Вісті з фронтів. 13.12.2023 (відео)

Костянтин Машовець

1. На Придніпровському напрямку тривають інтенсивні бої в районі українського плацдарму на лівому березі Дніпра в районі с. Кринки. Противник докладає значних зусиль, не рахуючись із втратами, аби відтіснити наші передові підрозділи у пойму річки. Він вже більше як четверту добу здійснює майже безперервні атакуючи та штурмові дії силами 104-ї десантно-штурмової дивізії (дшд).

Підрозділи її 328-го та 337-го десантно-штурмових полків атакують позиції ЗСУ у цьому н.п. як з південно-західного напрямку (з боку с. Козачі Лагері, вздовж прибережної дороги, так і через лісний масив, розташований південніше села).

Далі буде трохи незвично, пряма мова мого інсайду:

“… Плацдарм зараз тримається виключно на мінах.

Піда…ська дивізія дшд стала на бмд заїзжати прямо на позиції з лісу і висаджувати десант. Був день, що всі думали, що плацдарм зіпхнуть у воду. І нас терміново всіх залучили до мінування в зливу. Мы літали в зливі, бо вибору не було. А міни доробити за кілька тижнів до того, до високого відсотку вибухів було потрібно негайно…

Наразі на мінах зупиняються усі штурми. 4 дні вони атакують безперервно, але ми трохи стабілізували ситуацію і до позицій не доїзжають піда…и.

Насправді, тут зараз пекло. Піда…и за тиждень-півтора втратили до 10 бтр, до 10 танків і 20-25 бмд. Ліс і Кринки завалені залізом. Але м’ясні штурми продовжуються. Сьогодні перший день, коли штурм обмежився 2-а бтр.

На жаль, наше просування (мається на увазі на лівому березі – авт.) зупинено…” ©

Ця пряма мова одного з командирів українських підрозділів тактичної ланки, що ведуть бойові дії на лівому березі Дніпра. Написано то було вчора 12 грудня.

Тобто генерал Теплінський не збрехав. Він продовжує кидати у безперервні атаки в районі с. Кринки своїх безпосередніх підлеглих – частини та підрозділі 104-ї дшд (за своєю постійною посадою він – командуючий російськими повітряно-десантними військами\пдв), аби тільки ліквідувати український плацдарм.

Хто забув, нагадаю…

104-а десантно-штурмова дивізія відноситься до так званих “новосформованих” (ну або “воссозданных”) дивізій пдв ри-фи, розгорнутих у рамках загального процесу розгортання стратегічних резервів противника. З початку свого формування вона так і називалася 104-а дшд мобілізаційного резерву (МР), й до її складу входили, м’яко кажучи, досить “дивні” частини й підрозділи, укомплектовані “мобіками”.

Але з часом за процес здобування цим з’єднанням більш-менш прийнятного рівня боєздатності російське командування взялося більш серйозно. Й протягом 2023 року воно набуло рис повноцінної дивізі пдв, що, власне, 104-а дшд зараз і намагається демонструвати під Кринками, виявляючи “запредельный” рівень агресивності в атакуючих\штурмових діях, незважаючи на те, що прилітає їй від наших морпіхів у відповідь достатньо чутливо.

2. Далі коротко по окремих напрямках.

– На Донецькому напрямку, в районі м. Авдіївка, противник продовжує на північному фасі цього району оборони ЗСУ свої спроби прорватися у межі міста, зокрема атакуючи підрозділами 114-ї та 15-ї окремих мотострілецьких бригад (омсбр) в районі “коксохіма”, по напрямку на міську водокачку та Пожежно-рятувальну частину №13 з боку отвалів АКХЗ. Північніше, між “коксохімом” та с. Степове, противник також виявляє активність і має вклинення у двох лісосмугах десь по 200-350 метрів кожне ЗА залізницею та намагається їх утримати і закріпитися у них. Скільки то йому коштує, усі нещодавно побачили на відео, знятому самими пігдогами, це навіть не вкладається в термін “значні втрати”, це щось за межею.

– В районі м. Бахмут командування противника, очевидно, продовжує нарощувати свої зусилля по напрямку на м. Часів Яр, намагаючись прорватись між с. Богданівка та с. Хромове, а також активно атакуючи батальйонний район оборони ЗСУ північно-західніше с. Кліщіївка. Тут знову ми бачимо російську дЮсантуру – 331-й та 217-й парашутно-десантні полки (пдп) 98-ї повітряно-десантної дивізії (пдд), а також 200-у, 4-у, 88-у та 85-у омсбр противника. Наскільки мені відомо, противнику вдалося вийти безпосередньо до північно-східної околиці с. Богданівка, зайняти с. Хромове та вклинитись північніше с. Кліщіївка.

