Для українців, старших за 75 років, забракло грошей

20 жовтня 2020 року Зеленський так бадьоро говорив про плани підвищення пенсій людям, старшим 75 років:

«Додаткових три мільярди гривень направлено на підвищення пенсій людям, старшим 80 років. Наступного року – людям, старшим 75 років».

Але людей, старших 75 років, чекала доля педагогів і медиків – їх вкотре обманули.

В інтерв’ю «Радіо Свобода» міністр соціальної політики Марина Лазебна змушена була визнати, що з 1 липня пенсіонери старші від 75 років так і не отримають обіцяну їм владою ще з минулого року щомісячну доплату в розмірі 400 грн.

За словами Лазебної, це пов’язано із відсутністю необхідних для цього коштів в державному бюджеті. У результаті поки що підвищення відкладене до 1 жовтня, однак жодних гарантій, що й тоді буде здійснене на тлі невиконання бюджету, так само у владі не дають.

Однак насправді відсутність «ресурсу» для запланованого підвищення – це не наслідок якихось непередбачуваних обставин, а результат цілеспрямованих дій нинішньої влади.

Адже восени 2020 року між першим та другим читанням державного бюджету рішенням уряду було різко знижено видатки з Державного бюджету на підтримку Пенсійного фонду – з 203,8 закладених у варіанті бюджету до першого читання до 195,3 млрд грн у фінальному варіанті, який був проголосований моно більшістю Зеленського.

І це при тому, що водночас уряд відтермінував підвищення мінімальної заробітної платні з 6 до 6,5 тис грн з 1 липня на 1 грудня 2021 року. А це програмувало пропорційне недоотримання ЄСВ, який сплачується до Пенсійного фонду заробітних плат.

Усе це було зроблено навіть попри попередження бюджетного комітету ВР, у висновку якого до другого читання прямо вказувалося на необґрунтованість рішення уряду зменшити на 8,5 млрд грн видатки на підтримку ПФУ:

«Згідно з пояснювальною запискою до доопрацьованого законопроекту таке зменшення пов’язано з уточненням прогнозного розрахунку надходжень ЄСВ. Однак, ця пропозиція уряду вбачається недостатньо аргументованою, зважаючи що порівняно з 2019 р. фінансовий стан Пенсійного фонду значно погіршився та продовжує збільшуватися його залежність від ресурсів державного бюджету та позик за рахунок ЄКР (заборгованість Пенсійного фонду перед бюджетом за надання позик на покриття тимчасових касових розривів з ЄКР на 01.12.2020 р. становила 66,6 млрд грн і з початку п.р. зросла на 17,5 млрд грн), а відтак у 2021 р. ймовірно виникне необхідність збільшувати видатки державного бюджету для Пенсійного фонду».

Проте і уряд, і парламентська більшість «слуг» проігнорували усі обґрунтовані застереження і у другому читанні таки проголосували за безпідставне різке зменшення видатків на ПФ на 8,5 млрд грн навіть порівняно із закладеними у варіант бюджету до першого читання показниками.

І тепер ми маємо прямий наслідок цих дій нинішньої влади у вигляді відмови від підвищення пенсій пенсіонерам старшим від 75 років.

Джерело


Юрій Бірюков

Денег нет, но вы держитесь. Ага, да, классическая уже фраза.

То есть 5.5 миллиардов денег мимо ПроЗорро “на празднование Дня Независимости”, хотя там от Дня Независимости лишь воспоминания, а распил будет на стройке, – вот этих денег есть. То есть 85 миллиардов денег мимо ПроЗорро “на Киевскую окружную”, распил во всей его красе – вот этих денег есть. А вот на выплаты военным, выплаты субсидий, выплаты добавок к пенсиям – вот этих денег нет, а потому вспомним об этом в октябре.

Но это лишь иней на самой верхушке айсберга. Вся всеобъемлющая “любовь” Зеленского к нашей стране проявится завтра, в момент принятия законопроекта №5600. Там под красивой оберткой “против Ахметова” нагнут раком всю страну.

Улыбаемся и машем, улыбаемся и машем.

Автор