Світ 19 вересня. Результати дня

Нелегітимні вибори в Росії, сутички у Конго, теракт у Сомалі, вибухи у США, напад на військову базу в Індії, вибори у Берліні, вбивство Жиліна, відновлення боїв в Алеппо та багато іншого.

Африка:

– У Демократичній Республіці Конго поліція відкрила вогонь по демонстрації. 14 людей загинули. Учасники протестів вийшли на вулиці, протестуючи проти перенесення президентських виборів. Вони мали відбутися у листопаді, однак ЦВК заявив, що не встигне підготуватися. Протестувальники розцінили це як спробу президента Джозефа Кабіли втриматися при владі. Опозиція звинуватила правоохоронців у застосуванні бойових набоїв.

– Двоє італійців та один канадець викрадені у Лівії неподалік міста Гат. Всі троє займалися ремонтом місцевого аеропорту. Місто контролюється урядом національної єдності.

– Високопоставлений генерал та семеро його охоронців були вбиті внаслідок теракту у Сомалі. Відповідальність за це взяла на себе терористична організація «Аль-Шабаб».

Америка:

– У Нью-Джерсі стався новий вибух. Це вже третій за ліком за минулу добу. Робот-сапер підірвав підозрілий пакет, який напередодні виявили на одній із залізничних станцій міста Елізабет. Згодом, ще один рюкзак із саморобними вибухівками знайшли біля вокзалу. Поліція перевіряє зв’язок інциденту із вибухами у Нью-Йорку.

– Вибуховий пристрій, який спрацював у Нью-Йорку – ідентичний тим, які здетонували під час Бостонського теракту 2013 року. Про це повідомила слідча група, яка розслідує вибух у Нижньому Манхеттені, внаслідок якого були поранені 29 осіб.

– ФБР повідомила, що вибухи у Нью-Джерсі та Нью-Йорку можуть бути пов’язані через ідентичність саморобних вибухових пристроїв.

– У Нью-Йорку за підозрою в організації вибуху в Манхеттені поліція затримала 39-річного громадянина США афганського походження Ахмада Хана Рахамі. Його поранили під час перестрілки з поліцією.

– Тисячі людей взяли у Бразилії прийшли на поховання актора Домінгоса Монтанера, який напередодні загинув під час зйомок фільму. 54-річний Монтанер потонув в озері, намагаючись здійснити складний трюк.

Азія:

– 17 індійських військовослужбовців загинули внаслідок нападу бойовиків на їхню базу у штаті Кашмір. Четверо озброєних чоловіків увірвалися на військову базу в Урі та почали стріляти по солдатах та закидати їх гранатами. У кількагодинній перестрілці всі нападники загинули. Індія звинуватила в організації нападу Пакистан. У Кашмірі, який є спірним між Індією та Пакистаном, вже 2 місяці не вщухають протести місцевого мусульманського населення. Приводом до спалаху протистояння з владою стало вбивство лідера однієї із сепаратистських організацій.

– На японському острові Окінава знайшли найстаріші у світі риболовні гачки, яким, за оцінкою археологів, 23 тисячі років.

– Кількість жертв теракту в пакистанській мечеті на півночі країни сягнула 36 осіб. Смертник підірвав себе 16 вересня під час п`ятничної молитви посеред натовпу. Відповідальність за вибух взяв на себе терористичний рух «Талібан».

– Терористична організація «Абу Сайяф» відпустила з полону норвезького заручника на півдні Філіппін, та передала тіла двох страчених раніше канадців.

Європа:

– На регіональних виборах у Берліні партія Меркель зазнала суттєвої поразки – вперше за 26 років, набравши 18% голосів. Понад 20% набрала Соціал-демократична партія. Ультраправа анти-іммігрантська політична сила «Альтернатива для Німеччини» набрала безпрецедентних для Берліна 14%. Канцлер ФРН Ангела Меркель взяла на себе відповідальність за поразку «Християнсько-демократичного союзу».

– Група хакерів опублікувала чергову порцію таємних документів Всесвітнього антидопінгового агентства, в яких стверджується, що низка спортсменів застосовували допінг-препарати із дозволу організації. Зокрема, у цій частині документів мова йде про 3-кратного олімпійського чемпіона Мо Фару, який використовував заборонені препарати під час Олімпіади-2008 у Пекіні. Також до списку потрапив тенісист Рафаель Надаль, який у 2009 році отримав дозвіл на допінг. ВАДА звинувачує у зламі їх електронної бази російських хакерів, як «помсту» за дискваліфікацію росіян.

– У Росії на регіональних виборах в Чечні перемогу отримав чинний глава краю Рамзан Кадиров, набравши 97% голосів.

