Зеленський. Стопами Януковича

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Володимир Зеленський, мабуть, сам не помічає, як стрімко він іде стопами президента Януковича. А було б замислитися. Приклад Януковича – не краще, що було в історії Незалежної України, і низка збігів мала б натякнути – щось відбувається не так. Судить самі.

За 14 місяців президентства Януковича було розгорнуто масштабні репресії проти головного політичного опонента Януковича – Юлії Тимошенко. На 18-му місяці її було заарештовано. Вже тоді було очевидно, арешт Тимошенко був чистим піаром – намаганням задобрити своїх виборців. З такою самою піар-метою на 14-му місяці президентства Зеленського влада намагається за абсурдними звинуваченнями заарештувати головного опонента Зеленського, п’ятого Президента Петра Порошенка.

За президента Януковича розпочалися репресії проти активістів-патріотів – згадаймо «Васильківських терористів», наприклад. За президента Зеленського за ґратами перебувають талановитий музикант і учасник АТО/ООС Riffmaster, волонтер Юлія Кузьменко тощо. Екс-нардепу і журналісту Тетяні Чорновол у будівлі ДБР охорона рве зв’язку ноги, а потім її намагаються засудити за події на Майдані (!!!).

За президента Януковича почався наступ на українську мову, що виродився у закон КаКа (Ківалова-Колесніченка), виключно під гаслом «забезпечити рівноправність мов». За президента Зеленського раз за разом підіймається тема відміни мовного закону часів Порошенка виключно задля «рівноправності».

За президента Януковича міліція стала, як годиться, надмірно застосовувати силу і чинити свавілля щодо громадян – розгін Податкового майдану, Врадіївка тощо. За президента Зеленського ми бачимо таке саме свавілля (Кагарлик, Павлоград) і вже маємо факт побиття аспіранта КНУ ім. Шевченка та учасника АТО під Шевченківським судом.

За президента Януковича було проведено рішення про відшкодування державою Україна газу конфіскованого у структур Фірташа. Наш час. Щойно касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду розблокував можливість розгляду апеляції про спецконфіскацію $1,5 млрд компаній, пов’язаних із президентом-втікачем Віктором Януковичем. Платити такі гроші Україна зможе лише з грошей траншу МВФ, що поховає співпрацю з Фондом дуже надовго, з усіма похідними.

За президента Януковича було продовжено термін перебування російської армії (Чорноморського флоту РФ) у Криму. За президента Зеленського під гаслами «замирення» на фронті на 20% зростає кількість загиблих, а в закон про особливий статус ОРДЛО впроваджують «Формулу Штайнмаєра» у російському її трактуванні.

За президента Януковича було засуджено автора графіті з червоною цяткою на лобі Януковича. За президента Зеленського на допити ходять волонтер Маруся Звіробій, нардеп Софія Федина та художник Сергій Поярков – за жорсткі висловлювання проти Зеленського на відеоблогах.

Ні, звісно, прибічники Зеленського на те нам розкажуть про патріотичні вчинки Зеленського – достатньо зайти на будь-який зелений канал. Не здивують. За президента Януковича в Україні почали проект розробки сланцевого газу, що явно мало забезпечити енергонезалежність України від Росії. За президента Януковича міліцейський «Беркут» ледь не вперше в Незалежній Україні у Феодосії розмазав проросійську акцію кримських казачків. За Януковича, коли догосподарювалися самі, на міністерські посади запрошували представників опозиції. Все це не відвернуло Майдан і трагедію Небесної сотні.

Єдине в чому Зеленському до Януковича як до неба пішки – в умінні керувати країною. Чого-чого, а такого бардака в економіці як зараз не було навіть за Федоровича. Зеленському варто було б про це подумати.

Звісно, якщо він – президент України, а не лялька з телеекрану, за яку країною керують групи по інтересах. Бо лялька – не виправдання. Питатимуть не з тих груп – питатимуть з президента.

Автор