Нацгвардія стала повноправним членом Асоціації FIEP (фото)

На саміті Директорів та Командувачів Асоціації сил жандармерії та поліції країн Європи та Середземного моря в статусі військової установи (FIEP) 16 жовтня в місті Амман (Йорданія) прийнято рішення про надання Національній гвардії України статусу повноправного члена Асоціації. За це рішення учасники Саміту проголосували одноголосно.

Нацгвардію України на Саміті представив заступник командувача НГУ генерал-лейтенант Микола Балан.

«Сьогодні досягнуто одну із найважливіших стратегічних цілей, що стоять перед Національною гвардією України з моменту її створення. Отримання Національною гвардією України статусу повноправного члена Асоціації FIEP є результатом наполегливої роботи на шляху реформування в рамках Євроатлантичного курсу держави. Ця подія є потужним імпульсом і чітким сигналом до продовження реформ у Національній гвардії України, адаптації національного законодавства України до демократичних норм та стандартів провідних країн світу», – зазначив Микола Балан після результатів голосування.

За словами Миколи Балана, рішення про надання статусу повноправного члена є визнанням НГУ рівною правоохоронною структурою серед аналогічних структур не тільки Європи, а й усього світу. Він переконаний, що це також стане важливою сторінкою в історії самої Асоціації.

Він наголосив, що останні події на сході України, однієї з найбільших країн Європи, довели необхідність мати сильну правоохоронну структуру саме з військовим статусом здатну ефективно реагувати на внутрішні та зовнішні загрози.

«Ми вже маємо досвід стабілізації кризової ситуації під час масових заворушень в мирний час, а також у протистоянні «гібридній війні» на території нашої країни, розпалюваної та підтримуваної ззовні», – сказав заступник командувача НГУ.

Генерал-лейтенант Микола Балан також зазначив, що кожна структура має власний досвід забезпечення внутрішньої безпеки у своїх країнах і стикається з новими викликами та загрозами, які виходять за межі національних кордонів і переростають у глобальну проблему міжнародного масштабу. Саме тому, він переконаний, що обмін досвідом у питанням забезпечення безпеки є вкрай важливим на порядку денному міжнародного співробітництва.

Заступник командувача НГУ відмітив зацікавленість Нацгвардії в досвіді кожної структури-члена Асоціації і, водночас, завірив у готовності ділитись своїм досвідом як у рамках діяльності Асоціації так на двохсторонній основі з членами FIEP.

Наостанок Микола Балан подякував усім членам FIEP за підтримку та довіру в наданні Національній гвардії України статусу повноправного члена в Асоціації. Він переконаний, що тільки спільними зусиллями можна протистояти сучасним викликам та загрозам.

Під час Саміту також відбулася передача головування в Асоціації FIEP від жандармерії Йорданії до жандармерії Туреччини. Турецька сторона запропоновала кілька актуальних тем на наступний рік. Учасники Саміту підтримали тему: «Запобігання терористичним атакам у місцях масового скупчення людей».

Нагадаємо, Національна гвардія України подала заявку на вступ до FIEP у 2015 році. У 2016 році до НГУ завітала оцінювальна місія FIEP, яка дала позитивний висновок щодо відповідності Нацгвардії України усім критеріям члена Асоціації. Через рік НГУ було надано статус спостерігача Асоціації, що є обов’язковим на шляху до здобуття повноправного членства.

Фото Вадима Голуба

Джерело

Довідково: FIEP (від перших літер країн-засновниць: Франція, Італія, Іспанія, Португалія) – Асоціація сил жандармерії та поліції країн Європи та Середземного моря в статусі військової установи. Асоціація зазначених структур сприяє розвитку нових та більш ефективних форм співробітництва поліції та поширює принципи цієї організаційної моделі серед інших структур. Наразі до складу Асоціації входять 16 членів.

Організаційно FIEP складається з Вищої ради (до якої входять директори та командувачі сил Асоціації і збираються щорічно на саміт, який проводить структура що головує цього року) та чотирьох технічних комісії, які збираються один раз на рік (дату та місце визначає Вища рада):
комісія «по особовому складу»;
комісія «з організації служби»;
комісія «з нових технологій та логістики»;
комісія «з європейських справ».

Президенту Асоціації (щорічно, по черзі, призначається з директорів та командувачів сил Асоціації) підпорядковуються секретаріат (до складу секретаріату входять офіцери Головного управління сил, які головують) та «контактна група», яка призначається на три роки та забезпечує діяльність Асоціації та взаємодію з Європейським Союзом.

Автор