Світ 31 січня. Результати дня

Iliya Kousa

Бої під Авдіївкою в Україні, юридичне битва навколо указу Трампа в США, бойкот Демократичної партії США, найбільша техногенна катастрофа Італії, історичне помилування у Великій Британії, справа «агента» Леха Валенси у Польщі, будівництво поселень в Палестині та багато іншого.

Америка:

– Міська адміністрація Сан-Франциско оскаржила в суді скандальний указ президента США Дональда Трампа про припинення фінансування міст, які відмовляються співпрацювати з федеральною владою у питаннях боротьби з нелегальною міграцією. Позов подав прокурор міста Денніс Еррерой. «Міста-сховища» – термін, який визначає міста, що запровадили обмеження на діяльність федеральних органів у питаннях боротьби з нелегалами. Таких територій у США – сотні, серед них – Сан-Франциско, Лос-Анджелес, Сіеттл, Бостон, Остін, Сан-Дієго.

– Президент США Дональд Трамп номінував кандидатуру 49-річного суддю Апеляційного суду Ніла Горсача на посаду судді Верховного суду. Горсач відомий своїми консервативними поглядами.

– Католицький священик Рене Роберт, якого застрелили у квітні 2016 року, за 20 років до своєї смерті підписав так звану «Декларацію життя». У ній він просить не страчувати своїх вбивць. У США «декларацію життя» підписують зазвичай противники смертної кари. У листі мова йде про те, що не можна страчувати людину, яким би страшним не був її злочин, і якими б великим не були страждання жертви. Низка священиків на чолі з архієпископом Уїлтоном Грегорі прийшли до будівлі суду в Огасті та вручили декларацію суддям. Під нею розписалися 7,5 тисяч людей. На лаві підсудних – Стівен Мюррей. За версією слідчих, він вивіз священика в ліс та розстріляв, попри те, що о. Роберт допомагав йому кілька місяців поспіль.

– Корпорація «Microsoft» підтримала позов проти президента США Дональда Трампа щодо його указу про мігрантів. Аналогічну заяву про підтримку підписав й засновник компанії «Amazon» Джефф Бейзос.

– Сенатор-демократ Берні Сандерс закликав виключити головного стратега Білого Дому Стівена Беннона зі складу Ради національної безпеки США. Беннон відомий своїми правоконсервативними поглядами. Раніше, він був головним редактором видання «Breitbart News», яке звинувачували у поширенні націоналістичних та расистських ідей.

– Демократична партія США оголосила про бойкот під час голосування за кандидатури на посади міністрів в уряді Трампа. Своє рішення вони мотивували тим, що не мають достатньо інформації про підприємницьке минуле кандидатів. Зокрема, це стосується кандидата на посаду міністра охорони здоров’я Тома Прайса та кандидата на посаду міністра фінансів Стівена Мнучіна.

Азія:

– Бангладеш оголосив про намір переселити тисячі представників мусульманської народності рохінджа на півострів, щоб вони «не сильно перемішувалися з жителями Бангладеш». Півострів страждає від частих повеней.

– Президент Філіппін Родріго Дутерте закликав організувати спільні з Китаєм морські патрулі для боротьби з піратством.

Європа:

– Колишній генеральний директор компанії «Італійська державна залізниця» Мауро Моретті засуджений до 7 років позбавлення волі у справі про аварію потяга у 2009 році. Таке рішення озвучив суд італійської Тоскани. Трагедія, що сталася неподалік містечка Венеджо, вважається найбільшою техногенною катастрофою в історії Італії. Вантажний потяг врізався у будинки поблизу залізничної станції, внаслідок чого вибухнули цистерни з газом. Жертвами катастрофи стали 32 людини, десятки – зазнали поранень та травм. Моретті, який зараз є головою дев’ятого за величиною у світі оборонного концерну «Leonardo», визнаний винним у спричиненні смертей з необережності. Прокурори вимагали для нього 16 років ув’язнення.