– У Росії на виборах губернатора Тульської області перемогу отримав колишній охоронець президента Путіна – Олексій Дюмін. Він набрав 84% голосів. Дюміна призначили в.о. губернатора області у лютому 2016 року. Раніше, він займав посаду заступника командувача Сухопутних військ РФ. Був причетний до керівництва спецоперацією РФ в Криму у 2014 році. Є представником блоку силовиків.

– Голова Управління президента РФ з питань внутрішньої політики Радій Хабіров подав у відставку. Він займав цю посаду з 2008 року. Саме він відповідав за зв’язки президента з парламентом. За даними аналітиків, його відставка пов’язана із поразкою в апаратній боротьбі з першим заступником глави адміністрації президента В`ячеславом Володіним, який так само претендує на кураторство у Держдумі.

– ЦВК РФ оприлюднила результати парламентських виборів до Держдуми. Понад 54% голосів отримала партія «Єдина Росія», завоювавши абсолютну більшість мандатів. Також до парламенту пройшли традиційно ще три партії – ЛДПР, КПРФ та «Справедлива Росія».

– Євросоюз заявив, що не визнає результати парламентських виборів до Держдуми РФ на території окупованого Криму. Аналогічну заяву оприлюднив Державний департамент США.

– Моніторингова група ОБСЄ, яка наглядала за виборами в РФ, заявила, що у росіян не було політичної альтернативи, і вибори пройшли з порушеннями.

– Під Москвою в Росії застрелили лідера терористичної організації «Оплот» Євгена Жиліна. В одному з барів в елітному районі «Рубльовки» невідомий розстріляв Жиліна на вході. 40-річний громадянин України став відомим як координатор «тітушок» та харківських бойовиків під час Євромайдану та подій на Донбасі. Його організація «Оплот» визнана терористичною у 2014 році.

– У Франції госпіталізований екс-президент Жак Ширак із захворюванням легенів.

Близький Схід:

– У Сирії офіційно сплив термін режиму припинення вогню. Жодних повідомлень про його продовження не надходило. Сирійське командування в односторонньому порядку оголосило про завершення режиму тиші в Алеппо та розпочала масовані обстріли позицій бойовиків «Армії завоювання» довкола міста.

– Австралія, Данія та Велика Британія визнали участь своїх літаків у повітряному ударі по позиціях сирійських військ у провінції Дейр-аз-Зор, внаслідок якого загинули 62 солдати, а понад 100 зазнали поранень. Прем`єр-міністр Австралії Малькольм Тернбулл висловив жаль з приводу загибелі військових.

– 25 бойовиків ісламістського угруповання «Джунд Аль-Акса» були знищені у боях на півночі провінції Хама. Сирійська армія відбила наступ ісламістів. У районі зосереджено близько 5 тисяч бойовиків, 20 танків та БМП, понад 30 мінометів та РСЗВ. Сирійські війська готуються до оборони.

– У Саудівській Аравії поліція затримала 15 осіб за підозрою у зв`язках з терористичною організацією «Ісламська держава». Серед них 13 саудівців, один громадянин Ємену та один єгиптянин.

– У Сирії автоколона з гуманітарною допомогою була обстріляна неподалік Алеппо. Опозиція звинуватила у цьому сирійські та російські ВПС. Натомість у Дамаску заявили про обстріл з боку терористів «Джебхат Аль-Нусра», які саме розпочали наступ на південному заході провінції.

– Сотні родин повернулися до іракського міста Фаллуджа, звільненого від терористів «Ісламської держави».

– Три антиурядові групи з числа союзників терористичної організації «Джебхат Аль-Нусра» сформували у провінції Ідліб нову коаліцію – «Вільна Армія Ідлібу». До неї увійшли угруповання колишньої «Вільної Сирійської Армії» – «13-а Дивізія», батальйон «Сукур Аль-Джабаль» та угруповання «Північна Дивізія». Нове формування підтримуватимуть США. Лідером коаліції стане колишній капітан Збройних сил Сирії Хасан Хадж Алі.

– Духовний лідер сирійської друзької громади, шейх Абу Абдалла Масуд закликав своїх прихильників боронити свої домівки від терористів «Джебхат Аль-Нусра» у районі Голанських висот, де нещодавно йшли бої. Саме там розташовані найбільші друзькі міста. Терористи не раз заявляли про намір винищити всі релігійні «єретичні» спільноти.

– Сирійська армія відбила напад бойовиків «Армії завоювання» в місті Алеппо. Ісламісти були відкинуті від кварталу Аль-Рамуса та району Аль-Наср.

Автор