«Цифровізація» стягнення боргів

Ніна Южаніна

Не встигли українці оговтатися від відновлення арештів банківських рахунків, накладених виконавчою службою через борги (про що я писала тут і тут), як в уряді вирішили «осучаснити» примусове виконання рішень судів щодо стягнення боргів.

07.06.2023 р. у Верховній Раді зареєстровано урядовий законопроєкт №9363 «Про внесення змін до деяких законів України щодо цифровізації виконавчого провадження».

Відповідно до нього при реєстрації автомобіля в обов’язковому порядку буде здійснюватися перевірка на предмет того, чи є покупець у Єдиному реєстрі боржників.

У разі підтвердження інформації реєструвати транспортний засіб такому покупцю заборонять.

Крім того, банківські установи на вимогу судового виконавця повинні не продовжувати депозитні договори, сповіщаючи виконавця про суму депозиту в відсотках, а після накладати арешт на депозит та передавати ці гроші в рахунок погашення боргу.

У Мін’юсті потребу у внесенні таких змін до законодавства пояснили тим, що це «зробить комфортною сплату боргу для добросовісних боржників».
Можливо.

Але навіть неможливість сплати рахунків за житлово-комунальні послуги теж вважається боргом, за який можуть бути накладені всі ці санкції.

А суди через несплату боргів за ЖКП, аліментів, кредитів тощо відбуваються зараз за спрощеною процедурою.

Чи на часі така пильність влади за платіжною дисципліною людей у період війни?

Автор