Санкції на часі. 26.02.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 26.02.2024.

1. Одна з найбільших гірськовидобувних компаній рф група “Мечел” відзвітувала за 2023 рік.

– Видобуток групи впав на 8% рік до року до 10,365 млн. тонн. Здебільшого зниження припало на енерговугілля.
– Реалізація концентрату коксуючого вугілля за рік впала на 21% до 3,1 млн. тонн через зниження видобутку.
– Продаж антрациту також знизився на 16% до 1,07 млн. А реалізація енерговугілля – на 28% до 2,3 млн тонн.
– Ключова проблема компанії – обмеження логістики, а саме вивезення на схід.

2. Постачання російської міді до країн Євросоюзу (ЄС) у 2023 р. скоротилося на 79% порівняно з 2022 р. до 62 372 т, йдеться в огляді аналітичного агентства S&P.

– Обсяг імпорту міді з росії до ЄС у 2021–2022 роках в середньому становив 296 000 т на рік, або 36% від загальних закупівель цього металу на зовнішніх ринках.
– У 2023 році частка рф знизилася до 9%.
– При цьому майже половину з втраченого експорту міді до Європи (111 580 т) росія, за даними S&P, змогла перенаправити до Китаю та Туреччини.
– За рахунок цього КНР минулого року збільшила імпорт цього металу з росії на 14% порівняно з 2022 р. до 370 815 т, Туреччина – на 61% до 171 260 т.

3. Росія хоче взяти кредити у Китаю в юанях.

– Росія веде переговори з Китаєм про можливість отримання кредитів у юанях, але остаточного рішення ще не прийнято.
“Переговори з китайськими партнерами йдуть уже давно. Поки що рішення немає. Ми обговорювали цю тему наприкінці минулого року на міжміністерському діалозі”, – цитує видання Reuters міністра фінансів росії Антона Силуанова.
– Силуанов також додав, що росія готова розпочати тестування платежів у цифрових валютах з Китаєм та країнами Євразійського економічного союзу.

4. Росія запропонувала Китаю контракт на 1 млн т ЗПГ на рік.

– Оператор ЗПГ-проекту «Сахалін-2» — Сахалінська енергія — пропонує покупцям із Китаю укласти контракт на 12 партій ЗПГ на рік (майже мільйон тонн) терміном від трьох до п’яти років, починаючи з серпня.
– Тендер завершиться 5 березня, його ціна пов’язана з ціною на нафту Brent.
– Пропонований обсяг можна порівняти з обсягом offtake-контракту Shell, що пішла з проекту.

5. Росія в 2024 планує виготовити 2,7 млн ​​снарядів (торік росіяни виготовили близько 2 млн снарядів 122 мм і 152 мм).

– В той же час рф отримала з Північної Кореї 1,5 млн снарядів 122 мм та 152 мм. Це боєприпаси 70-80 років, половина з них не спрацьовує.

6. ЄС заплатив росії за купівлю нафти та газу у 2022 році більше, ніж виділив грошей Україні за два роки війни.

– Як зазначає видання Financial Times, санкції Заходу мають безліч недоліків, їх можна обходити за допомогою «лазівок», а частина з них взагалі не виконуються.

7. Мер Лондона вимагає конфіскувати нерухомість російських олігархів.

– Мер Лондона Садік Хан закликав уряд Великобританії конфіскувати лондонську нерухомість, що належить росіянам, звинуваченим у корупції та зв’язках з Кремлем.
– Сумарна вартість цих активів — 1,1 млрд. фунтів стерлінгів ($1,26 млрд.).
– Мер зазначив, що виручені кошти можна направити на фінансування будівництва 4 тис. будинків для малозабезпечених верств населення, зокрема українських біженців.

8. QatarEnergy розширить виробництво ЗПГ.

– Катарська компанія повідомила, що планує розширити виробництво ЗПГ із західної частини родовища Північне.
– Глава Міненерго країни повідомив, що виявлено нові запаси на родовищі Північне та сумарно планується довести потужність понад 140 млн тонн ЗПГ на рік у 2030 році.
– На самому початку проект розширення родовища Північне був розпланований до 2026 року і передбачав збільшення до 125 млн тонн ЗПГ на рік.
– Загальний обсяг запасів оцінюється в 51 трлн куб. м газу.
– Катар є лідером із запасів природного газу і займає 3 місце у світі з виробництва ЗПГ.

9. Німеччина веде таємні перемовини з Індією щодо закупівлі боєприпасів для України.

– Повідомляється, що переговори проходять у неформальній обстановці за участі групи офіцерів, дипломатів і державних службовців із канцелярії, фінансового та економічного відомств країн.
– Зустрічі відбуваються у Берліні кожні два тижні. За інформацією з урядових кіл, політичних табу у цих перемовинах майже не існує.
– За інформацією видання, в Індії досі зберігаються досить великі запаси артилерійських боєприпасів — за оцінками інсайдерів, це кілька сотень тисяч пострілів
– Але уряд у Нью-Делі відкрито не хоче продавати свої снаряди, бо Індія досі підтримує дружні відносини з Москвою.
– Подібні угоди, кажуть джерела журналістів, можливі й з арабськими країнами, деякі з яких мають великі запаси.
– На думку експертів, на Балканах і в Африці також є держави, які все ще мають достатньо боєприпасів і з якими можна вести перемовини.

10. FATF не внесла росію до чорного списку.

– Група з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) оприлюднила розширену заяву щодо ризиків, які росія становить для світової фінансової системи, та продовжила призупинення членства рф без запровадження подальших обмежувальних заходів.
“FATF заявила, що “члени організації із занепокоєнням відзначають потенційні ризики для міжнародної фінансової системи, включаючи зростаючі фінансові зв’язки росії з країнами, на які поширюються контрзаходи FATF, ризики фінансування розповсюдження зброї масового знищення, а також зловмисну кіберактивність і атаки програм-вимагачів”. FATF також закликала всі держави зберігати пильність через вищезгадані ризики”, – йдеться в повідомленні.

11. У Британії поновили дозвіл на навчання в країні “молодих лідерів рф” коштом держави.

– Британський уряд зіткнувся зі звинуваченнями у пособництві режиму путіна через плани витратити сотні тисяч фунтів стерлінгів грошей платників податків на підготовку наступного покоління російських лідерів.
– Британія заборонила росіянам подавати заявки на стипендіальну програму Chevening – повністю фінансовану урядом магістерську програму для “нових лідерів” з усього світу – після російського вторгнення в Україну два роки тому.
– Але, незважаючи на те, що війна все ще триває – і Британія посилила санкції проти Москви у відповідь на смерть опозиційного лідера Навального, – The Independent стало відомо, що програма знову відкрита для заявників з росії.

Автор