В свою чергу, на південному фасі Сіверського виступу противник силами 123-ї омсбр та 137-го пдп 106-ї пдд спромігся повністю ліквідувати вклинення ЗСУ північніше с. Яковлівка та навіть просунутись по напрямку с. Білогорівка (нижн.) – відм.190, таким чином усунувши, принаймні поки що, загрозу просування ЗСУ у бік м. Соледар з півночі.

– На Куп’янському напрямку також триває наступ противника, але явно з перемінним успіхом. Не дивлячись на певне просування з півночі (від с. Лиман Перший та с. Вільшана) підрозділів його 25-ї та частково 138-ї омсбр у бік Петропавлівки, противнику так і не вдається взяти с. Синьківка, яка по суті є “ключом” для виходу на ближні підступи до м. Куп’янськ з півночі.

Більше того, спроби противника прорватись у район селищ Піщанівка та Степова Новоселівка з боку Першотравневого та через Іванівку та Кислівку наштовхуються на значний опір передових підрозділів ЗСУ, які час від часу навіть успішно контратакують противника (підрозділи 2-ї мотострілецької дивізії\мсд та 47-ї танкової дивізії\тд противника, які оперують на цих напрямках).

Перегруповані нещодавно в район с. Куземівка підрозділи 27-ї омсбр противника, які спробували також наступати у бік с. Берестове, нічого добитися поки не спромоглися.

– Й на останок, певний штрих до ситуації на Токмацькому напрямку. Декілька діб тому цілий ряд російських “телег” повідомив, що російські війська нібито “повертаються у Роботине”.

Дійсно, кілька діб тому підрозділи 71-го мотострілецького полку (мсп) 42-ї мотострілецької дивізії (мсд) при підтримці ряду підрозділів 76-ї дшд північно-східніше с. Новопрокопівка та підрозділи 136-ї омсбр противника південніше с. Роботине здійснили декілька спроб пробитися у с. Роботине. Однак, увесь їх здобуток за 2 доби впертих атак склав у загальному вимірі за дві ділянки 800 метрів. Роботине від повернення “ОСЛАбонителей” все так же далеке.

В свою чергу, спроба підрозділів 56-го дшп 7-ї дшд відсунути передові підрозділи ЗСУ на цьому ж напрямку, північно-західніше с. Вербове, також закінчилась безрезультатно.

______________________

Мене тут нещодавно питали “за підсумки”. Почнемо їх підводити за кампанію 2023 року приблизно на вихідних, мені трохи потрібно “зібратися з думками”.


Олександр Коваленко

Купянск.

Слишком много вопросов по Купянску, особенно после заявления нашего командования.

Буду краток. Военные – люди лаконичные, а гражданские, обычно, лаконичность гипертрофируют до уровня апокалиптических выводов с последующей подготовкой простыней и белых тапочек. Держите себя в руках.

Итак.

После того, как на Купянском направлении РОВ завершили перегруппировку подразделений ГВ “Запад”, отвечающей за данную локацию, а именно, сил и средств 18-й МСД 11-го АК, а также усилили подразделения 79-го МСП и 11-го ТП, начался процесс усиленного давления на позиции СОУ.

При этом ещё с ноября в районе Куземовки, Кривошеевки и Сторожевки размещались подразделения 27-й ОМСБр 1-й ТА, что указывало на неоспоримую активизацию в ближайшее время. Также под командование данной бригады не просто так были переданы терморегулирующие вентили из состава 1432-го МСП ТрВ, которые ранее обслуживали 2-ю МСД всё той же 1-й ТА.

Тогда же, в конце ноября, стало известно, что контролем над всеми этими “качественными” изменениями в ГВ “Запад” лично следит генерал Никитин, командующий 1-й ТА.

Общее количество ГВ “Запад” на сегодняшний день составляет, и насколько эта комплектация соответствует возможностям наступательных действий:

Личный состав – около 65 тыс;
Танки – 700 ед. (вместо 891);
ББМ – немногим более 1 тыс. ед (вместо 2 670);
Артиллерия ствольная – 650 ед. (вместо 970);
РСЗО – 200 ед.

Это не самая худшая недоукомплектация среди всех ГВ РОВ, но всё же она ограничивает возможности по эффективному прорыву линий обороны противника и продвижения вглубь территорий. Именно этот фактор поясняет, почему, начав наступление по Лимано-Купянской оси в конце мая-начале июня, россияне так и не достигли за полгода сколь-нибудь существенного результата. При этом они с октября оттягивают наиболее боеспособные ресурсы под Авдеевку из состава ГВ «Центр», что говорит о том, что если до Нового года РОВ не смогут окружить и захватить Авдеевку, то после НГ начнут тянуть ресурс с других ГВ. Каких? Запорожского? Херсонского «Днепр»? Нет. Угадайте с какого.

Выводы? Недвусмысленные. Не создавайте апокалиптические волны там, где это неуместно.

Stay Tuned и… Слава нації!

 

Фото: Командування Об’єднаних Сил ЗС України

Автор