Відповідальним за мобілізацію є виключно Президент України

Ірина Геращенко

Одна екзальтована депутатка щодня оприлюднює нові Матриці мобілізації. Це безумство, адже за мобілізацію відповідає зовсім не Марʼяна, а Верховний Головнокомандувач.

Як представниця Європейської Солідарності в робочій групі з питань військових зазначу, що ми неодноразово порушували питання демобілізації певних категорій військових, зокрема, онкохворих і з важкими пораненнями, роботи ВЛК, ротації підрозділів, які на нулі вже 2 роки, на ті, які перебувають в тилу.

Офіційна позиція «ЄС» наступна.

Відповідальним за мобілізацію є виключно Президент України як Верховний Головнокомандувач.

Стаття 4 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» встановлює, що «Вид, обсяги, порядок і строк проведення мобілізації визначаються Президентом України в рішенні про її проведення».

У п. 9 цієї статті ідеться, що «Загальне керівництво у сфері мобілізаційної підготовки і мобілізації держави здійснюється Президентом України; організаційне керівництво мобілізаційною підготовкою і мобілізацією в Україні – КМУ; координація діяльності органів виконавчої влади з питань мобілізаційної підготовки та мобілізації здійснюється РНБО».

Стаття 11 цього Закону покладає керівництво мобілізацією, визначення її обсягів і строків саме на Президента України.

А стаття 14 цього Закону покладає на МО (безпосередньо або через Генеральний штаб) обов’язки з підготовки планів і пропозицій.

Як бачимо, в законі жодного слова про Марʼяну.

Тому ми чекаємо відповідні законопроєкти від Президента і будемо їх розглядати в ВР.

В питаннях оборони і мобілізації військові не можуть щось «вимагати». Вони лише надають пропозиції, виходячи зі стратегії. Й отримують те, що вирішується на політичному рівні (враховуючи наявні ресурси, плани, задуми).

Марʼяна і ко не володіють інформацією про ресурси і плани, не входять до Ставки, то ж не можуть писати ніякі Матриці.

Всі військові рішення визначаються Законом України «Про оборону України».

Стаття 2 передбачає: «Для організації оборони держави Президент України за поданням КМ затверджує структуру плану оборони України, план оборони України та військово-адміністративний поділ території України».

Згідно зі статтею 11, Генштаб «визначає потреби в особовому складі, озброєнні, військовій техніці, матеріально-технічних, енергетичних, фінансових, інформаційних ресурсах, необхідних для належного виконання завдань ЗСУ».

Тобто Генштаб має розрахувати потреби, доповісти їх, але працювати з тим, що отримає від політичного керівництва, яке приймає рішення на РНБО і затверджує указами Президента. Генштаб здійснює розробку проекту Стратегічного замислу застосування ЗСУ для відбиття збройної агресії і Стратегічного плану застосування ЗСУ, який представляє на розгляд головкому ЗСУ разом із проектом відповідного спільного наказу міністра оборони України і головкому ЗСУ.

А Закон України «Про національну безпеку України» передбачає, що «Повноваження Головнокомандувача Збройних Сил України затверджуються Президентом України».

Отже, за план оборони і за указ щодо мобілізації відповідає Президент України.

Військові (Генштаб), Кабмін, МО подають на його розгляд пропозиції. Пропозиції розглядаються відповідно до процедури РНБОУ (або Ставкою в разі її утворення), узгоджуються між собою (потреби військових оцінюються на реалістичність, виходячи з наявних ресурсів).

Президент своїм Указом визначає, яким буде план оборони (і відповідно, стратегічний замисел Генштабу і План застосування ЗСУ), і кого саме, в якій кількості та під які потреби буде мобілізовано.

Не варто перекладати на Марʼяну обов’язки, які чітко визначені в законах як відповідальність Верховного Головнокомомандувача.

Наостанок. «ЄС» не підпише жодного законопроєкту, у співавторах якого буде пані Безугла. Й ми вимагаємо її відкликання з комітету нацбезпеки.

 

Ілюстрація: @ruslan_ukrainian_force

Автор