Як Газпром та Росія будують відносини з Україною

Юрій Вітренко

Готували аналіз для внутрішніх цілей, але цифри настільки важливі, що вирішив їх опублікувати.

На графіку ціна на газ за контрактом з Газпромом «до перегляду в арбітражі» (блакитна лінія) і «після перегляду в арбітражі» (червона лінія).

Як ви самі бачите, ціна після перегляду є постійно і суттєво нижчою, ніж до перегляду Трибуналом в Стокгольмському арбітражі.

Якщо подивитися на поточний період, то різниця практично у два рази.

Тобто ми би зараз платили Газпрому за газ ціну у 2 рази більшу!

Це сталося б, якби ми не вимагали у Стокгольмському арбітражі перегляду контрактної ціни до ринкового рівня, зокрема заміни прив’язки до нафтопродуктів у формулі ціни на прив’язку до ринкових цін на газ у Європі та не перемогли за цією вимогою.

В 2 рази вища ціна за ринкову, вдумаєтесь в цю цифру!

Ось вам приклад того, як Газпром та Росія будує відносини з Україною, і що відбувається, коли нікому зрозуміти та захистити інтереси української сторони.

Буду використовувати цей приклад, коли буду згадувати, як свого часу мені доводилося переконувати вимагати перегляд ціни до ринкового рівня, і як мені та моїй команді було непросто обґрунтувати цю вимогу, щоб перемогти в арбітражі.

P.S. Ми не порушуємо положення про конфіденційність наших контрактів з Газпромом, оскільки ціна «до перегляду в арбітражі» може бути розрахована на підставі контракту, опублікованого у пресі, а ціна «після» перегляду за законодавством України мала б все одно бути опублікована.

Автор