«Країна має знати правду про справу вагнерівців» – Європейська солідарність (брифінг, відео)

Якщо у Зеленського будуть маніпулювати справою «вагнерівців», депутати від опозиції вийдуть зі складу ТСК – заява «Європейської Солідарності», «Голосу» та «Батьківщини»

 

Якщо влада буде маніпулювати справою «вагнерівців», «Європейська Солідарність» та інші опозиційні фракції відкличуть своїх представників з парламентської ТСК. Про це на брифінгу заявили народні депутати з фракцій «Європейська Солідарність» Володимир Ар’єв, «Голос» Роман Костенко та «Батьківщина» Сергій Євтушок.

«На Банковій зараз реальна паніка, і вони не знають, що робити після фактичного зізнання Зеленського в тому, що він міг злити цю спецоперацію і ще й порадів з того, що вона була зірвана», – зауважив Володимир Ар’єв.

Депутати наголосили, що робота парламентської тимчасової слідчої комісії зараз є актуальною як ніколи.

«Проте сьогодні ТСК, яка уже створена для розслідування дій вищих посадових осіб, не включає у свій порядок денний питання «вагнерівців» на першому місці. Хоча було досягнуто домовленість, що комісія має почати роботу саме з питання розслідування ситуації навколо «вагнерівців». І з такою умовою представники «Голосу», «Батьківщини» і «Європейської Солідарності» заходять і беруть участь в роботі цієї комісії», – розповів Ар’єв.

«Ми зараз говоримо про те, що ці домовленості можуть бути зірваними. І нам лише на словах обіцяють, що ця постанова буде проголосована, а потім уже сама комісія розпочне свою роботу саме з питання «вагнерівців», – повідомив представник «Європейської Солідарності».

«Проте у нас є абсолютно всі підстави не довіряти усним обіцянкам. Тому що парламент сьогодні в частині монобільшості керується з Банкової і не є самостійним. І якщо представникам більшості скажуть блокувати питання «вагнерівців», питання розгляду зради і зриву спецоперації, то вони будуть блокувати, незважаючи на всі усні обіцянки», – заявив Володимир Ар’єв.

Роман Костенко зазначив, що саме тому представники опозиції наполягають на тому, щоб в постанові було зафіксовано, що першим в порядку денному роботи слідчої комісії буде питання зриву спецоперації по «вагнерівцям». Повинні бути внесені зміни до Постанови про стоврення цієї комісії, і там повинно бути прописано, що першим буде розглядатися саме питання «вагнерівців», – говорить Костенко.

«Інакше ми розглядаємо питання відкликання своїх кандидатур щодо участі в цій комісії через те, що домовленості, які були досягнуті, зриваються», – заявив Володимир Ар’єв.

«А те, що сьогодні Банкова готова зривати абсолютно все, намагається знову вкидати фейкові речі і знову перекласти питання зради, в якій фактично вони зізналися і уже майже доведено, що це було зі стін Банкової, з Офісу Зеленського на Порошенка і на попередників, то це уже істерика. Яка свідчить, що вони будуть юлити, викручуватися, будуть робити все для того, щоб правду ми не дізналися. Але я впевнений, що правду ми дізнаємося обов’язково і вона буде оприлюднена», – зазначив депутат.

Джерело

 

Вікторія Сюмар: В Офісі Зеленського так бояться справи «вагнерівців», що вже склепали чергові «плівки»

 

 

В Офісі Зеленського настільки бояться відповідальності за зрив спецоперації з затримання бойовиків з ПВК Вагнера, що готові вдатися до «анекдотичних» заходів. Про це на брифінгу у Верховній Раді повідомила народна депутатка з «Європейської Солідарності» Вікторія Сюмар.

«Ми багато спостерігали рухів довкола цієї теми і побачили дуже багато брехні довкола неї. У своїх спробах приховати свою у зриві спецоперації по затриманню «вагнерівців» Банкова і влада дійшли до певної анекдотичності. По нашій інформації станом на зараз вже змонтовані якісь чергові нові «плівки». Розмови, що нібито про «вагнерівців» Лукашенку розказав Петро Порошенко. Петро Порошенко багато говорив про «вагнерівців» не коли був на посаді президента, не з Лукашенком, а вже зараз. Ці цитати наскубли, нарізали. Ми знаємо, хто це робив, навіщо. І зараз ці нові чергові «плівки» – змонтовані, абсолютно фейкові – намагаються розмістити в різних Інтернет ЗМІ для того, аби відвести увагу від організації зливу цієї спецоперації нинішніми керманичами вулиці Банкової», – повідомила Сюмар.

«Нічого крім усмішки такі фейки викликати не можуть, хоча зрозуміла мета – розмити тему, посіяти якісь нові підозри. Так багато брехні навколо цієї теми, що влада ризикує в ній вже утонути», – іронізує Сюмар.

«Правду і державну зраду будуть доводити відповідні органи, і вона буде звучати. А от брехню ви викрили – і не один раз – самі, коли казали, що спецоперації не було, потім сказали, що вона була, але добре, що вона була зірвана. Саме це ми почули від президента Зеленського. А зараз відповідальність знову вкотре намагаються перекласти на опозицію», – зазначає Вікторія Сюмар.

«В цьому питанні доведеться говорити правду – рано чи пізно», – переконана Сюмар.

Джерело

 

Країна має знати правду про справу вагнерівців – генерал Забродський

 

«Європейська Солідарність» вимагає викликати усіх причетних до зриву спецоперації із затримання бойовиків з російської ПВК Вагнера на засідання Тимчасової слідчої комісії, адже суспільство має знати правду, яку майже рік приховувала влада. Відповідну заяву фракції з трибуни парламенту оголосив народний депутат, Герой України, генерал-лейтенант Михайло Забродський.

«Довіра співгромадян, які на відкритих і чесних виборах наділяють керівництво держави вагомими повноваженнями і повнотою влади, надзвичайно коштовна річ. Довіру легко зруйнувати зрадою. За справжню зраду на вищому державному рівні доводиться розплачуватися людськими життями і національними інтересами. Під час війни така зрада коштує особливо дорого. Особливо – якщо це зрада перших посадових осіб держави. Саме така зрада проглядається в фактичному зриві спецоперації по затриманню вагнерівців», – наголошує Забродський.

«Особисто мене як громадянина і офіцера Збройних сил турбує лише одне питання: невже ми, нація з тисячолітньою історією маємо чекати на розслідування журналістів-викривачів зі світовим ім’ям і не в змозі самі розібратися в тому, що відбулося? Натомість ми напружено чекаємо анонсовану невдовзі прем’єру фільму. Щиро сподіваюся, що це не так. Тому у справі вагнерівців країні потрібно знати правду перш за все від своїх представників в парламенті. Хто саме прийняв рішення про зрив спецоперації по затриманню російських вбивць? Хто віддав їх Лукашенку і зрештою Путіну? Хто дозволив заробляти на крові і далі в Україні або в інших державах?», – наголошує генерал Забродський.

«Нарешті – хто зруйнував довіру наших партнерів? Зруйнував надовго. Ми маємо почути правду офіційно. Ми – це родини загиблих на Сході. Ми – це військові, які втрачали своїх побратимів, вбитих такими або подібними до них заробітчанами. Ми – це всі українці які досі перебувають під прицілом у цій війні», – зазначає бойовий генерал.

«Ми вимагаємо відповіді посадовців на ТСК. І через нещодавнє зізнання президента про факт проведення операції – всіх відповідей і від нього», – резюмує Михайло Забродський.

Джерело