Настрої змінюються

Олексій Копитько / Інформаційний спротив

Вчора Пентагон оголосив новий пакет допомоги Україні на $275 млн. Туди увійшли боєприпаси для “Хаймарсів”, снаряди 155 мм і 105 мм, різні протитанкові засоби, боєприпаси до стрілецької зброї, міни, вибухівка, засоби захисту тощо. Це безперечний позитив. Але не найголовніше.

Найголовніше. У тексті офіційної заяви зазначено: «Цей пакет PDA, який є частиною наших зусиль щодо надання допомоги Україні у відбитті нападу росії під Харковом (!), оцінюється у 275 мільйонів доларів».

Я одразу і не пригадаю, щоб аж така конкретизація була за ці роки. Про що це каже?

По-перше, американські військові чудово усвідомлюють всю неадекватність ситуації, коли українські війська не можуть завдавати ударів по території росії. Якби була така можливість, жодного «наступу під Харковом» у принципі не було б. По суті, цей пасаж слід читати, мовляв, «вибачте, чим можемо». Пентагон також розуміє, чим загрожує збереження заборони.

По-друге, спільні зусилля тих, хто порушує тему зняття заборони на удари по рф, дають свої плоди. Білий дім уже не може ігнорувати цю ситуацію. Аргументи на користь скасування обмежень залізобетонні, цим користуються республіканці, які регулярно влаштовують у Конгресі виволочки представникам адміністрації Байдена.

Репліка Пентагону – це наочний відбиток дискусії, що йде у США. І спроба пом’якшити критику, демонстрація, що Штати швидко реагують (два тижні минуло). Настрої змінюється.

Тому, дякуємо, але тримаємо фокус:

• Зняти заборону на застосування американської зброї по території рф;
• ППО та F-16 якнайшвидше.

Щодо Харкова

Костянтин Машовець розібрав ситуацію. Суть: росвійська вперлися в наш рубіж оборони та забуксували. Внаслідок чого змушені розширювати зону активності та вводити нові сили. Основний напрямок – Вовчанськ, рубіж приблизно по річці Вовча.

Інтенсивність боїв божевільна, втрати росвійськ вже у промислових масштабах. Вони змушені виводити та міняти розбиті підрозділи.

У росмедіа побігли «точки зору експертів», що українська армія готує на півночі Харківської області контрнаступ. Це називається «підстелити соломки та занизити очікування». Якщо рухатися вперед вони не можуть, одразу розпочнеться кампанія «не дуже хотілося» і «всі завдання вирішені, ми відбили контрнаступ».

Ще раз наголошу. Активність у прикордонній зоні вже 14 днів. Якщо був якийсь план – він уже вочевидь інший. Чим більше россолдатів згорить на півночі Харківської області, тим нижчою є ймовірність серйозної активності у бік Сумської області. Набіги ДРГ та обстріли, як і зараз, – так. На щось серйозніше зараз сил у них немає, хіба що для демонстрації в пропагандистських цілях.

Тож рецепт як завжди: допомагаємо, не заважаємо, бережемо себе та близьких, підтримуємо життя.

Джерело

 

Укрінформ: Оточення Байдена хоче переконати його дозволити атакувати Росію зброєю зі США – ЗМІ

Укрінформ: Генсек НАТО закликає союзників зняти обмеження для України на удари західною зброєю по РФ

Укрінформ: Республіканець Маккол показав Блінкену, як зброя США може знищувати бази РФ вздовж кордону України

 

Фото: X/Institute for the Study of War

Автор