– Тисячі гомосексуалістів були посмертно помилувані у Великій Британії. Цьому сприяв так званий «закон Алана Тьюрінга», який оголошує амністію всім засудженим за гомосексуалізм, оскільки це вже не вважається незаконним на території країни. Помилування стосуватиметься 49 тисяч людей. Рішення про помилування ухвалили після реабілітації відомого математика Алана Тьюрінга, який у роки Другої Світової війни зумів розшифрувати код німецької машини «Енігма». Його помилувала королева Єлизавета II у 2013 році. Сексуальні контакти між чоловіками вважались незаконними в Англії та Уельсі до 1967 року, Шотландії – до 1980 року, а у Північній Ірландії – до 1982 року.

– Екс-прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон намагався добитися звільнення з посади головного редактора видання «Daily Mail» Пола Дейкра за те, що той підтримував вихід Британії з ЄС. Про це стало відомо телеканалу «BBC». Дейкр відомий євроскептик, тоді як власник видання – Джонатан Хармсворт – є противником цієї ідеї. Саме його Кемерон вмовляв, щоб він звільнив Дейкра.

– Французька прокуратура допитала кандидата у президенти Франції від правої партії «Республіканці» Франсуа Фійона у справі про корупцію його дружини Пенелопи, коли вона була помічником депутата парламенту у 1998-2002 роках.

– Експертиза підтвердила, що екс-президент Польщі Лех Валенса дійсно був агентом спецслужб комуністичної Польської народної республіки. Таке рішення опублікував Інститут судових експертиз. Ініціювали експертизу члени Комісії з розслідування злочинів проти польського народу після того, як Лех Валенса заявив, що документи, які підтверджують його агентурне минуле – сфальсифіковані.

– Українські війська відбили кілька масованих атак бойовиків «ДНР» під Авдіївкою Донецької області. Там уже другий день поспіль тривають запеклі бойові дії. Терористи намагаються штурмом взяти територію промзони міста. Населений пункт лишився без світла, тепла та з перебоями у водопостачанні. Місцева влада оголосила евакуацію місцевих мешканців.

Близький Схід:

– Прем’єр-міністр Іраку Хайдер Аль-Абаді повідомив, що не запроваджуватиме контрзаходів у відповідь на скандальний указ президента США Дональда Трампа про заборону в’їзду мусульманам та сирійським біженцям.

– Ізраїльський уряд схвалив будівництво 3 тисяч нових єврейських поселень на Західному Березі р. Йордан. Це вже третій дозвіл влади на будівництво незаконних поселень за останні 10 днів. Зведення будинків на окупованих територіях схвалив міністр оборони Авігдор Ліберман. Міноборони управляє цими територіями після війни 1967 року. Будівництво суперечить резолюції Ради Безпеки ООН від грудня 2016 року.

– ООН відновила доправлення гуманітарної допомоги до обложеного терористами «Ісламської держави» міста Дейр-аз-Зор на сході Сирії. Урядовим військам вдалося відбили частину захопленої бойовиками території та облаштувати нову зону, куди ООН скидатиме допомогу.

– Арабсько-курдські збройні формування «Сирійські демократичні сили» повідомили, що отримали першу партію бронетехніки та зброї від США. Раніше, вони отримували лише еге озброєння та боєприпаси. Допомога має на меті посилити їх наступальну операцію на місто Ракка.

– Один з лідерів терористичної організації «Ісламська держава», помічник верховного лідера організації Абдалла Юсеф був знищений іракськими військами під час операції в Мосулі.

– Шиїтські загони запустили ракету в саудівське військове судно біля берегів Ємену. Двоє саудівських військових загинули. Це вперше, коли шиїтам вдалося вразити корабель сил арабської коаліції.


На фото: Терористи «ДНР» обстрілюють позиції українських військ та житлові квартали Авдіївки з-під Донецька з РСЗВ «Град», 30 січня 2017 року

Автор