Вісті з фронтів. 28.04.2024

Костянтин Машовець

Зміни у повітряному та морському компонентах російського угрупування військ, яке діє на теренах України.

1. Повітряний компонент.

1.1. У складі сил і засобів повітряно-космічних сил (пкс) зи-си ри-фи, розгорнутих на території республіка Білорусь, відбулись певні зміни, зокрема:

– Збільшена кількість винищувачів типу Су-30СМ, розміщених на авіабазі (АБ) “Барановичи”, з 3-х до 4-х одиниць за рахунок передислокації 1 винищувача зі складу 14-го винищувального авіаційного полку (вап) з АБ постійної дислокації полку “Курск – Восточный”.
– Командування противника продовжує нарощувати рівень інтенсивності розвідки повітряного простору з території Білорусі у напрямку на Польщу та країни Балтії. Зокрема, для цього ним використовується принаймні 2 одиниці літаків типу Су-24МР зі складу 4-ї окремої розвідувальної авіаційної ескадрильї (орае, АБ постійної дислокації “Шаталово”) з АБ Барановичи.

Таким чином, авіаційна група (пкс) зс рф, розгорнута на АБ у Білорусі, склала станом на ранок 25.04.2024-го:

– авіаційну ланку (до 4 одиниць) винищувачів типу Су-30СМ (зі складу 14-го вап-у);
– пару літаків розвідників типу Су-24МР (зі складу 4-ї орае).

Довідково. У напрямку на Поліський та Волинський операційні райони (ОР) противником загалом розгорнуте авіаційне угрупування зі складу оперативно-тактичної та армійської авіації військово-повітряних сил та військ ППО зс рб і повітряно-космічних сил зс рф у складі наступних сил і засобів, що перебувають у боєздатному стані:

АБ Мачулищі:

– до 13 одиниць вертольотів вогневої підтримки типу Ми-24\35;
– до 5 одиниць транспортно-бойових вертольотів типу Ми-8\17.

АБ Лида:

до 15 одиниць штурмовиків типу Су-25.

АБ Барановичи:

– до 4 винищувачів типу Су-30СМ (пкс зс рф);
– до 4 винищувачів типу Су-30СМ (впс та ппо зс рб);
– до 2 одиниць літаків розвідників типу Су-24МР (пкс зс рф);
– до 2 одиниць штурмовиків типу Су-25 (впс та ппо зс рб);
– до 8 одиниць винищувачів типу Миг-29 (впс та ппо зс рб);
– до 6 одиниць вертольотів вогневої підтримки типу Ми-24\35 (впс та ппо зс рб);
– до 9 одиниць транспортно-бойових вертольотів типу Ми-8\17 (впс та ппо зс рб).

1.2. Командування противника поступово нарощує обсяг сил й засобів пкс зс рф, а також морської авіації, які залучаються для контролю надводної та повітряної обстановки у північно-західній та центральній частинах Чорного моря. Станом на “2 доби тому” до участі у виконанні цього завдання залучались:

– до 5 одиниць винищувачів типу Су-27СМ\Су-30М2 зі складу 38-го винищувального авіаційного полку (вап) 27-ї змішаної авіаційної дивізії (змад), з АБ Бельбек;
– до 3 одиниць винищувачів типу Су-30СМ зі складу 43-го окремого морського штурмового авіаційного полку (омшап), з АБ Сакі;
– до 5 бомбардувальників типу Су-24М зі складу 43-го омшап, з АБ Сакі;
– до 4 патрульних гідролітаків морської авіації типу Бе-12 зі складу 318-го окремого змішаного авіаційного полку (озмап) морської авіації чф-у, з АБ Кача;
– до 2 винищувачів типу Миг-31БМ зі складу 98-го окремого змішаного авіаційного полку (озмап), з АБ Бельбек;
– до 2 винищувачів типу Миг-29К зі складу 100-го окремого корабельного винищувального авіаційного полку (оквап) 7-го змішаного авіаційного корпусу (ЗмАвК), з АБ Сакі.

Зазвичай противник залучає до виконання цього завдання від 10 до 14 одиниць авіаційної техніки, протягом крайніх 4-х діб ця кількість зросла до 20-21 одиниці.

1.3. Щодо вчорашнього удару ЗСУ по АБ Кущевська.

На цій АБ, ймовірно, на момент удару знаходилися наступні сили й засоби противника зі складу його повітряного компонента:

– до 10 одиниць винищувачів типу Су-35;
– до 8 одиниць бомбардувальників типу Су-34;
– до 2 одиниць штурмовиків типу Су-25.

* * *

Загалом, повітряний компонент противника, який він використовує у складі так званої “Объединённой группировки вс рф на юго-западном твд” складає:

– 303 бойових, військово-транспортних і спеціального призначення літаків;
– 294 вертольоти, з них ударних (вогневої підтримки) – 131 одиниця.

Окрім цього, в інтересах російського угрупування використовуються 29 бойових літаків і 33 вертольоти впс та ппо зс рб.

2. Морський компонент.

– З метою продовження наступного етапу ходових і державних випробувань командування чорноморського флоту (чф-у), починаючи з 23 квітня (у цей день корабль вийшов з пункту базування\ПБ Новороссийск) здійснило переведення малого ракетного корабля (мрк), за нашою класифікацією “ракетний корвет”, проекту 22800 “Туча” з акваторії Чорного моря у акваторію Каспійського моря.
– Одночасно ще один мрк пр.22800 “Амур”, призначений до введення у склад чф-у, й який має офіційний статус “достройка на плаву” (побудова Керченського суднобудівного заводу “Залив”, заводський номер 803) також переведений до головного підприємства, яке керує “Залив” (АТ “Зеленодольский судностроительный завод им.А.Горького) через Волго-Донський судноплавний канал.
– Дизель-електричний підводний човен (депч) пр.636.3 “Старый Оскол” (бортовий Б-262) зі складу 4-ї окремої бригади підводних човнів чф-у поставлений у ремонт у ПБ Новороссийск.
Таким чином, загальна кількість боєготових депч у складі чф-у, які розгорнуті в акваторії Чорного моря, становить 3 одиниці – 2 одиниці депч пр.636.3 (“Великий Новгород”, бортовий Б-268 та “Колпино”, бортовий Б-271, нещодавно вийшов з ремонту) та 1 депч пр.877В “Алроса”. Всі три розміщені у ПБ Новороссийск.
– У період з 23 по 25 квітня ц.р. командуванням чф-у та Новоросійської воєнно-морської бази (вмб) чф-у були проведені масштабні тренування чергових сил Новоросійської вмб за тематикою ” отражения широкомасштабной комплексной атаки противника на военно-морскую базу с использованием безэкипажных катеров-брандеров и ударных БПЛА”. До тренування залучалися сили та засоби охорони водного району (ОВРА), протидиверсійні сили та засоби (ПДСС), а також визначені засоби ППО флоту. Особлива увага в ході тренування була приділена питанню своєчасного виявлення “атакующих средств противника” та їхньому “уничтожению до входа в ближнюю зону поражения”.

 

Фото: Новоросійська воєнно-морська база рф

Автор