Вісті з фронтів. 23.02.2024

Костянтин Машовець

Категорія “різне”, справи чорноморські…

Носії крилатих ракет морського базування (КРМБ), які можуть залучатися противником до нанесення ударів по об’єктах і цілях на території України:

1) В акваторії Чорного моря (висока ймовірність):

– фрегат пр. 11356 “Адмирал Макаров” (перебуває у пункті базування\ПБ – Новороссийск);
– фрегат пр. 11356 “Адмирал Эссен” (ПБ – Новороссийск);
– малий ракетний корабель (мрк), за нашою класифікацією – ракетний корвет, пр. 21631 “Вышний Волочек” (ПБ – Новороссийск);
– ракетний корвет пр. 21631 “Грайворон” (ПБ – Новороссийск);
– ракетний корвет пр. 21631 “Ингушетия” (ПБ – Новороссийск);
– ракетний корвет пр. 22800 “Циклон” (ПБ – Севастополь), ймовірно, використовується як засіб підсилення ППО головної бази флот (ПБ – Севастополь);
– дизель-електричний підводний човен (депч) пр.636.3 (06363) “Великий Новгород” (ПБ – Новороссийск);
– депч пр.636.6 “Старый Оскол” (ПБ – Новороссийск);
– депч пр. 636.6 “Колпино” (ПБ – Новороссийск, ремонт).

Є ще 2 ракетних корвети пр. 22800 “Аскольд” і “Амур” – перший , м’яко кажучи, “у ремонті” (ПБ – Керч) після влучання “шторм шедоу”, другий проходить випробування (ПБ Новороссийск), ступень оперативної готовності корабля поки невідома, хоча, за певною інформацією, росіяни вже закінчують юстіровку його радіолокаційного обладнання.

Скоріш за все, протягом якогось часу противник зможе також ввести у стрій притягнутий сюди однотипний ракетний корвет “Туча” (готується чи вже навіть приступив до випробувань у ПБ Новороссийск).

Таким чином, ймовірно, найближчим часом основу чорноморського флоту противника щодо питання нанесення “дальних ударов ракетным вооружением по береговым целям” складе своєрідна зв’язка:

– ракетні корвети пр. 21631 – 3 одиниці;
– ракетні корвети пр. 22800 – 1 + 2 + 1 (наскільки я розумію, командування чф-у хоче довести загальну кількість цих корветів, розгорнутих на Чорному морі, загалом до 4-х одиниць;
– депч пр. 636.3 – 2 одиниці + 1 в ремонті.

В свою чергу, 2 фрегата пр. 11356 противника на найближчий час залишаться єдиними кораблями даного класу та типу на Чорному морі й також зможуть використовуватись противником для нанесення ударів КРМБ по території України. Але явно через високу ступень вразливості для українських безекіпажних катерів-брандерів, у порівнянні з корветами та підводними човнами, очевидно, будуть діяти з ПБ Новороссийск та й то не дуже часто й переважно зі східної частини акваторії.

Наскільки я розумію, нове командування чф-у отримало в якості “напутствия” недвозначне завдання підтримувати кількість і режим використання своїх носіїв КРМБ на більш-менш стабільному рівні. Будь-яке зменшення кількісних показників у цій сферів буде вважатися для нього “недопустимым”.

2) В акваторії Каспійського моря (малоймовірно через обмежену кількість КРМБ, хоча з технічної точки зору й можливо) ПБ – Каспийск:

– сторожовий корабель (ск), пр.11661 “Дагестан”;
– ракетний корвет пр. 21631 “Град Свияжск”;
– ракетний корвет пр. 21631 “Углич”;
– ракетний корвет пр. 21631 “Великий Устюг”.

3) В акваторії Середземного моря (ймовірність використання для ударів КРМБ по території України майже відсутня).

ПБ – Тартус (Сірія):

– фрегат пр. 11356 “Адмирал Григорович”;
– ракетний корвет пр. 21631 “Орехово-Зуево”;
– ракетний корвет пр. 20380 “Меркурий” (з травня 2023-го у складі чф-у);

Два перших зі складу чф-у “застрягли” у Середземному морі. “Меркурий”, був введений у стрій пізніше.

– депч пр.636.3 “Уфа” (зі складу тихоокеанського флоту\тоф-у).

Як бачимо, значна частина сил російського чф-у, особливо щодо носіїв КРМБ типу “Калибр”, дійсно переведена у ПБ Новороссийск. Наскільки я розумію, саме ці кораблі й є, у розумінні його командування, основним “скарбом”, який треба берегти.

У цьому сенсі історії з ракетним корветом пр. 22800 “Аскольд” та депч пр.636.3 “Ростов-на-Дону” є дуже показовими.

Офіційно вони перебувають “у ремонті”, а насправді рівень їх ушкоджень такий, що навряд чи протягом якогось більш-менш найближчого часу вони будуть боєготові.

Й ще один фактор. Будь-який НАДВОДНИЙ носій КРМБ типу “Калибр” так чи інакше вразливий для українських безекіпажних катерів-брандерів (у ПБ, на зовнішньому рейді, у позиційному районі, на переході туди-звідти, звісно, із різним рівнем цієї загрози, але теоретично та практично вразливий), але депч у цьому відношенні більш “адаптований”, вони можуть виконувати ці дії частково чи повністю приховано (в ускладнених для їхнього виявлення умовах, тобто під водою).
Відповідно рівень їх вразливості для дій наших “морських дронів” значно менший у порівнянні з надводними кораблями противника.

На даний час,у нього на Чорному морі у боєздатному стані залишається таких 2 одиниці (ще один, “Колпино” – в ремонті), 2 депч пр. 636.3 “Новороссийск” та “Краснодар”, зі складу чф-у, знаходяться поза межами Чорного моря, “Ростов на Дону” – “ушкоджений”.

Можливості для швидкого нарощування кількості депч пр.636.3 у акваторії Чорного моря у командування противника порівняно обмежені (не знаю, чи можливо цю “варшавянку” протащити внутрішніми водами ри-фи у Чорне море, хто має інформацію з цього приводу – поділіться нею у коментах).

Вартість кожної такої “субмарини”, за оцінкою самих росіян, складає близько 10 млрд. рублів. Для чф-у була побудована серія з 6-и підводних човнів цього типу (усі свого часу були введені у бойовий склад), на даний момент реально виконувати завдання в акваторії Чорного моря можуть лише дві з них.

Думаю, для командування наших ВМС (і не тільки) вони й стануть найближчим часом “пріоритетними цілями”. Тим більше що ці депч здатні й до інших вкрай “гадостных” дій, окрім обстрілу нашої території “Калибрами” (наприклад, до прихованого мінування чутливих для України районів моря).

 

Фото: скришот відео Тelegram-канал Армія дронів

Автор