоні – міста Ар-Расафа. Наступ урядових сил в цьому районі є частиною широкомасштабної операції сирійських військ та їх союзників під назвою «Великий світанок», метою якої є звільнення Східної Сирії та закриття сирійсько-іракського кордону.

– Саудівські прикордонники відкрили вогонь по іранським рибалкам у Затоці. Одна людина загинула. Човен з рибалками збився з курсу та потрапив у територіальні води Саудівської Аравії, де їх знайшов патруль, який й почав стріляти. Іран засудив розстріл рибалок та звинуватив Ер-Ріяд в порушенні норм міжнародного права.

– Іран завдав ракетних ударів по позиціях терористів «Ісламської держави» довкола міста Дейр-аз-Зор на сході Сирії. Ракети класу «земля-земля» запустили з провінцій Керманшах та Курдистан. Терористи вже 4 роки тримають в облозі сирійський гарнізон у Дейр-аз-Зорі. Оборону міста тримають підрозділи 104-ї повітряно-десантної бригади, 17-ї Дивізії та 137-ї механізованої бригади. Очолює війська легендарний генерал-майор Іссам Захреддін. Бої в провінції Дейр-аз-Зор активізувалися після початку битви за Мосул в Іраку. Чимало терористів втекли з Іраку до сусідньої Сирії, де приєдналися до бойовиків, які тримають облогу Дейр-аз-Зора. Оборона міста стала найдовшою облогою в історії Сирії.


На фото: сирійські військові позують на підбитому танку терористів «Ісламської держави» на сході провінції Хомс

Автор