Порошенко в Брюсселі. День другий (фото, відео)

Петро Порошенко

Дружня зустріч з Президентом EPP – European People’s Party Manfred Weber.

Подякував за незмінну лідируючу роль нашої політичної родини «народників», до якої належить Європейська Солідарність, у посиленні всебічної політичної, військової, економічної та гуманітарної допомоги Україні з боку інституцій та держав-членів ЄС.

Поінформував Президента Вебера про ситуацію на фронті та потреби Збройних Сил України для ефективної оборони та звільнення тимчасово окупованих територій. Закликав Європейську народну партію подвоїти зусилля для просування питань щодо посилення санкцій проти агресора та конфіскацію заморожених російських активів для їх використання на цілі відновлення України.

Обговорили хід дискусії та процес підготовки Євросоюзу до наступної хвилі розширення, частиною якої стане і Україна. Звернувся до Президента ЄНП з проханням сприяти схваленню лідерами ЄС у грудні рішення про початок передвступних переговорів з Україною. Окремо обговорили прогрес України у досягненні критеріїв членства в Європейському Союзі. А саме про зміцнення демократичної стійкості в Україні, необхідності посилення антикорупційної політики, незалежності правосуддя, зміцнення політичного та медіа плюралізму.

Домовились продовжувати тісну партійну координацію щодо порядку денного ЄС та демократичних реформ в Україні.

* * *

Був радий побачити та поговорити з добрим другом Elmar Brok, авторитетним політиком з неоціненним досвідом та знаннями про Україну.

Як і завжди, дуже вболіває за нашу державу, нашу демократію, наше європейське майбутнє.

Обговорили ситуацію з наданням Україні зброї, посиленням санкцій та перспективами членства в Євросоюзі та НАТО.

Дякую за поради та тримаємо зв’язок!

* * *

Радий зустрічі з Віце-президенткою Європейської Комісії Вєрою Юровою.

Обговорили ключові питання порядку денного наших відносин з Європейським Союзом. У тому числі рекомендації Єврокомісії для відкриття передвступних переговорів, подальшу макрофінансову, підготовку довгострокового Плану підтримки України на 50 млрд євро, посилення санкційного режиму проти росії.

Підкреслили важливість збереження внутрішньополітичної єдності та зміцнення демократичної стійкості України в умовах російської агресії на основі політичного та парламентського плюралізму.

Зазначили важливість ефективної антикорупційної політики та незалежного правосуддя, а також свободи ЗМІ, особливо у контексті роботи над законопроєктом щодо Європейського акту про свободу медіа.

* * *

Зараз Брюссель — дуже важливе місце для майбутнього України.

Саме тому ми два дні напружено працювали тут, маючи головну мету: щоб 8 листопада Європейська Комісія проголосувала за прийняття рішення про початок передвступних переговорів України для вступу в ЄС.

Ми мали зустрічі з Єврокомісарами, з Віце-Президентом Єврокомісії, з європейськими парламентарями, з групою друзів України.

І мені здається, що 8 листопада Європейська Комісія таки прийме рішення про початок передвступних переговорів. Воно непросте, воно накладає величезну відповідальність на Україну, але і відкриває для нас великі можливості.

І це є, де-факто, визнання заслуг не українських політиків і діячів, а в першу чергу — Українських Воїнів та Українського Народу. А далі — на нас чекає величезна домашня робота, яку потрібно зробити до 8 листопада.

Парламенту й уряду треба працювати по всьому переліку критеріїв, які називаються Копенгагенськими. Де є права людини, верховенство права, демократія, парламентський плюралізм, захист людей і захист економіки.

Давайте скористаємося цим дуже вузьким вікном можливості і увірвемося в переговорний процес, прискоривши наше майбутнє членство. Ми точно готові робити все від нас залежне.

* * *

Свої — всюди. І тут, на вулицях Брюсселю, радісно зустрічати українців.

Усі з різних міст: хтось поїхав ще дуже давно, хтось вже під час повномасштабного вторгнення. Але їх голос потужний і не дає забути про українських воїнів, які захищають мир у Європі, про український народ, який щодня протистоїть злу і терору.

Українські акції в Європі постійно нагадують європейським політикам про війну на континенті, допомога в купівлі машин для фронту, величезні гуманітарні вантажі — це все їх заслуга.

А мені такі зустрічі додають впевненості, що євроінтеграція — лише питання часу і прикладених зусиль. Європа — давно стала нашим домом. Про що нагадують синьо-жовті прапори, які майорять тут, у Брюсселі.

Вірю, що ще побачимося з людьми на фото, але вже вдома, на українській землі.

Автор