Нагадування українцям у Польщі

Varvara Bernat

Не хотілося мені висловлюватись на цю тему, але, мабуть, не промовчу. Бо на часі.

Трошки статистики: після 24 лютого минулого року PESEL UKR (тимчасовий міжнародний захист) в Польщі отримали близько 4 млн громадян України і членів їх родин. На даний момент тут проживає біля 2 млн українців з цим статусом.

Що дає статус?

Доступ до безкоштовної медицини, можливість працевлаштування без oświadczenia (дозвіл на затруднення іноземця), до речі, всіх українців звільнили від отримання такого дозволу), право до безкоштовного навчання в школах, ліцеях, технікумах, школах поліцеальних, були створені безкоштовні групи для української молоді у вищих навчальних закладах Польщі.

Також особи з цим статусом отримують такі ж щомісячні дотації на дітей, як і громадяни Польщі чи іноземці, які тут перебувають на картах побуту і платять податки. Якщо є особа з інвалідністю, котра потребує опіки, то опікун отримує від Польщі świadczenie pielęgnacyjne, тобто 2500 злотих щомісяця, бо людина мусить опікуватись своїм близьким і не може працювати. Українські пенсіонери, розмір пенсії яких менше 710 зл (прожитковий мінімум), отримують доплату до цієї суми від Польщі. Безліч людей з України з важкими захворюваннями успішно лікуються в Польщі, не оплачуючи навіть за складні операції. В яслах і садочках гарантоване безкоштовне перебування для діток з цим статусом, якщо в одному дошкільному закладі 12 і більше українських дітей, то приймають україномовного вихователя.

У всіх державних інституціях є україномовний працівник чи волонтер-перекладач. Організовуються безкоштовні курси вивчення польської мови, такі ж безкоштовні або з дофінансуванням 85% від вартості курси професійні, де можна отримати знання і вміння нової професії, сертифікат європейського зразка і гідно вливатися в життя країни. Поліцеальні школи приймають українців на загальних засадах: хочеш вчитися – вчись.

Хочеш відкривати власний бізнес – прошу. 20 хв часу, і ви зареєстровані як ФОП, перші 6 місяців сплачуєте тільки медичну страховку, потім ще 18 місяців пільгові податки. До речі, зараз можна, просто заклавши власний бізнес, без надання інформації про доходи, без найманих працівників, отримати карту часового побиту на 3 роки. Такого не було ніколи раніше, по ФОП отримати карту було по суті неможливим.

А тепер ще статистика: на даний час тільки в воєводстві Малопольськім біля 100 000 українців досі живуть в осередках, будинках відпочинку, санаторіях, готелях безкоштовно і так само безкоштовно харчуються. Півтора року минуло.

І далеко не всі з них люди похилого віку, інваліди, вагітні жінки чи маленькі діти. Здорові повносправні 20-30-40 річні люди півтора року живуть на всьому готовому. Мови не вивчили, про роботу не думали. Розмови про те, що рибка закінчилась і треба брати вудочку в руки, сприймають вороже і кажуть “вам добре говорити, ви ж не розумієте, як це – починати все з початку “. Звісно, мені добре, мені краще за всіх. Але не про мене мова.

Коли в березні минулого року наші не знали польської, це було зрозумілим. Коли в серпні цього року на тих же касах супермаркетів далі говорять вєлікім узкім, не навчившись польською ні добрий день, ні насерматри, то хочеться той узкій засунути їм куди поглибше. Коли запитують “а што мнє ета страна дала? “, напрошується зустрічне питання “а што тєбє ета страна далжна? “. Дати все і мовчати в тряпочку? Дозволити тупо користуватися державою, не даючи взамін навіть елементарної вдячності і поваги до мови, закону і традицій? Тут так не буде. Не той випадок, Богу дякувати.

Я не буду говорити про зерно і про озброєння (довідалась сьогодні, що Польща завдяки війні в Україні отримала озброєння від НАТО, дуже здивувалась 😉 ). Це високі матерії (хоча насправді ні, хамська маніпуляція перекрученими фактами).

Розповіла те, що бачу щодня, з чим стикаюся, з чим працюю, про що знаю достеменно. Для чого розповіла? Щоб пригадати вам одвічне “розділяй і володарюй”. Коли через глупість, недалекоглядність і невміння аналізувати українці втратять підтримку західних країн, то дуже скоро Україна буде мало чим відрізнятись від Білорусі. Якщо взагалі буде.

І ще одне. Коли коїться щось незрозуміле, шукай, кому вигідно…

Автор