Про «празького стрільця» і «рускіймір»

Оксана Забужко

От цікаво, а що, всі вже забули справу Оксани Макар – коли 2012 р. в Миколаєві трійко двоногих спробували живцем спалити зґвалтовану ними дівчину, привіт із Бучі-2022? Але тоді був 2012 р., і зв’язок молодих мерзотників із російськими “кураторами”, танчики з триколорами в них на аватарках, і, взагалі, явна присутність в їх житті й головах “рускогоміра” були швидесенько й дуже професійно закричані в нас – російським-таки ТБ (лінк на мою тодішню статтю “Ефект розтління”, кому треба освіжити пам’ять).

І так, у 2012 р. наше суспільство не встигло довідатися (а шанс був!), що Росія вбиває – і то не лише танками, а й “танчиками”, якими спочатку зачищає в головах своїм танкістам пошану до життя. Кейс, що мав би стати попередженням про небезпеку, нічого українців тоді не навчив. (Здається, крім мене. ніхто тих танчиків тоді й не помітив!).

У 2023-у вже всі знають, що Росія вбиває, і празька поліція вплив “рускогоміра” на Давида Козака, нівроку, помітила – оголошено, і що канал російською вів (!), і що стрілянинами в російських школах захоплювався… Слідство триває, з’ясовують, звідки вдома в студента-історика склад бойової зброї (!), – але, безвідносно до того, чи вбивцю “вели” й використали, чи ідея масакри в альма-матер зародилася в його хворій голові самостійно, час, мені здається, визнати, що рускіймір таки має один “привабливий товар”, який може запропонувати молоді – і не тільки російській. (Не все так просто має бути з тим “Словом пацана”!).

Фьодор-Міхалича (Достоєвський которий) таки треба читати, “спеціально навченим людям” – обов’язково: він найкраще описав цей товар, яким Росія ще в 19-му ст. готувалася розтлити увесь світ (що їй значною мірою і вдалося): поділ людства, в свідомості прошарку “раскольнікових”, на “тварєй дрожащіх” і тих, котрі “право імєют”. Саме на цьому й стоїть “рускіймір”. “До Франціі дойдьом, до Італії, і оні будут у нас рабамі”, – озвучує молодій українці в тіктоку свою мрію її російський ровесник (а ми продовжуємо вважати. ніби вони йдуть нас убивати за самі тільки гроші!). Приєднайся до нас і отримаєш владу над іншими, до права вбивати включно, – це завжди буде запаморочливо спокусливою пропозицією для певного відсотка ціннісно несформованих юних голівоньок, і не конче навіть неблагополучних чи “забулених” однокашниками. З цього погляду, молодь – завжди найблагодатніший соціальний прошарок для фашизації, і наявність на мапі успішної фашистської держави (як же ж не успішної, міркує собі юна голівонька, – адже ж от, воює кого хоче, а на неї ніхто війною не йде!) завжди буде психологічною опорою для появи нових і нових Брейвіків – у як завгодно благополучних країнах…

Іще й тому Росія має бути демонтована: вона заразна як ракова пухлина, що може “озватись” хворими клітинами на як завгодно великій відстані від “центру” хвороби. Давид Козак був такою “хворою клітиною”. Завтра в тілі людства може “вистрелити” інша – де завгодно, ніхто і ніде не є в безпеці – ось головний меседж нової світової війни.

І я поки що не бачу – крім скальпеля ЗСУ – жодних продуманих програм лікування…

 

BBC Україна: Стрілянина в Празі. Поліція намагається зрозуміти мотив масового вбивства

Чеська поліція працює над розкриттям мотивів найстрашнішої масової стрілянини в історії країні, під час якої студент відкрив вогонь в університеті у центрі Праги. Він убив 14 і поранив ще 25 людей.

CZECH NEWS CENTER:Стрілянина в Празі, ранковий брифінг: Поліція ідентифікувала всіх загиблих і поранених. Звʼязок між Клановіце, Кладно, Прага

Брифінг поліції Чеської Республіки стосовно стрілянини в Празі на філософському факультеті Карлового університету у четвер 21 грудня 2023.

 

Фото на заставці: Перед ректоратом Карлового університету створено місце для вшанування пам’яті загиблих, куди люди приходять запалити свічку. Студенти Університету Масарика в Брно перед Філософським факультетом також запалили десятки свічок. Фото: Blesk, David Malik

Автор