Інвестиції на третину менші, ніж у 2019

Загалом, як свідчать свіжі дані Держстату, у першому півріччі обсяг інвестицій лише на 4% перевищив показники минулорічного дна.

У результаті вони залишаються майже на третину меншими, аніж були у I півріччі 2019-го, коли Зеленському були передані владні повноваження.

Причому найгірші справи із інвестиціями в тих сферах, які мала би підтримувати держава. Зокрема у сфері освіти обсяг інвестицій у I першому півріччі 2021 року був на 30% нижчим навіть порівняно із минулим роком. А порівняно із I півріччям 2019-го обвал взагалі більш як двократний (-52,4%)

Не краща ситуація і в промисловості та будівництві. Їх обсяг у першому півріччі був ледь на 0,9% вищим, аніж минулого року, та на 36,4% меншим, аніж у той же період 2019-го. А в будівництві не вдалося утримати їх навіть на рівнях 2020-го (-6%), а порівняно із 2019-им вони були взагалі га 27,4% меншими.

Минулорічний спад можна хоч якось пояснювати пандемією, першим неадекватно суворим карантином навесні та невизначеністю щодо ситуації в світовій економіці.

Однак цього року по всьому світу відбувається стрімке відновлення до докризових показників і навіть їх перевищення. І в основі такого економічного відновлення якраз лежать масштабні інвестиції.

І те, що в Україні на цьому тлі обсяг інвестицій залишається на третину меншим, аніж був до пандемії, і фактично залишається на минулорічному дні, усе це можна пояснити лише українською дійсністю.

А ця дійсність полягає у недовірі як внутрішніх, так і зовнішніх інвесторів до нинішньої української влади.

Зеленський і «слуги» зробили все, щоб в країну боялися інвестувати незалежно від того, є у світі пандемія чи ні. Бо в Україні власна пандемія непрофесійності та неефективності.

Джерело

Автор