Вісті з фронтів. 02.12.2023

Костянтин Машовець

1. На Донецькому напрямку в районі м. Авдіївка продовжуються запеклі бої в рамках реалізації противником задуму щодо оточення Авдіївського району оборони ЗСУ.

Очевидно, командування противника не полишає своїх намірів щодо просування своїх передових підрозділів із півночі та півдня в район селищ Орлівка – Ласточкине – Сєверне – Тоненьке, аби добитися відходу частин і підрозділів ЗСУ з міста Авдіївка під загрозою оточення або їх практичного оточення в самому місті.

З цією метою противник проводить атакуючи та штурмові дії силами своїх передових підрозділів на достатньо широкому фронті та одночасно на декількох напрямках і ділянках, зокрема, протягом минулих 2-х діб:

– по напрямках Красногорівка – Новокалинове та Красногорівка – Степове атакували підрозділи 132-ї та 30-ї окремих мотострілецьких бригад (омсбр), відповідно зі складу 1-го армійського корпусу (АК) 8-ї загальновійськової армії (ЗВА) та 2-ї ЗВА.
– по напрямках Веселе – Піщаний кар’єр та відм. 204.6 – Авдіївський коксохім атакували підрозділи 114-ї омсбр 1-го АК та 21-ї омсбр 2-ї ЗВА.
– по напрямках Каштанове – Авдіївка, Мінеральне – Авдіївка (через Авдіївську “промзону”) та Спартак – Авдіївка (у напрямку на “Царське полювання”) атакували підрозділи 55-ї омсбр 41-ї ЗВА, 57-го мотострілецького полку (мсп) 3-го АК, при підтримці підрозділів 87-го мсп та 1-ї омсбр 1-го АК.
– по напрямках Водяне – Авдіївка (у напрямку на “9-й квартал”, західна околиця м. Авдіївка) та Водяне – Тоненьке атакували підрозділи 1-ї та 55-ї омсбр противника відповідно.
– по напрямках Піски – Первомайське та Водяне – Нетайлове діяли підрозділи 9-ї омсбр 1-го АК та 35-ї омсбр 41-ї ЗВА.

Усі вище зазначені атакуючі\штурмові дії противника закінчились для нього безрезультатно.

Більше того, на північному фасі Авдіївського району оборони передові підрозділи ЗСУ раптовими контратаками примусили передові підрозділи 15-ї омсбр 2-ї ЗВА південніше с. Степове полишити дві позиції та відійти у північно-східному напрямку (нагадаю, до цього противнику вдалося відтіснити наші підрозділи зі східної частини цього селища), в свою чергу, південніше селища Новокалинове українські підрозділи витіснили підрозділи 132-ї омсбр 1-го АК та 30-ї омсбр противника також принаймні з двох передових позицій.

Однак, противник атакує й намагається наступати не тільки безпосередньо в районі м. Авдіївка. Його сили та засоби також атакують по напрямку Мар’їнка – Георгіївка та південніше в загальному напрямку на с. Новомихайлівка, зокрема:

– передовим підрозділам 103-го мсп 150-ї мотострілецької дивізії (мсд) 8-ї ЗВА та 5-ї омсбр 1-го АК противника вдалося протягом минулих 2-х діб добитися часткового успіху в районі селища Мар’їнка, вони мали просування вздовж вулиць Каштанова та Івана Франка, по обох берегах р. Осикова приблизно по 200-300 метрів.
– по напрямку Олександрівка – Новомихайлівка противник ввів у бій 33-й мсп 20-ї мотострілецької дивізії (мсд) 8-ї ЗВА.
– окрім цього по напрямках Солодке – Новомихайлівка та Славне – Новомихайлівка продовжують свої спроби атакувати передові підрозділи 39-ї омсбр 68-го АК противника.

У цих випадках, противник успіху не мав.

Загалом, щодо нарощування своїх зусиль в районі м. Авдіївка командування противника, очевидно, ще має у своєму розпорядженні наступні сили й засоби:

– 74-у омсбр 41-ї ЗВА;
– 239-й танковий полк (тп) 90-ї танкової дивізії (тд);
– 9-й мсп 18-ї мсд 11-го АК;
– 10-й тп 1-го АК (загалом, до танкового батальйону);
– а також цілий ряд мотострілецьких\танкових формувань рівня полк-батальйон територіальних військ (мсп\тп ТрВ), загалом – до 6.

2. На Придніпровському напрямку, очевидно, у генерала Теплінського продовжує “что-то не клеиться”.

Чергові спроби витіснити передові підрозділи ЗСУ з плацдарму в районі с. Кринки у пойму річки Дніпро силами батальйону 810-ї окремої бригади морської піхоти (обр МП) та передових підрозділів 328-го десантно-штурмового полку (дшп) 104-ї десантно-штурмової дивізії (дшд) закінчились безрезультатно.

За певною інформацією, найближчим часом командування УВ “Днепр” противника планує “зібрати разом” в районі с. Кринки 328-ї дшп та 337-й дшп зі складу 104-ї дшд, замінивши останнім підрозділи 177-го окремого полку морської піхоти (оп МП) 58-ї ЗВА. В рамках цієї ротації вже фіксується заміна одного батальйону морської піхоти зі складу 177-го оп МП десантно-штурмовим батальйоном 337-го дшп.

Очевидно, це робиться з метою покращити рівень керованості силами та засобами тактичної групи військ УВ “Днепр”, яка зараз намагається відтіснити українські підрозділи з с. Кринки та північної частини лісного масиву, який прилягає до селища південніше.

Бо те, що з цим питанням відбувається у бойових порядках російських військ по цьому напрямку майже не щодня, вже набуває якогось гротескного характеру – “френдлі файер”, підриви на власних мінно-вибухових загородженнях (МВЗ), неузгодженість в атакуючих діях і т.д.

До речі, 337-й дшп вже майже повністю переміщенний з тимчасово окупованої території півострова Крим до складу УВ “Днепр”. І для дій по напрямку на с. Кринки полк може ВЖЕ виставити принаймні 2 своїх дшб.

Загалом, на цьому напрямку російські війська діють іноді досить дивно. Наприклад, 2 доби тому противник здійснив в районі Антонівського залізничного мосту скидання з БПЛА на позиції українських підрозділів на плацдармі принамйні 3-х аерозольних (сльозогінних) гранат типу К-51. Який в тому був сенс та толк, тим більше у таку вітрену погоду, залишається лише здогадуватись.

Цікаво, що генерал Теплінський цілеспрямовано концентрує в районі українських плацдармів, в першу чергу, сили й засоби зі складу повітряно-десантних військ (пдв) та морської піхоти (мп). Очевидно, це робиться ним з двох причин:

– він вважає їх найбільш боєздатними у складі підпорядкованого йому УВ “Днепр”;
– має більший рівень довіри до їх морально-психологічних і бойових якостей, ніж до решти підлеглих йому військ.

Наскільки це відповідає дійсності, думаю, покаже найближчий час.

 

Фото: 43 ОМБр

Автор